Apple MagSafe bewandelt middenweg met opladen

Door: Night - 9 reacties
Apple Mag Safe
Afbeelding: Apple Inc.

De nieuwe MagSafe-oplader van Apple heeft tweemaal zoveel tijd nodig om de nieuwe iPhone 12 op te laden dan een bedrade 20W USB-C-oplader. Dat blijkt onder andere uit een iPhone 12 videoreview van Wall Street Journal’s Joanna Stern.

Bij de recensie van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro werd o.a. kritisch gekeken naar de MagSafe-technologie van Apple. Stern vindt dat het idee in theorie beter lijkt dan in de praktijk.

Gulden middenweg

Stern ontdekte dat de MagSafe-oplader de ‌iPhone 12‌ een stuk sneller oplaadde dan een draadloze Qi oplader van een ander merk. Toch is opladen met de MagSafe nog steeds aanzienlijk langzamer dan wanneer je de iPhone 12 rechtstreeks aansluit op een 20W oplader. De 20 Watt oplader laadde een lege iPhone in slechts 28 minuten op tot 50%, terwijl de MagSafe er één uur over deed. Dat is natuurlijk niet zo heel vreemd, als je bedenkt dat een MagSafe slechts 15 Watt is en een ‘standaard’ Qi lader een iPhone 12 slechts met maximaal 7,5 Watt kan laden.

MagSafe laadt langzamer op dan USB oplader
MagSafe laadt langzamer op dan USB oplader. Afbeelding: Screenshot uit video

In de recensie was Stern ook kritisch over het feit dat de kosten van de MagSafe-oplader met een 20W-voedingsadapter samen 70 euro bedroegen (€ 45 voor de MagSafe en € 25 voor de 20W USB-C oplader), en dat de kabel van de MagSafe-oplader amper een meter lang is. Hierdoor zou je de iPhone 12 net zo makkelijk rechtstreeks aan kunnen sluiten. Maar ja, dat is een kwestie van gemak.

De volledige videoreview van de nieuwe ‌iPhone 12‌ en ‌iPhone 12 Pro is hier te bekijken:

Wel of niet draadloos opladen met de MagSafe?

Wil je de iPhone 12 draadloos opladen, dan kun je het beste van de MagSafe oplader gebruik maken. Deze kan de iPhone 12 namelijk opladen met 15 Watt. Elk ander merk Qi lader, ongeacht het wattage, komt vreemd genoeg niet verder dan 7,5 Watt.

Het omgekeerde blijkt het geval te zijn bij oudere iPhones. Hoewel de MagSafe oplader (ook volgens Apple) geschikt zou zijn voor het draadloos opladen van oudere iPhones, zoals de iPhone 8, de iPhone X en de iPhone 11 (Pro), zit hier toch een behoorlijk addertje onder het gras. MaxTech ontdekte namelijk dat het opladen bij deze iPhones tergend langzaam gaat. Het opladen komt niet eens aan de 2 Watt. Dus als je niet úren wil wachten tot je oudere iPhone is opgeladen, is de MagSafe hier een absolute ‘no-go’ en kun je beter voor een ander merk 15W Qi lader kiezen…

De video over het opladen van andere iPhones kun je hieronder bekijken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik zou vooral nieuwsgierig zijn naar het verlies, c.q. de hoeveelheid energie die verzonden wordt naar de iPhone en daadwerkelijk wordt opgenomen. Daarnaast is het geen goede 1 op 1 vergelijking, doordat 20W een verhoging is van 33% op 15W.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Dit weer Apples met Pearen vergelijken.

   

 • Profielfoto
  Pjotr

  Magsafe? Hoe verwarrend kan je het maken? Magsafe, Magsafe 2, en nu dan.. Magsafe 3?

  Oh nee. Magsafe draadloos.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Pjotr op 23 oktober 2020 13:23
  Magsafe? Hoe verwarrend kan je het maken? Magsafe, Magsafe 2, en nu dan.. Magsafe 3?

  Oh nee. Magsafe draadloos.

  Je kan je fles azijn ook laten staan. USB 3.0 met alle versies en fysieke vormen is verwarrend. Dit is gewoon hergebruik van, in principe, een manier van toepassen, maar dan voor de iPhone. Niemand die nu zal denken “waarom past mijn Magsafe 2 oplader van mijn MacBook niet op mijn iPhone?”.

   

 • Profielfoto
  Loyd

  Op m’n nachtkastje aan het stekkertje; werkt prima zo👍🏻

 • Profielfoto
  whaha

  Als je je telefoon niet bovengemiddeld gebruikt en elke nacht gewoon oplaadt dan heb je volgens mij helemaal geen behoefte aan draadloos opladen. Volgens mij is het aanbod dat een vraag creëert, maar da’s wel vaker met Apple natuurlijk…

   

  Ik wil zeggen dat het een ‘oplossing’ is voor iets dat geen probleem is.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik zou vooral nieuwsgierig zijn naar het verlies, c.q. de hoeveelheid energie die verzonden wordt naar de iPhone en daadwerkelijk wordt opgenomen.

  Dat dus. Er gaat een hoop energie verloren in vergelijking met rechtstreeks opladen. Heb het even opgezocht:

  Inductive charging is not as efficient as direct charging, causing greater heat production when compared to conventional charging. Continued exposure to heat can result in battery damage.[11] An analysis of energy use found that charging a Pixel 4 from 0 to 100 percent on a classic cable used 14.26 Wh (watt-hours), while doing so with a wireless charger took 21.01 Wh, a 47 percent increase. For a single phone and a single charger this is a very small amount of energy, but at scale it could pose serious problems; if the 3.5 billion smartphones in service all took 50 percent more power to get a charge, the impact would be enormous. It’s estimated it takes the equivalent of 73 50-MW coal plants running for a day to fully charge 3.5 billion smartphones.

   

 • Profielfoto
  Ce

  Deze lader lijkt met niet zo “achteloos” in gebruik als een standaard draadloze oplader. Tuurlijk, bij een standaard oplader moet je even weten hoe je ‘m neer moet leggen maar dat went al snel.

  Deze magsafe lader moet je elke keer weer onder je telefoon vandaan pulken. Het verschil met een draadje wordt in mijn beleving dan wel erg klein. Ik ben benieuwd naar de eerste gebruikservaringen.

 • Profielfoto
  Bacillus

  Ce op 24 oktober 2020 14:29
  Deze lader lijkt met niet zo “achteloos” in gebruik als een standaard draadloze oplader. Tuurlijk, bij een standaard oplader moet je even weten hoe je ‘m neer moet leggen maar dat went al snel.

  Deze magsafe lader moet je elke keer weer onder je telefoon vandaan pulken. Het verschil met een draadje wordt in mijn beleving dan wel erg klein. Ik ben benieuwd naar de eerste gebruikservaringen.

  Het is wel vervelend als je wakker wordt en je foon is niet opgeladen.

  Maar daar hebben we die blieb voor, dus wat is nou het probleem (behale dat er een exclusieve iPhone 12 feature nodig was…)