Night
Night Apple Inc. 31 oktober 2020

Apple verliest van patent troll

Een jury in Texas heeft afgelopen vrijdag beslist dat Apple 503 miljoen dollar moet betalen voor inbreuk op een patent op VPN-technologie dat in handen is van softwarebeveiligingsbedrijf VirnetX.

De juridische strijd tussen Apple en het in Nevada gevestigde VirnetX betreft de beveiliging van gegevensoverdracht in diverse apparaten zoals iPhone, iPad en iPod Touch. Volgens gerechtelijke documenten zou Apple hierbij gebruik hebben gemaakt van gepatenteerde technologie. De patenten hierop zijn eigendom van VirnetX. Dit laatste bedrijf staat bekend als een ‘patent troll’.

Patent troll

Een ‘patent troll’ is een bedrijf dat overal en nergens patenten opkoopt, zonder er zelf gebruik van te maken. Het enige doel dat dit dient is om andere (grote, rijke) bedrijven te pas en te onpas voor de rechter te slepen. Door die andere bedrijven te beschuldigen van inbreuk op de in hun bezit zijnde patenten, hoopt zo’n patent troll – in dit geval VirnetX – dat de rechter besluit dat de andere partij een flink bedrag aan schadevergoeding moet betalen. De patenten dienen dus als enige nut om er een slaatje uit te slaan. Geregeld lukt het zo’n patent troll om vele honderden miljoenen uit zo’n rechtszaak te slepen. Gemakkelijk verdient, dus, maar een schoonheidsprijs verdienen deze praktijken allerminst.

Apple geeft niet op

Apple is overigens zeker niet van plan om zich bij deze beslissing neer te leggen en gaat tegen de uitspraak in beroep. De reactie van het techbedrijf is dan ook duidelijk:

We bedanken de jury voor hun tijd en waarderen hun overweging, maar zijn teleurgesteld over het vonnis en zijn van plan in beroep te gaan. Deze zaak is al meer dan een decennium aan de gang, met patenten die niets te maken hebben met de kernactiviteiten van onze producten en die bovendien al door het octrooibureau als ongeldig zijn gekenmerkt.’

 

Wordt vervolgd, dus.

Reageer op artikel:
Apple verliest van patent troll
Sluiten