Apple TV+ mengt zich in de strijd tegen piraterij, voegt zich bij de ACE

Door: Jelle van Es - 6 reacties
Apple TV Plus Apple TV+
(Afbeelding: Apple)

Vroeger was het zo dat het erg lastig was om bepaalde content legaal te bekijken in bepaalde landen. Mede daarmee kwam de piraterij van films en series op. Vandaag de dag zijn er gelukkig vele services waarmee je kunt streamen, zoals Apple TV+.

Maar er zijn uiteraard nog veel gebruikers die geen zin hebben om te betalen voor videocontent en gebruik blijven maken van diverse kanalen om content de downloaden. Zo ook de series van Apple TV+. En daarom sluit het bedrijf zich nu aan bij ACE. Dat meldt Variety.

Apple sluit zich aan bij de ACE in strijd tegen piraterij

De ACE staat voor Alliance for Creativity and Entertainment. Het is een groep die is opgericht door de entertainment-industrie. Zij strijden samen tegen piraterij. En zij zullen waarschijnlijk blij zijn dat Apple zich heeft aangesloten bij de groep met Apple TV+, omdat je op die manier wat meer slagkracht hebt. Het bedrijf wordt gelijk toegelaten tot het zogenaamde governing board van de groep. Dat is eenzelfde positie die wordt ingenomen door bedrijven als Amazon en de Motion Picture Association. In die laatste zit bijvoorbeeld weer een bedrijf als Netflix, die er ook baat bij heeft dat het aantal illegale downloads wordt teruggedrongen.

Apple TV+ The Morning Show 16x9
Eén van de bekendere series van Apple TV+ (Afbeelding: Apple)

De ACE werd in 2017 opgericht door dertig verschillende bedrijven binnen de entertainment industrie. Volgens de huidige voorzitter van de groep, Charles Rivkin, is de groep actief bezig met de strijd tegen piraterij. Het board, waar Apple dus nu in plaats heeft genomen met Apple TV+, bepaalt daarbij hoe het budget van de groep wordt ingezet. In het verleden heeft de groep verschillende rechtszaken aangespannen tegen producenten van hardware die gebruikers in staat stellen om content illegaal binnen te halen. Denk daarbij aan zoiets als de Popcorn Time mediabox.

Piraterij nog altijd een probleem

Hoewel de hoogtijdagen van een platform als The Piratebay achter ons liggen, is piraterij nog altijd een groot probleem, ook voor de Apple TV+ content. Wereldwijd zijn er volgens ACE nu 23 miljoen gebruikers die zich geabonneerd hebben op piraterij-services. Wil je meer lezen over de service van Apple? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Krijg juist het idee dat door de versplintering in de streamingdiensten de piraterij weer aantrekt…

  Voorheen had Netflix het meeste wel, nu zie je steeds meer partijen een eigen platform opzetten en stijgen de kosten voor de consument weer naar een punt waar men denk “Stik er in, ik download het wel!”

  En dan nog de regio issues, probeer als Nederlander in het buitenland maar eens iets te streamen. Meeste partijen mogen of willen hun content binnen de grenzen houden, waardoor VPN oplossingen noodzakelijk worden, of je trekt het gewoon illegaal binnen natuurlijk.

  Hand in eigen boezem dus voor de contentcreators, die alles zo maximaal willen uitknijpen dat bruikbaarheid en betaalbaarheid in het geding komen.

 • Profielfoto
  polansky

  Precies wat hierboven staat.
  Doordat iedere streamingdienst bovenop zijn ‘eigen’ content zit leeft piraterij weer op. In plaats van dat de contentdiensten afspraken met elkaar maken wie op welke tijd content mag gebruiken zijn ze nu vooral zichzelf aan het beschermen. Dit werkt als je het mij vraagt juist averechts.

  Uiteindelijk wil je niet meer dan 2 (misschien 3) verschillende contentdiensten afnemen.

 • Profielfoto
  okeribok

  Redenen om te piraten, zelfs als je betalende abonnementhouder bent:

  Serie verwijderd terwijl je nog niet klaar bent
  Alleen de eerste paar seizoenen beschikbaar
  Met veel bombarie VS (oid) exclusieve content aanbieden
  Naast abonnement nóg eens €30 proberen te beuren
  Kwaliteit in streaming is lager om wat voor reden dan ook
  Streaming app is instabiel of gebruikersonvriendelijk
  Versplintering content en aanbieders

  Als de hh entertainers deze punten eens aanpakken ipv het probleem bij de klanten neer te leggen. Elk van deze punten is vrij simpel op te lossen, zonder dat distributuerechten moeten worden opgebroken. Pure luiheid en klantonvriendelijkheid om het niet te doen.

 • Profielfoto
  Kevin

  Wat hierboven gezegd wordt sluit ik mij bij aan. Ik overweeg ook om de streamingdiensten eruit te flikkeren en terug naar torrents te gaan.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Precies wat hierboven gezegd wordt. Heb jaren een Netflix abbo gehad maar het aanbod werd steeds beroerder en veel leuke content werd weer verwijderd (WAAROM!??). Ook de versnippering leidde tot verlies aan content.

  De kosten van de verschillende streamingdiensten wegen niet meer op tegen de beperkte (oude) content die ik graag kijk, waar ik ook al tig keer voor betaald heb, via kijk- en luistergeld (ooit in NL uitgezonden), via Netflix (stond daarop) etc etc.

  Zolang dit allemaal zo versnipperd is en ik weinig kijk en de abbo’s voor streaming zo duur zijn, download ik het wel zelf.

 • Profielfoto
  okeribok

  Zaphod_B op 8 oktober 2020 20:30
  Precies wat hierboven gezegd wordt. Heb jaren een Netflix abbo gehad maar het aanbod werd steeds beroerder en veel leuke content werd weer verwijderd (WAAROM!??). Ook de versnippering leidde tot verlies aan content.

  De kosten van de verschillende streamingdiensten wegen niet meer op tegen de beperkte (oude) content die ik graag kijk, waar ik ook al tig keer voor betaald heb, via kijk- en luistergeld (ooit in NL uitgezonden), via Netflix (stond daarop) etc etc.

  Zolang dit allemaal zo versnipperd is en ik weinig kijk en de abbo’s voor streaming zo duur zijn, download ik het wel zelf.

  Zeker nog een goede toevoeging; je hebt er via kijk en luistergeld of thuiskopieheffing al voor betaald. Zou interessant worden als iemand deze argumenten in een rechtzaak gaat gebruiken. Ik denk bij elke gigabyte aan iphone opslag aan hoe Dries Roelvink weer een drupje lalala-geld krijgt toegeworpen.