Apple verslagen door Xiaomi: iPhone niet langer in de top 3

Door: Thomas Aalderink - 14 reacties
iPhone 12 Pro
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het derde kwartaal is afgerond en dus is het tijd om de cijfers op te maken. Zo ook voor de smartphonemarkt. Hoeveel is er verkocht en welke merken maakten de beste indruk?

Over het geheel genomen was het niet het beste kwartaal voor de smartphonemarkt. Wereldwijd daalde de verkoop volgens Counterpoint Research met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van 2019 gingen er nog 380 miljoen smartphones over de toonbank. Dit jaar waren dat er bijna 15 miljoen minder.

Apple ziet marktaandeel krimpen

Ook bij Apple zien we rode cijfers. Er werden in het derde kwartaal van 2020 ruim drie miljoen toestellen minder verscheept dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door deze daling van 7% blijft de iPhone hangen op 41,7 miljoen stuks. Door de dalende verkoop levert Apple ook marktaandeel in. Het bedrijf gaat van 12% naar 11%.

Smartphone marktaandeel Q3 2020 iPhone Apple
De cijfers van Q3 2020. (Afbeelding: Counterpoint Research)

Dit biedt mogelijkheden voor andere merken zoals Xiaomi. Waar veel merken het lastig hebben, heeft deze Chinese fabrikant de wind flink in de zeilen. Het aantal verkochte toestellen is namelijk met 46% gestegen. De teller stopte in Q3 2020 bij 46,2 miljoen verscheepte eenheden. Daarmee komt Xiaomi op een marktaandeel van 13% en verdringt zo Apple van de derde plek.

Xiaomi jaagt op Huawei en Samsung

Xiaomi komt zelfs akelig dicht in de buurt van nummer twee Huawei. Dat bedrijf heeft het momenteel namelijk erg lastig. De handelssancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd hakken er flink in. Huawei kijkt al langere tijd tegen rode cijfers aan en dat is in Q3 van 2020 niet veranderd. Het bedrijf ging van 66,8 miljoen naar 50,9 miljoen verscheepte eenheden. Vorig jaar had Huawei nog een marktaandeel van 18%. Nu is dat nog maar 14% en ziet het Xiaomi steeds dichterbij komen.

Ook raakt Huawei hierdoor verder achterop bij de nummer één: Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf deed het vooral goed in India en ziet zo hun wereldwijde marktaandeel stijgen van 21% naar 22%. In totaal verscheepte Samsung bijna 80 miljoen smartphones. Bijna twee keer zoveel als Apple, maar dat enorme gat is deels te verklaren.

Apple verwacht groei dankzij iPhone 12

Door de aankondiging van de iPhone 12 lijkt het erop dat veel consumenten hun hand in Q3 nog even op de knip hielden. De verwachting is dan ook dat het marktaandeel van Apple in het volgende kwartaal weer zal gaan groeien.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  hansz

  Tja, wat een drama toch hè, dit.

 • Profielfoto
  Night

  Ach, zo heeft iedereen weer een ander lijstje. Zo ben ik persoonlijk meer fan van deze 😇

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones

 • Profielfoto
  Patrik

  Lekker belangrijk wie in de top 10 staat. Bestel volgende week een Pro Max, en daarna de zondvloed voor mij…🤷🏻‍♂️

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Patrik op 30 oktober 2020 18:41
  Lekker belangrijk wie in de top 10 staat…

  Dat is best belangrijk ja. .;)

 • Profielfoto
  Kevin

  Dat is goed nieuws.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Night op 30 oktober 2020 17:21
  Ach, zo heeft iedereen weer een ander lijstje. Zo ben ik persoonlijk meer fan van deze 😇

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones

  ehm, okay … En wat staat er op die pagina dan? Als we scrollen naar beneden (waar vaak de laatste edits staan):

  Ten tijde van mijn antwoord:

  This page was last edited on 27 October 2020, at 17:16 (UTC).

  Samsung: 112.5 million (20.34% market share)
  Huawei: 104.3 million (18.85% market share)
  Apple: 65.8 million (11.89% market share)
  Xiaomi: 56 million (10.12% market share)
  OPPO: 46.6 million (8.42% market share)
  Others: 157.1 million (28.4% market share)
  Total: 553.2 (100% market share)

  Waarbij voetnoot 79 en 80 verwijzen naar artikellen uit Juli 2020 … Dus lekker actueel … Verder staat er in het onderzoek niet wezenlijk iets anders dan over enkele dagen (of weken) straks in de Wikipedia pagina zal staan …

  En als ik eerlijkheidshalve kijk naar de iPhone 12 en eens een gesprek aanga met diverse verkopers, is het beeld wat genuanceerder. In de VS krijg je de iPhone 12 zwaar gesubsidieerd bij bijna alle providers. Van T-Mobile, AT&T, Sprint of Verizon … Echter, dat mag niet meer in Europa, dus hier is het toestel aanmerkelijk duurder. Maar wat wil het feit: ondanks de subsidies is er ook in Amerika de nodige kritiek: geen 5G dual SIM ondersteuning? Hoezo niet? De concurrentie doet het namelijk wel en dat met toestellen uit eind 2019.

  Hoezo geen USB 3.1 transfer snelheid over Lightning of een USB-C aansluiting?

  Hoezo geen oplader in de doos?

  DxO camera resultaten (deze zijn enkele maanden oud)? What the …

  Huawei Mate 40 Pro
  Xiaomi Mi 10 Ultra
  Huawei P40 Pro
  Xiaomi Mi 10 Pro
  Vivo X50 Pro+
  Oppo Find X2 Pro
  Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
  Honor 30 Pro+
  Apple iPhone 11 Pro Max
  Huawei Mate 30 Pro 5G
  Honor V30 Pro
  Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
  Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition
  Huawei Mate 30 Pro
  Google Pixel 5
  Xiaomi Redmi K30 Pro Zoom Edition
  OnePlus 8 Pro
  Samsung Galaxy S20+
  Samsung Galaxy Note 10+
  Samsung Galaxy Note 10+ 5G

  Dit is de top-20, waar vroeger de iPhone domineerde in de Benchmark, hoeveel iPhones tel jij in deze TOP 20 … Niet TOP 5, nee … TOP 20 …

  … en dan de batterijlevensduur en capaciteit …

  2,815mAh, wat had de iPhone 11? 3,110mAh

  “Oh, maar de telefoon is zuiniger geworden en gaat even lang mee” … Dat is het hem juist: dat even lang is al jaren gewoon te weinig en met 5G (wat meer energie kost) en ons gebruik (gestegen) is dat gewoon niet voldoende …

  iPhone 12: 20 uur beltijd, 13 uur browsen of video kijken

  iPhone 12: 87 uur standby tijd …

  iPhone 11: 20 uur beltijd, 15 uur browsen en 19 uur video kijken

  Even voordat je denkt dat ik de hele iPhone 12 miserabel vindt: neen. Vind het een prachtig ontwerp, ik snap alleen de ontwerpkeuzes niet zo. Apple had een kans om de iPhone 12 als killer phone neer te zetten. Wederom is het zuinigheid en voorzichtigheid dat de klok slaat, en dat vind ik jammer.

  Met iets beter uitgewerkte specificaties was ik zo overgestapt op de iPhone 12. Maar ik kan het gewoon niet rechtvaardigen. En na eerlijk beraad, Android heeft gewoon een gigantische inhaalslag gemaakt. Natuurlijk loopt (qua OS) Apple voorop, maar ook dat verschil wordt elk jaar weer wat kleiner. Dus zo gek vind ik de uitkomst niet.

  Apple mag wat mij  betreft iets meer aan het werk. Ik hoop dat het merk zichzelf herondekt. Doen ze dit niet, dan dreigt het met enige tijd een Nokia, Blackberry, Sun of andere speler van weleer achterna te gaan.

  Ik blijf hopen op een echte wakeupcall bij Apple, maar vrees dat men gewoon te groot is geworden …

 • Profielfoto
  pruus

  Wat een drama dit.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Het is een feit dat Xiaomi heerlijke toestellen bouwt en eerder met een full screen smartphone op de proppen kwam;-)

 • Profielfoto
  Night

  Die is uit 2019. Dus nog vóór de komst van de iPhone SE2, iPhone 12….en niet te vergeten: De iPhone 12 mini

 • Profielfoto
  hansz

  Natuurlijk was mijn 1e opmerking sarcastisch bedoeld maar dat komt omdat ik het totaal niet belangrijk vind wie er op nummer 1, 2, 3, en verder staat. Het zegt mij totaal niks over Xiaomi, als zij op nummer 1 staan want naast wellicht ook goede toestellen zetten zij ook veel goedkope rommel in de markt. Persoonlijk vind ik Apple en Xiaomi in één woord noemen een beetje vloeken, daar het over 2 totaal verschillende bedrijven gaat en ook nog eens verschillende markten. Ik heb Apple nog nooit horen zeggen dat zij graag als Xiaomi, Huawei of Samsung zouden zijn. Andersom is dat wel het geval en doen zij ook hun uiterste best om Apple zoveel als mogelijk is te volgen en te kopiëren. Dus wie is hier dan de winnaar?

 • Profielfoto
  pruus

  hansz op 31 oktober 2020 11:28
  Natuurlijk was mijn 1e opmerking sarcastisch bedoeld maar dat komt omdat ik het totaal niet belangrijk vind wie er op nummer 1, 2, 3, en verder staat. Het zegt mij totaal niks over Xiaomi, als zij op nummer 1 staan want naast wellicht ook goede toestellen zetten zij ook veel goedkope rommel in de markt. Persoonlijk vind ik Apple en Xiaomi in één woord noemen een beetje vloeken, daar het over 2 totaal verschillende bedrijven gaat en ook nog eens verschillende markten. Ik heb Apple nog nooit horen zeggen dat zij graag als Xiaomi, Huawei of Samsung zouden zijn. Andersom is dat wel het geval en doen zij ook hun uiterste best om Apple zoveel als mogelijk is te volgen en te kopiëren. Dus wie is hier dan de winnaar?

  Apple en IBM noemen was vroeger ook vloeken. Xiaomi werk anders, wil niet zeggen slechter. Wellicht moeten we de roze bril van Apple een keer afdoen. En goed gaan kijken, schapen gedrag verwacht ik niet hier. Maar toch. Ik zie dan Xiaomi afgelopen jaren meer op design gaat zitten, heel veel artikelen maakt tegen schappelijke prijzen. Het werkt. En ze zitten niet in het eigen web ban Home gevangen. Denk je nou werkelijk dat Apple alleen de innovatie heeft, de designfactor? Het antwoord is simpel. Nee. Braun had het vroeger ook. En is nu ook een schijntje van wat het was. Ik vind Xiaomi een goede concurrent die Apple op de tappert zit. Daardoor zou Apple juist alerter en beter moeten worden. Leve de concurrentie. Apple heeft BLackBerry overtroffen, Nokia en andere merken destijds. De tijd is veranderd. En anderen kunnen heel snel de voorhoede positie innemen. Apple wordt wakker!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ach, als je niet naar de aantallen smartphones die verkocht zijn kijkt, maar naar de omzet/nettowinst, dan staat Apple nog wel op één denk ik.

  https://www.forbes.com/sites/johnkoetsier/2019/12/22/global-phone-profits-apple-66-samsung-17-everyone-else-unlucky-13/?sh=1dc3b10b2ff3

 • Profielfoto
  hansz

  pruus op 31 oktober 2020 13:25

  hansz op 31 oktober 2020 11:28
  Natuurlijk was mijn 1e opmerking sarcastisch bedoeld maar dat komt omdat ik het totaal niet belangrijk vind wie er op nummer 1, 2, 3, en verder staat. Het zegt mij totaal niks over Xiaomi, als zij op nummer 1 staan want naast wellicht ook goede toestellen zetten zij ook veel goedkope rommel in de markt. Persoonlijk vind ik Apple en Xiaomi in één woord noemen een beetje vloeken, daar het over 2 totaal verschillende bedrijven gaat en ook nog eens verschillende markten. Ik heb Apple nog nooit horen zeggen dat zij graag als Xiaomi, Huawei of Samsung zouden zijn. Andersom is dat wel het geval en doen zij ook hun uiterste best om Apple zoveel als mogelijk is te volgen en te kopiëren. Dus wie is hier dan de winnaar?

  Apple en IBM noemen was vroeger ook vloeken. Xiaomi werk anders, wil niet zeggen slechter. Wellicht moeten we de roze bril van Apple een keer afdoen. En goed gaan kijken, schapen gedrag verwacht ik niet hier. Maar toch. Ik zie dan Xiaomi afgelopen jaren meer op design gaat zitten, heel veel artikelen maakt tegen schappelijke prijzen. Het werkt. En ze zitten niet in het eigen web ban Home gevangen. Denk je nou werkelijk dat Apple alleen de innovatie heeft, de designfactor? Het antwoord is simpel. Nee. Braun had het vroeger ook. En is nu ook een schijntje van wat het was. Ik vind Xiaomi een goede concurrent die Apple op de tappert zit. Daardoor zou Apple juist alerter en beter moeten worden. Leve de concurrentie. Apple heeft BLackBerry overtroffen, Nokia en andere merken destijds. De tijd is veranderd. En anderen kunnen heel snel de voorhoede positie innemen. Apple wordt wakker!

  Dan verschillen wij van mening want een fabrikant die op nummer 4 staat als het gaat om het agressief afsluiten van draaiende achtergrond apps is in mijn ogen niet bepaald innovatief bezig, hooguit met wat extra batterijbesparing. En design blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Wat wil je, dat je iPhone koffie voor je gaat zetten?

 • Profielfoto
  puccini

  Erg belangrijk allemaal:-(