Apple nodigt ontwikkelaars uit: Apple Silicon Mac-lancering dichtbij?

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
MacBook Apple Silicon
(Afbeelding: Unsplash / Tianyi Ma)

Nu het einde van het jaar nadert, komen we dichterbij de lancering van de eerste Mac met Apple Silicon aan boord. Het bedrijf hielp ontwikkelaars al bij de overstap naar het nieuwe systeem, maar nu gaat het een stapje verder. Er worden namelijk uitnodigingen verstuurd naar ontwikkelaars die helpen met testen, zodat ze één-op-één-begeleiding kunnen krijgen bij het werk dat gedaan moet worden.

Eerder lanceerde Apple al het Universal App Quick Start Program, waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot alle gereedschappen, ondersteuning en mogelijkheden die ervoor zorgen dat de transitie van Intel naar Silicon vlekkeloos moet gaan. Ontwikkelaars moeten hiervoor wel diep in de buidel tasten (500 dollar), maar dan krijgen ze dus onder meer zaken als bèta-software, developer labs, een afgeschermd discussieplatform, technische ondersteuning en nog veel meer. Ook wordt er een Developer Transition Kit ter beschikking gesteld, voorzien van een A12Z Bionic, processor, 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte op een ssd.

Uitnodiging van Apple
Uitnodiging van Apple (Afbeelding: Apple)

Apple wil het ontwikkelaars gemakkelijk maken

Als je je als ontwikkelaar hebt aangemeld voor dat programma, dan is het na het ontvangen van de uitnodiging mogelijk je aan te melden voor een afspraak met een ingenieur die werkzaam is bij Apple. De uitnodiging kunt je hierboven bekijken. Naast het optimaliseren van applicaties voor de Mac, kun je je ook aanmelden voor het optimaliseren van apps voor de iPhone of iPad. De eerste sessies vinden plaats op 4 november, dus de kans is aanwezig dat we tegen die tijd meer te horen krijgen over de meest recente ontwikkelingen. Mogelijk is de lancering van de eerste Silicon Mac dus heel dichtbij.

Toen Apple de eerste Macs met de nieuwe Silicon-chipset aankondigde, beloofde het bedrijf ook dat de apparaten voor het eind van 2020 zouden verschijnen. Het is nu bijna november, dus de deadline nadert — maar dergelijke uitnodigingen zorgen voor licht aan de horizon.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Raar dat walled-garden gebeuren als je het mij vraagt. Waar is de goede oude tijd gebleven dat je gewoon een DVD met XCode bij je Mac kreeg en kon gaan met die banaan. Ik snap developers wel dat ze tegenwoordig Apple voorbij lopen en gewoon een webapp ontwikkelen met Chrome aan boord, dat je app daar minimaal 160MB van wordt, boeien. Zelfs Microsoft doet dat. Met één druk op de knop je apps voor Mac/Win/Android/Linux en OSX support vanaf 10.11, Windows vanaf Win7. Dan ga je toch niet lopen spacen met Swift…..

 • Profielfoto
  epsylon

  Ontwikkelaars moeten hiervoor wel diep in de buidel tasten (500 dollar)

  500 dollar is voor de meeste ontwikkelaars en bedrijven echt geen mega bedrag…

 • Profielfoto
  TakkU

  computer space op 29 oktober 2020 10:55
  Raar dat walled-garden gebeuren als je het mij vraagt. Waar is de goede oude tijd gebleven dat je gewoon een DVD met XCode bij je Mac kreeg en kon gaan met die banaan. Ik snap developers wel dat ze tegenwoordig Apple voorbij lopen en gewoon een webapp ontwikkelen met Chrome aan boord, dat je app daar minimaal 160MB van wordt, boeien. Zelfs Microsoft doet dat. Met één druk op de knop je apps voor Mac/Win/Android/Linux en OSX support vanaf 10.11, Windows vanaf Win7. Dan ga je toch niet lopen spacen met Swift…..

  Het staat je nog steeds vrij om Xcode te downloaden en aan het werk te gaan en applicaties uit te brengen. Ze zijn dan alleen niet gecontroleerd en gesigneerd door Apple. Wil je een certificaat en je app in de App Store zetten, dan zal je inderdaad een de walled garden uit moeten gaan.

  Wat betreft je opmerking rondom webapps: ook daar merk je dat dit nog steeds geen 100% volwassen oplossing is. Office heeft naast z’n online variant nog altijd een dedicated oplossing per OS, waarbij er evengoed geprogrammeerd wordt en gecompileerd wordt voor het OS zelf.