Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 30 oktober 2020

Apple verslagen door Xiaomi: iPhone niet langer in de top 3

Het derde kwartaal is afgerond en dus is het tijd om de cijfers op te maken. Zo ook voor de smartphonemarkt. Hoeveel is er verkocht en welke merken maakten de beste indruk?

Over het geheel genomen was het niet het beste kwartaal voor de smartphonemarkt. Wereldwijd daalde de verkoop volgens Counterpoint Research met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van 2019 gingen er nog 380 miljoen smartphones over de toonbank. Dit jaar waren dat er bijna 15 miljoen minder.

Apple ziet marktaandeel krimpen

Ook bij Apple zien we rode cijfers. Er werden in het derde kwartaal van 2020 ruim drie miljoen toestellen minder verscheept dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door deze daling van 7% blijft de iPhone hangen op 41,7 miljoen stuks. Door de dalende verkoop levert Apple ook marktaandeel in. Het bedrijf gaat van 12% naar 11%.

Smartphone marktaandeel Q3 2020 iPhone Apple
De cijfers van Q3 2020.

Dit biedt mogelijkheden voor andere merken zoals Xiaomi. Waar veel merken het lastig hebben, heeft deze Chinese fabrikant de wind flink in de zeilen. Het aantal verkochte toestellen is namelijk met 46% gestegen. De teller stopte in Q3 2020 bij 46,2 miljoen verscheepte eenheden. Daarmee komt Xiaomi op een marktaandeel van 13% en verdringt zo Apple van de derde plek.

Xiaomi jaagt op Huawei en Samsung

Xiaomi komt zelfs akelig dicht in de buurt van nummer twee Huawei. Dat bedrijf heeft het momenteel namelijk erg lastig. De handelssancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd hakken er flink in. Huawei kijkt al langere tijd tegen rode cijfers aan en dat is in Q3 van 2020 niet veranderd. Het bedrijf ging van 66,8 miljoen naar 50,9 miljoen verscheepte eenheden. Vorig jaar had Huawei nog een marktaandeel van 18%. Nu is dat nog maar 14% en ziet het Xiaomi steeds dichterbij komen.

Ook raakt Huawei hierdoor verder achterop bij de nummer één: Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf deed het vooral goed in India en ziet zo hun wereldwijde marktaandeel stijgen van 21% naar 22%. In totaal verscheepte Samsung bijna 80 miljoen smartphones. Bijna twee keer zoveel als Apple, maar dat enorme gat is deels te verklaren.

Apple verwacht groei dankzij iPhone 12

Door de aankondiging van de iPhone 12 lijkt het erop dat veel consumenten hun hand in Q3 nog even op de knip hielden. De verwachting is dan ook dat het marktaandeel van Apple in het volgende kwartaal weer zal gaan groeien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verslagen door Xiaomi: iPhone niet langer in de top 3
Sluiten