Face ID geen succes met mondkapjes (en dat blijft voorlopig ook zo)

Door: Wesley Akkerman - 20 reacties
Face ID notch
Afbeelding: Didier Pulicani (CC BY-SA 2.0)

Wereldwijd dragen heel wat mensen tegenwoordig mondkapjes, maar daardoor werken functies als Face ID niet meer (goed). Sommige gebruikers zouden daarom graag zien dat Apple de gezichtsherkenning aanpast, zodat die ook werkt wanneer iemand een mondkapje op heeft.

Hier in Nederland is het nog een “dringend advies”, maar in andere landen is het inmiddels verplicht: het dragen van een mondkapje in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Daardoor merken gebruikers dat bijvoorbeeld gezichtsherkenning niet meer goed werkt, zoals Face ID op de iPhone. En dat is terecht, aangezien die technologie leunt op het beeld van je volledige gezicht, zodat je zeker weet dat alleen jij met jouw gezicht je telefoon kan ontgrendelen. Apple zou in dit geval de beveiliging ietwat kunnen terugschroeven, maar het bedrijf is niet van plan dat te doen tijdens de pandemie.

Face ID werkt niet goed met mondkapjes op

Veel gebruikers van Face ID hebben zich hardop afgevraagd of Apple de situatie omtrent mondkapjes en de gezichtsherkenning verbetert, maar dat gaat dus niet gebeuren. Dat blijkt uit een interview met het Duitse Stern. Tim Millet, verantwoordelijk voor platformarchitectuur, laat in dat interview weten dat Apple wel degelijk ideeën heeft voor het laten werken van Face ID, maar het bedrijf voelt er niets voor om de beveiliging ervan terug te schroeven.

It’s hard to see something you can’t see. The face recognition models are really good, but it’s a tricky problem. Users want convenience, but they also want to be safe. And at Apple, it’s all about making sure that the data stays secure. We can think of techniques that don’t involve the part of the face that is covered by the mouth-nose protection. But then you lose some of the features that make your face unique, which in turn makes it easier to imagine that someone could unlock the phone.

De vraag is nu hoe lang dit nog een probleem blijft en of dit niet op een andere manier op te lossen is. Aangezien de nieuwe iPad Air een vingerafdrukscanner heeft, bestaat de kans dat Apple die opnieuw introduceert voor zijn smartphones. Dit jaar niet meer, maar in de toekomst mogelijk wel.

Stern

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  killerhvo

  Ik blijf het zeggen, TouchID in het scherm of sleep/wake knop zoals bij de laatste iPad. Ik zal iig nooit een toestel kopen met (alleen) FaceID.

 • Profielfoto
  RW076

  FaceID werkt (gelukkig) niet met een mondkapje.
  Dit zou namelijk betekenen dat de helft van je gezicht niet van belang is bij het identificeren van de juiste gebruiker.
  Met uiteraard alle problemen voor de veiligheid van dien.
  Gelukkig kun je na een ‘mislukte’ FaceID poging, gewoon je code invullen.
  Problem solved.

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik vind FaceID ideaal en werkt over het algemeen veel fijner dan TouchID, maar gezien de huidige tijd, zou het wel handig geweest zijn als er inderdaad ook(!) een TouchID sensor in had gezeten.

  @killerhvo inderdaad, dat zou heel fijn zijn, ik ga er niet vanuit dat de 12 het al zal hebben overigens.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Eerste wereld problemen, heerlijk. Zelf net terug uit Portugal, waar mondkapjes verplicht zijn in winkels e.d., en gewoon even je code intoetsen werkt prima bij betalen met Apple Pay b.v.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op naar ‘iris-recognition’. .:)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  KarelWillem op 6 oktober 2020 12:19
  Op naar ‘iris-recognition’. .:)

  Da’s ook lullig voor alle mensen die geen Iris heten.:-D

 • Profielfoto
  ¿`„

  Probleem is er wat mij betreft niet. Het intikken van Zes tekens op het scherm werkt nog steeds prima.

  en als ik het masker niet of het dan werkt Face ID prima.

  rumoer om niks dus

 • Profielfoto
  hansz

  Voor mij ook geen probleem, voor diegene die de hele dag een mondkapje dragen wel wat lastiger. Maar 6 cijfers intoetsen vind ik ook niet zo erg. En anders zie ik altijd wel op de watch of er nog iets gebeurd. Heeft iemand al eens geprobeerd om met een mondkapje op een 2e gezichtsherkenningsscan te maken? Boodschappen doen met mondkapje is lastiger als je een bril draagt want deze beslaat volledig. Ben nu een blinde geleidehond aan het overwegen bij het boodschappen doen.

 • Profielfoto
  Tuvix

  hansz op 6 oktober 2020 14:30
  Heeft iemand al eens geprobeerd om met een mondkapje op een 2e gezichtsherkenningsscan te maken?

  Ja, dat gaat niet

 • Profielfoto
  KarelWillem

  hansz op 6 oktober 2020 14:30
  Boodschappen doen met mondkapje is lastiger als je een bril draagt want deze beslaat volledig.

  Ik heb gisteren vrijwel de hele middag met een mondkapje opgelopen, maar na de eerste drie seconden beslaat er niets hoor. Mijn ervaring is wel dat ‘papier’ een stuk vervelender is dan ‘stof’. Wat automatisch betekent dat die stoffen dingen een stuk beter ademen (en dus nòg minder helpen .;) ).

   

 • Profielfoto
  icegodd

  inmiddels verplicht: het dragen van een mondkapje in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

  Is er al waterdicht wetenschappelijk bewijs?

 • Profielfoto
  computer space

  KarelWillem op 6 oktober 2020 12:19
  Op naar ‘iris-recognition’. .:)

  Op naar…. mijn telefoon doet precies dat, en al 5 jaar.

 • Profielfoto
  csteelooper

  icegodd op 6 oktober 2020 15:54

  inmiddels verplicht: het dragen van een mondkapje in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

  Is er al waterdicht wetenschappelijk bewijs?

  Nee, en dat komt er ook niet. Sterker nog, de discussie nijgt steeds meer de andere kant op (maar dat hoor, zie of lees je natuurlijk niet in de meeste media-uitingen). Ikzelf ga geen mondkapje dragen tenzij het echt niet anders kan (lees: tenzij de uitbater van een winkel, restaurant of andere gelegenheid het verplicht stelt of ik met het OV reis), dus voor mij speelt het probleem vooralsnog niet. En trouwens, ik heb nog een iPhone 6S, dus ik heb sowieso nog geen Face ID op een apparaat dat ik onderweg gebruik.

 • Profielfoto
  Kevin

  Gewoon stoppen met die onzinnige mondkapjes en normaal doen. Wat een poeha over een virus dat amper tot meer doden leidt dan het griepvirus uit 2018.

  50% van alle doden was ouder dan 83. 70% van de doden onder de 70 jaar had onderliggende aandoeningen. Het sterftecijfer is 0,3. Dus, op iedere 1000 besmettingen, sterven 3 personen.

  Cijfers zijn afkomstig uit een brandbrief van artsen afgelopen zomer: https://opendebat.info

  Ik zeg niet dat we niets moeten doen, we moeten de zwakkeren beschermen. Maar dan wel binnen gepaste proportionaliteit. Het is geen ebola-uitbraak waar we het hier over hebben. Het is een zwaar griepvirus. Dat bestrijd je met maatregelen met de minste omvang, en het grootste effect. Mondkapjes: zeer grote omvang, nul effect!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En hop: We zijn weer allemaal Corona-expert.
  En ja, ik weet het. Het is allemaal heel vervelend en stom.
  Maar bij mijn weten is er nog nooit iemand beter geworden van een schoenmaker die vond dat de bakker maar eens naar hem moest luisteren omdat hij dacht dat ie “met gezond verstand en een portie levenswijsheid” ook wel een taart kon bakken.

 • Profielfoto
  Kevin

  MoNdO GeNeRaToR op 6 oktober 2020 23:50
  En hop: We zijn weer allemaal Corona-expert.
  En ja, ik weet het. Het is allemaal heel vervelend en stom.
  Maar bij mijn weten is er nog nooit iemand beter geworden van een schoenmaker die vond dat de bakker maar eens naar hem moest luisteren omdat hij dacht dat ie “met gezond verstand en een portie levenswijsheid” ook wel een taart kon bakken.

  Domme opmerking. Ik verwijs naar een brandbrief van artsen en hoogleraren hierboven. Misschien moet je jezelf eens verdiepen in wat verschillende experts zeggen, in plaats van blind achter Rutte aan te hoppelen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja en die brandbrief volg jij dan weer omdat jij erin gelooft. Ondertussen heb je dan weer een andere groep experten die het tegenovergestelde beweren.

  Daarbij vergeet je de essentie en dat is dat onze ziekenhuizen bij een snelle stijging vol zouden kunnen komen te liggen waardoor jij met je andere problemen (die misschien net zo ernstig zijn) niet of te weinig geholpen kan worden.

  Het punt is dat we het allemaal niet zo goed weten (inclusief de experten), maar jij weet het blijkbaar wél allemaal.

 • Profielfoto
  Kevin

  MoNdO GeNeRaToR op 7 oktober 2020 08:55
  Ja en die brandbrief volg jij dan weer omdat jij erin gelooft. Ondertussen heb je dan weer een andere groep experten die het tegenovergestelde beweren.

  Daarbij vergeet je de essentie en dat is dat onze ziekenhuizen bij een snelle stijging vol zouden kunnen komen te liggen waardoor jij met je andere problemen (die misschien net zo ernstig zijn) niet of te weinig geholpen kan worden.

  Het punt is dat we het allemaal niet zo goed weten (inclusief de experten), maar jij weet het blijkbaar wél allemaal.

  Ik weet het niet allemaal, maar ik zie wel dat berichtgeving zeer eentonig is en dat discussie daardoor wordt bemoeilijkt. Iets wat ik een democratische samenleving een probleem vind. Ik zie het hierboven ook. Als de berichtgeving veelzijdiger zou zijn, met experts met verschillende opvattingen, dan zou ik me ook niet zo irriteren en de noodzaak voelen om dat tegengeluid naar voren te brengen. Ik zou ook niet de noodzaak voelen om die tegengeluiden op te zoeken.

  Ik zeg ook niet dat we ziekenhuizen vol moeten laten lopen. Ik zeg dat er maatregelen moeten worden genomen die het grootste effect hebben op indamming van de verspreiding. Mondkapjes worden nu ingezet onder het mom van “baat het niet dan schaadt het niet”. Buiten het feit dat het weldegelijk kan schaden, is er helemaal geen reden om tot zo’n rigoreus middel over te gaan. We staan niet op een punt dat we alles moeten proberen wat we kunnen “omdat alle kleine beetjes kunnen helpen”. Mondkapjesplicht tast serieus mensen hun vrijheid aan. Dit is geen ebola, waar 70% aan overlijd. Het is een griepvirus. Een ernstig griepvirus, maar nog steeds een griepvirus. Daar moet je iets aan doen, maar er hoort discussie over plaats te vinden na raadpleging van alle experts.

  En mijns inziens hoort die besluitvorming ook publiek gemaakt te worden, zodat meegenomen afwegingen inzichtelijk worden. Die ondoorzichtbaarheid van de gehele besluitvorming, leidt er ook toe dat mensen kritisch zijn. Dit is een bovengemiddeld hoog opgeleid land. Dat vraagt erom dat je mensen meeneemt in je besluitvorming en redeneringen daarachter. Je kan mensen niet opleiden om kritisch te denken, en vervolgens verwachten dat ze maar braaf achter het kruisje tekenen. Zeker niet wanneer maatregelen zo’n groot effect op mensen hun vrijheden hebben.

  Ik wil nog wel even duidelijk maken, dat ik niet zeg dat blind achter de artsen van de brandbrief aangelopen moet worden. Er moet een open debat zijn, waarin óók deze tegengeluiden en ook de statistische analyses van bijvoorbeeld Maurice de Hond meegenomen worden. Naar aanleiding van dialoog én debat moet consensus volgen. Dat is hoe een democratie hoort te functioneren. En daarmee is ook inzichtelijk hoe besluitvorming tot stand is gekomen. En in een democratie heb je je dan gewoon neer te leggen bij de uitkomst. Ik ook. Maar zolang dat allemaal niet plaatsvindt, loop ik nergens achteraan. Als iets deugt kun je het altijd uitleggen… Ik heb nog niet één goede uitleg gehoord waarom mondkapjes ineens wel zouden werken en we het allemaal moeten gaan dragen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Als je het zo uitlegt heb je helemaal gelijk. Er is zeker een democratisch debat nodig over het gebruik van mondmaskers. Helaas vrees ik dat je daarmee niet veel verder geraakt, simpelweg omdat het onmogelijk om op een korte tijdspanne te bewijzen of het al dan niet werkt (denk in dat geval maar eens hoe lang ze erover gedaan hebben om te bewijzen dat het inademen van sigarettenrook schadelijk was voor je gezondheid).

  Dit vond ik trouwens een degelijke uitleg.

  Op dit moment ga ik ervan uit dat de verspreiding van het virus door een mondmasker afgeremd wordt (op het moment dat je besmet bent, maar nog geen symptomen vertoond).

  Ondertussen ga ik volgende week mijn zevende week in met een mondmasker op mijn gezicht (ik geef les in België). Dan kan je je wel eens ergeren als er iemand komt roepen dat ie het gebruik van mondkapjes maar nutteloos vindt. 😉

  Fijne discussie trouwens.

  Groetjes

  Mondo

 • Profielfoto
  Kevin

  MoNdO GeNeRaToR op 7 oktober 2020 13:13
  Dit vond ik trouwens een degelijke uitleg.

  Dat is inderdaad een goede uitleg, thanks. Toch bijzonder dat zoveel wetenschappers tot zulke afwijkende inzichten schijnen te komen. Voordat er definitieve consensus is, kunnen we inderdaad nog velen jaren verder zijn.

  7 weken lang met een mondkapje werken.. Ik geef het je te doen..