Apple verliest van patent troll

Door: Night - 17 reacties
iPhone 12
(Afbeelding: AFP / Philip Fong)

Een jury in Texas heeft afgelopen vrijdag beslist dat Apple 503 miljoen dollar moet betalen voor inbreuk op een patent op VPN-technologie dat in handen is van softwarebeveiligingsbedrijf VirnetX.

De juridische strijd tussen Apple en het in Nevada gevestigde VirnetX betreft de beveiliging van gegevensoverdracht in diverse apparaten zoals iPhone, iPad en iPod Touch. Volgens gerechtelijke documenten zou Apple hierbij gebruik hebben gemaakt van gepatenteerde technologie. De patenten hierop zijn eigendom van VirnetX. Dit laatste bedrijf staat bekend als een ‘patent troll’.

Patent troll

Een ‘patent troll’ is een bedrijf dat overal en nergens patenten opkoopt, zonder er zelf gebruik van te maken. Het enige doel dat dit dient is om andere (grote, rijke) bedrijven te pas en te onpas voor de rechter te slepen. Door die andere bedrijven te beschuldigen van inbreuk op de in hun bezit zijnde patenten, hoopt zo’n patent troll – in dit geval VirnetX – dat de rechter besluit dat de andere partij een flink bedrag aan schadevergoeding moet betalen. De patenten dienen dus als enige nut om er een slaatje uit te slaan. Geregeld lukt het zo’n patent troll om vele honderden miljoenen uit zo’n rechtszaak te slepen. Gemakkelijk verdient, dus, maar een schoonheidsprijs verdienen deze praktijken allerminst.

Apple geeft niet op

Apple is overigens zeker niet van plan om zich bij deze beslissing neer te leggen en gaat tegen de uitspraak in beroep. De reactie van het techbedrijf is dan ook duidelijk:

We bedanken de jury voor hun tijd en waarderen hun overweging, maar zijn teleurgesteld over het vonnis en zijn van plan in beroep te gaan. Deze zaak is al meer dan een decennium aan de gang, met patenten die niets te maken hebben met de kernactiviteiten van onze producten en die bovendien al door het octrooibureau als ongeldig zijn gekenmerkt.’

 

Wordt vervolgd, dus.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Pff wat een wereld. Op een dag word je wakker en denkt ‘ ik ga patenten opknappen en geld maken door bedrijven voor de rechter te slepen’.En niemand die denkt ‘misschien moeten we hier wat spelregels voor opstellen’ ?

  Bizarre poppenkast.

 • Profielfoto
  mmww

  Weet je wat een trol is, een bedrijf die een oplader uit de doos haalt, vervolgens een nieuwe usb C kabel levert en vervolgens zegt dat iedereen al een oplader thuis heeft liggen!

 • Profielfoto
  mmww

  De oude ja! Geen Usb C. Dat is innovatie bij Apple!

 • Profielfoto
  Kevin

  mmww op 31 oktober 2020 19:19
  Weet je wat een trol is, een bedrijf die een oplader uit de doos haalt, vervolgens een nieuwe usb C kabel levert en vervolgens zegt dat iedereen al een oplader thuis heeft liggen!

  Precies.

 • Profielfoto
  Matador

  mmww op 31 oktober 2020 19:19
  Weet je wat een trol is, een bedrijf die een oplader uit de doos haalt, vervolgens een nieuwe usb C kabel levert en vervolgens zegt dat iedereen al een oplader thuis heeft liggen!

  Tenzij je nog een iPhone had met een 30-pin lader, kan je nog steeds je oude lader met oude Lightning-kabel gebruiken. Je moet niet alles zwart-wit willen stellen.

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Als dit andersom was geweest had apple sowieso dit bedrijf voor de rechter gesleept. Zelf heeft apple ook duizenden patenten op hun naam terwijl ze die zelf niet gebruiken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ¿`„ op 31 oktober 2020 19:05
  …Op een dag word je wakker en denkt ‘ ik ga patenten opknappen en geld maken door bedrijven voor de rechter te slepen’….

  Ja, zo gaat dat. En zo doet Apple, Microsoft, Google, etc. dat ook op wekelijkse basis. Ze hebben dat zelf een beetje over zichzelf afgeroepen dus.

 • Profielfoto

  mmww op 31 oktober 2020 19:19
  Weet je wat een trol is, een bedrijf die een oplader uit de doos haalt, vervolgens een nieuwe usb C kabel levert en vervolgens zegt dat iedereen al een oplader thuis heeft liggen!

  Wat een gezeur. Geen enkel probleem als je een MacBook, iPad of andere computer met USB C hebt. En als je die niet hebt, kun je of oude 5 watt-lader gebruiken of lightning-naar-USB-kabel (bij Apple 25 euro) of verloopje van USB C naar USB (bij Apple 25 euro) kopen. Maar vrijwel iedereen zal dus zijn Iphone 12 zonder extra kosten kunnen opladen. Kortom: u bent een zeurpiet.

   

 • Profielfoto
  Festen

  ¿`„ op 31 oktober 2020 19:05
  Pff wat een wereld. Op een dag word je wakker en denkt ‘ ik ga patenten opknappen en geld maken door bedrijven voor de rechter te slepen’.

  Niet alle bedrijven die het oorspronkelijke patent hebben aangevraagd, hebben de financiële middelen om een lang juridisch gevecht aan te gaan met techreuzen als Apple. Dus zelfs dergelijke ‘trollen’ hebben hun nut, door deze techreuzen aan te pakken, als ze een patent overtreden.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  “Gemakkelijk verdient” is grammaticaal onjuist

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Sjakelien op 1 november 2020 11:41
  “Gemakkelijk verdient” is grammaticaal onjuist

  Ahh, weer zo’n taalnazi trol. de tweede in dit bericht, de eerste is gelukkig verwijderd samen met mijn reactie. Je weet dat taal nazi’s niet geliefd zijn toch? En het is ook al bewezen dat dit geen fijne mensen zijn.

 • Profielfoto
  polansky

  Als je als Apple de licentie niet wilt betalen zijn dit de gevolgen.

  Wie zijn vingers brandt moet op de blaren zitten.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat moet dus billen zijn:)

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Festen op 1 november 2020 10:25
  Dus zelfs dergelijke ‘trollen’ hebben hun nut, door deze techreuzen aan te pakken, als ze een patent overtreden.

  Stel dat Pietje Puk iets bedenkt, er een octrooi („patent”) op neemt en Apple maakt het dan na zonder aan dhr. Puk te betalen. Als een bedrijf als VirnetX dan als vertegenwoordiger van Pietje Puk op zou treden om Apple voor de rechter te slepen in ruil voor een (klein) deel van de opbrengst, dan zou je gelijk hebben dat zulke bedrijven nut hebben.

   

  Dat is er echter totaal niet aan de hand. Bedrijven als VirnetX kopen zoveel mogelijk octrooien op, gaan dan op zoek naar iedereen en alles dat er daar eentje van schijnt te overtreden en sturen ze een brief op hoge poten dat er betaald moet worden, anders volgt een gang naar de rechter. Dit heeft vooral in Amerika vaak al de gewenste uitwerking (betaling aan de octrooihouder), omdat óók iemand die het octrooi niet schendt, de advocaatkosten niet op zal kunnen brengen en dus zal willen schikken. Wie daar niet aan toegeeft slepen ze inderdaad voor de rechter, in een rechtbank die erom bekend staat dat hij octrooihouders welgevallig is. Het gevolg laat zich raden.

   

  Dit is legale afpersing, daar komt het gewoon op neer. Apple heeft het geld om terug te vechten, maar de meeste slachtoffers van deze bedrijven niet.

   

  En ja, Apple heeft (net als vergelijkbare grote bedrijven) inderdaad ook een berg octrooien waar niks mee gebeurt. Het verschil is dat ze die niet gebruiken om anderen te laten betalen puur voor de winst die dit aan Apple oplevert — techreuzen gebruiken die octrooien vooral om te voorkomen dat een ander een concurrerend product maakt. Dat is toch net wat anders dan puur geld aftroggelen.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Gemakkelijk verdient, dus, maar een schoonheidsprijs verdienen deze praktijken allerminst.

  Die werkwoordsvervoeging evenmin, Night.

 • Profielfoto
  computer space

  Lijkt Zombie Lars wel. Een trol, Apple een heks, Epic een ninja….

 • Profielfoto
  Prometheus

  Demonteren die trol bedrijven 😈