Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 6 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten

Face ID geen succes met mondkapjes (en dat blijft voorlopig ook zo)

Wereldwijd dragen heel wat mensen tegenwoordig mondkapjes, maar daardoor werken functies als Face ID niet meer (goed). Sommige gebruikers zouden daarom graag zien dat Apple de gezichtsherkenning aanpast, zodat die ook werkt wanneer iemand een mondkapje op heeft.

Hier in Nederland is het nog een “dringend advies”, maar in andere landen is het inmiddels verplicht: het dragen van een mondkapje in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Daardoor merken gebruikers dat bijvoorbeeld gezichtsherkenning niet meer goed werkt, zoals Face ID op de iPhone. En dat is terecht, aangezien die technologie leunt op het beeld van je volledige gezicht, zodat je zeker weet dat alleen jij met jouw gezicht je telefoon kan ontgrendelen. Apple zou in dit geval de beveiliging ietwat kunnen terugschroeven, maar het bedrijf is niet van plan dat te doen tijdens de pandemie.

Face ID werkt niet goed met mondkapjes op

Veel gebruikers van Face ID hebben zich hardop afgevraagd of Apple de situatie omtrent mondkapjes en de gezichtsherkenning verbetert, maar dat gaat dus niet gebeuren. Dat blijkt uit een interview met het Duitse Stern. Tim Millet, verantwoordelijk voor platformarchitectuur, laat in dat interview weten dat Apple wel degelijk ideeën heeft voor het laten werken van Face ID, maar het bedrijf voelt er niets voor om de beveiliging ervan terug te schroeven.

It’s hard to see something you can’t see. The face recognition models are really good, but it’s a tricky problem. Users want convenience, but they also want to be safe. And at Apple, it’s all about making sure that the data stays secure. We can think of techniques that don’t involve the part of the face that is covered by the mouth-nose protection. But then you lose some of the features that make your face unique, which in turn makes it easier to imagine that someone could unlock the phone.

De vraag is nu hoe lang dit nog een probleem blijft en of dit niet op een andere manier op te lossen is. Aangezien de nieuwe iPad Air een vingerafdrukscanner heeft, bestaat de kans dat Apple die opnieuw introduceert voor zijn smartphones. Dit jaar niet meer, maar in de toekomst mogelijk wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Face ID geen succes met mondkapjes (en dat blijft voorlopig ook zo)
Sluiten