Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 4 oktober 2020

Apple TV ondersteunt eindelijk YouTube in 4K, maar dan wel in 30 fps

Dankzij een nieuwe software-update is de Apple TV eindelijk in de mogelijkheid om YouTube video’s in 4K af te spelen. Iets dat lange tijd niet mogelijk was en voor veel frustratie wist te zorgen.

Maar de ergenissen op dit gebied lijken nog niet helemaal verdwenen te zijn. De meest recente Apple TV biedt namelijk ondersteuning tot slechts een 4K resolutie met 30 frames per seconde.

Apple TV ondersteunt YouTube 4K

Het blijft bijzonder dat de meest recente 4K Apple TV tot nu toe geen ondersteuning bood voor YouTube 4K. Iets dat veel goedkopere alternatieven wel wist te bieden. Maar gelukkig heeft de meest recente software-update ervoor gezorgd dat het inmiddels wel mogelijk is. Gebruikers van de Apple TV zitten dus, op YouTube, niet meer vast op een 1080p resolutie. Dat is fijn!

Al wil dat niet zeggen dat de Apple TV inmiddels wel het maximale biedt aan zijn gebruikers. Het blijkt namelijk zo te zijn dat de 4K resolutie, op de 4K Apple TV, alsnog gelimiteerd is. Het is namelijk alleen mogelijk om 4K met 30 frames per seconde te bekijken, in plaats van 60 frames per seconde. Een aanzienlijk verschil.

Apple TV 6
Klik/tap voor groter.

Daarnaast is die 4K resolutie wel te gebruiken, maar krijg je vervolgens niet de mooiste kleuren voorgeschoteld. Je mist namelijk de kleurdiepte en het contrast dat HDR (High Dynamic Range) je normaal gesproken biedt. De Apple TV 4K is dus maximaal met 30fps en SDR te gebruiken.

Nieuw model onderweg?

Het is best opvallend, want Apple weet wel degelijk hoe het de ondersteuning moet bieden. De meest recente iPhone-modellen zijn bijvoorbeeld wel in de mogelijkheid om video’s in een 4K resolutie met 60fps en HDR aan te bieden. Het enige wat je hoeft te doen is de iOS 14 update te installeren.

Het is gewoon jammer dat je een 4K televisie niet volledig kan benutten, wanneer je gebruik maakt van je Apple TV, hoewel het vanaf nu mogelijk is om YouTube 4K te gebruiken. Maar goed. De 4K-variant is inmiddels alweer drie jaar oud en het zou best zo kunnen zijn dat Apple deze mogelijkheden bewaart voor een volgend model.

Is dat model al onderweg of moeten we er nog lang op wachten? Wat denken jullie? Laat het weten in de reacties!

Reageer op artikel:
Apple TV ondersteunt eindelijk YouTube in 4K, maar dan wel in 30 fps
Sluiten