Apple’s Hi, Speed evenement: alle aankondigingen op een rij

Door: Mark Hofman - 34 reacties
Apple Hi Speed iPhone 12
(Afbeelding: Apple)

Vanavond was het zover: Apple ging los tijdens het Hi, Speed evenement. Het bedrijf uit Cupertino toonde een aantal nieuwe producten met de wereld. Maar welke producten zijn dat precies?

In de afgelopen maanden gingen de geruchten al rond en vanavond zien we of deze geruchten kloppen of niet. In dit artikel praten we je bij over alle aankomende producten!

HomePod mini

Apple startte de avond met de introductie van de HomePod mini. De geruchten voor de kleinere slimme speaker gingen al even rond, maar vanavond is hij dus officieel aangekondigd. Het apparaat heeft de vorm van een klein bolletje en is voorzien van volumeknoppen aan de bovenkant. De bovenkant is ook voorzien van verlichting die van kleur kan veranderen. Backlit touch control, noemt Apple dat.

De focus van de HomePod mini ligt logischerwijs op geluidkwaliteit. Het apparaat heeft één driver, twee passieve radiatoren en een acoustic waveguide aan de onderkant. De HomePod mini is voorzien van computational audio, dat ervoor zorgt dat de geluidkwaliteit volledig is afgestemd op je omgeving. De slimme speaker draait op de S5 chip van Apple zelf en is voorzien van U1 Ultra Wide Band chip. Hierdoor is de speaker ook helemaal klaar voor de toekomst.

Homepod Mini
De mini (Afbeelding: Apple)

Uiteraard biedt de HomePod mini ondersteuning voor verschillende diensten. Denk hierbij aan TuneIn, Amazon Music en Apple Music. Spotify wordt (nog) niet ondersteund. Uiteraard werkt de slimme speaker ook met Siri, de slimme assistent van Apple. Deze is dusdanig geoptimaliseerd, zodat hij stemmen kan herkennen. Dit is belangrijk voor de verbinding met je iPhone. De HomePod mini maakt contact met de iPhone van de persoon die vraagt om een verbinding.

Wanneer de slimme speaker in verbinding staat met je iPhone, is het mogelijk om verschillende taken uit te voeren. Denk hierbij aan het aanpassen van de temperatuur in huis, het checken van je agenda of om berichten te sturen.

Intercom

Apple introduceerde ook de nieuwe functionaliteit Intercom. Het is hiermee mogelijk om berichten te sturen door je huis heen. Met je stem!

Handig voor mensen die verschillende HomePods in huis hebben staan. Maar voor het geval er maar één Homepod in huis is, is het goed om te weten dat andere producten ook ondersteund worden. De berichten komen ook binnen op je iPhone, iPad, CarPlay, AirPods en Apple Watch.

HomePod
Intercom (Afbeelding: screenshot Apple)

De HomePod mini is vanaf 16 november 2020 beschikbaar in de kleuren wit en Space Grijs. Het apparaat kost $99! Of deze ook naar Nederland gaat komen, is nog niet bekend.

iPhone 12

Apple richt zich tijdens het evenement ook op 5G. Iets dat centraal staat in de gehele line-up. Alle iPhone 12-modellen zullen voorzien zijn van 5G-ondersteuning. Apple begint met het reguliere model. Deze is beschikbaar in vijf verschillende kleuren:

 • Blauw
 • Groen
 • Rood
 • Zilver
 • Space Grijs
iPhone 12
De verschillende kleurenopties (Afbeelding: screenshot Apple)

Het uiterlijk van de smartphone is veranderd en heeft ontzettend veel weg van de iPad Pro. De smartphone is voorzien van vlakke randen en is 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter dan zijn voorganger.

Het toestel is voorzien van een 6.1-inch Super Retina XDR OLED scherm. Deze beschikt over een pixeldichtheid van 460ppi, een helderheid van 1200nits en is twee keer scherper dan de iPhone 11. De iPhone 12 biedt ondersteuning voor HDR 10 en Dolby Vision.

Apple maakt in de iPhone 12 gebruik van Ceramic Shield om het glas van de smartphone nog sterker te maken. Hierdoor is de telefoon beter bestendig tegen schade. Zo geeft Apple deze telefoon vier keer meer kans om een val te overleven.

iPhone 12 kleuren
De kleurenopties (Afbeelding: screenshot Apple)

iOS geoptimaliseerd voor 5G

Apple heeft de smartphone volledig geoptimaliseerd voor 5G-ondersteuning. De iPhone 12 ondersteunt de meeste 5G-bands. In ieder geval meer dan welke andere smartphone dan ook. Daarnaast maakt de nieuwe smartphone gebruik van Smart Data Mode. Hierdoor gebruikt de iPhone 12 automatisch LTE wanneer je geen hoge snelheden nodig hebt.

Dankzij de U1 Ultra-Wide band chip is het mogelijk om een hoge snelheid te halen en te behouden. Ook wanneer je op een drukke plek bent. In de ideale situatie behaal je met de iPhone 12 een internetsnelheid van 3.5 GBPS. Iets dat dus ook het geval moet zijn in drukke gebieden.

Ceramic shield
Ceramic Shield (Afbeelding: screenshot Apple)

Apple’s A14 Bionic chip

Net als de iPad Air (2020) is ook de iPhone 12 voorzien van de nieuwe A14 Bionic processor. Het gaat om een 5-nanometer chipset die de smartphone 50% sneller maakt dan zijn voorganger. Hij beschikt over een 6 core CPU en 4 core GPU. Die laatste zorgt ervoor dat de smartphone 50% beter is op het gebied van grafische prestaties.

De iPhone 12 dankzij de 16-core neural engine beter in machine learning.

A14 Bionic overview
A14 overview (Afbeelding: screenshot Apple)

Camerasysteem iPhone 12

De iPhone 12 is, zoals verwacht, voorzien van een dual-camerasysteem. Deze bestaat uit een 12-megapixel Ultra-Wide camera en een 12-megapixel Wide camera. Die laatste is voorzien van een nieuwe lens die is opgebouwd uit 7 elementen. Het zorgt er onder andere voor dat de camera 27% beter presteert bij minder licht.

iPhone 12 camera
Ultra-Wide lens (Afbeelding: screenshot Apple)

Zoals je gewend bent van Apple beschikt het camerasysteem over de Night Mode. Dit is de modus waarmee je ‘s-avonds alsnog heldere foto’s kan maken zonder flits. Een functionaliteit die vanaf nu ook beschikbaar is voor de selfiecamera. In het verlengde daarvan is het ook mogelijk om een goede Time-Lapse video te schieten in de avonduren.

iPhone 12 camera
De nieuwe lens (Afbeelding: screenshot Apple)

Draadloos opladen via MagSafe

Het is mogelijk om je iPhone 12 op te laden met MagSafe. Deze technologie kenden we eerder van de oudere MacBook-modellen, maar komt nu dus ook naar de iPhone. Hierdoor is het mogelijk je telefoon op te laden via een magnetische oplader. De accessoire waarmee gebruik te maken is van deze technologie heeft veel weg van de Apple Watch oplader.

Apple introduceert ook de MagSafe dual-charger. Deze opklapbare oplader zorgt ervoor dat jij je iPhone en je Apple Watch tegelijkertijd op kan laden!

MagSafe duo
MagSafe Duo (Afbeelding: screenshot Apple)

Geen oplader in de doos

Toen Apple het milieu praatje begon te houden, voelden we de bui al hangen. Het bedrijf uit Cupertino levert de nieuwe iPhone 12 in een kleiner doosje. Iets wat ervoor zorgt dat er geen adapter en geen oordopjes meer meegeleverd worden.

Daarnaast maakt Apple de stap naar USB-C nog niet. Het bedrijf uit Cupertino heeft de iPhone 12 voorzien van een lightning-port aansluiting.

iPhone 12 doosje
Het kleinere doosje van de iPhone 12. (Afbeelding: screenshot Apple)

De iPhone 12 is vanaf €909 te koop.

iPhone 12 mini

Naast de reguliere iPhone 12, kunnen we dit jaar ook een mini-variant verwachten. Het toestel is de kleinste, dunste en lichtste 5G-smartphone van de markt.

Qua specificaties en ontwerp zijn de iPhone 12 mini en de reguliere iPhone 12 gelijk. Het enige verschil is het formaat. De mini is voorzien van een 5.4-inch beeldscherm, waar de iPhone 12 dus over een 6.1-inch scherm beschikt.

iPhone 12 mini vergelijking
Naast een iPhone 8 (Afbeelding: screenshot Apple)

De iPhone 12 mini is vanaf €809 te koop.

Apple iPhone 12 Pro (Max) een feit

iPhone 12 Pro kleuren
De kleurenopties (Afbeelding: screenshot Apple)

Apple kondigt vanavond uiteraard ook de iPhone 12 Pro (Max) aan. Deze topmodellen zijn uiteraard ook voorzien van de ceramic shield afwerking. Beter bestendig tegen vallen dus. Het toestel is beschikbaar in de kleuren:

 • Zilver
 • Graphite
 • Goud
 • Blauw

Het scherm van de iPhone 12 Pro is 6.1-inch, waar het beeldscherm van de Pro Max 6.7-inch groot is. Hiermee is de iPhone met het grootste beeldscherm ooit een feit. Hieronder de 12 Pro vergeleken met de 11 Pro:

11 Pro vs 12 Pro
11 Pro naast de 12 Pro (Afbeelding: screenshot Apple)

En de 11 Pro Max vergeleken met de 12 Pro Max:

11 Pro Max vs 12 Pro Max
11 Pro Max vs 12 Pro Max (Afbeelding: screenshot Apple)

Camerasysteem

Beide modellen hebben een triple-camerasysteem die beiden voorzien zijn van Deep Fusion-ondersteuning. Deze ondersteuning is overigens niet alleen beperkt tot het camerasysteem aan de achterkant, maar is ook in de selfiecamera te vinden.

Dat camerasysteem aan de achterkant bestaat overigens uit een 12-megapixel Ultra-Wide camera, 12-megapixel Wide camera en een 12-megapixel telefotolens.

iPhone 12 Pro
Het camerasysteem (Afbeelding: screenshot Apple)

Opvallend aan het camerasysteem is dat de iPhone 12 Pro Max voorzien is van meer functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met telephoto zoom 5X in te zoomen. Daarnaast is de wide-camera voorzien van een sensor die 47% groter is dan bij de Pro.

Het camerasysteem is voorzien van Sensor-shift optical image stabilization, dat best wel uniek is voor op een smartphone. Het is mogelijk om 5000 keer per seconde te corrigeren, wat 5 keer meer is dan bij het vorige model. Een trillende hand is dus geen probleem meer. Daarnaast introduceert Apple AppleProRAW voor de iPhone. Hiermee is het mogelijk om foto’s tot in de detail na te bewerken op je iPhone. Nog betere foto’s met je smartphone maken dus!

Op alle camerasystemen van de Pro-modellen is het mogelijk om gebruik te maken van HDR video recording. Je hebt via deze modus toegang tot 10-bit HDR, waardoor je beelden 60 keer meer kleur laten zien. Het is daarnaast de eerste smartphone waarmee het mogelijk is om te bewerken met Dolby Vision HDR. Een erg goede manier om je 4K beelden in 60 frames per seconde zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen.

Filmen Dolby Vision
Dolby Vision (Afbeelding: screenshot Apple)

LiDAR op de iPhone 12 Pro (Max)

De iPhone 12 Pro en Pro Max zijn beide voorzien van de LiDAR scanner. Hiermee heb je toegang tot meer Augmented Reality mogelijkheden. Een toevoeging die we kennen van de iPad Pro (2020). Het is mogelijk om objecten en kamers te scannen.

LiDAR maakt zowel met foto’s als met video’s gebruik van autofocus voor situaties met slechte belichting.

liDAR iPhone 12
LiDAR (Afbeelding: screenshot Apple)

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 Pro met 128GB is vanaf €1159 te koop. De iPhone 12 Pro Max is te koop voor €1259. Uiteraard ook hier 128GB opslagcapaciteit.

De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn vanaf 16 oktober te bestellen en worden vanaf 23 oktober geleverd. De iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max zijn pas vanaf 6 november te bestellen en worden vanaf 13 november geleverd.

Goed om te weten dat de iPhone 11 nog steeds beschikbaar blijft.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Paulkwee

  Jeetje was veel advertenties op deze pagina. Nog meer dan het artikel zelf bijna.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ondersteunt de homepod mini, in tegenstelling tot zijn grote broer, ook Nederlands?

 • Profielfoto
  Matador

  Polonium-210 op 13 oktober 2020 19:24
  Ondersteunt de homepod mini, in tegenstelling tot zijn grote broer, ook Nederlands?

  Wellicht niet

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  Polonium-210 op 13 oktober 2020 19:24

  Ondersteunt de homepod mini, in tegenstelling tot zijn grote broer, ook Nederlands?

  Nog niet bekend, gaan we na de stream voor je uitzoeken!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Kom maar op met die 12 pro ;-p

 • Profielfoto
  pruus

  En volgend jaar komt de iPhone 13 uit in vier varianten. Sneller en veel sneller, ik kan er niet op wachten. In 2022 komt de iPhone 14 uit. Nog sneller, en weer ronde kanten, met notch. Wow veel nieuws…

 • Profielfoto
  Matador

  pruus op 13 oktober 2020 20:04
  En volgend jaar komt de iPhone 13 uit in vier varianten. Sneller en veel sneller, ik kan er niet op wachten. In 2022 komt de iPhone 14 uit. Nog sneller, en weer ronde kanten, met notch. Wow veel nieuws…

  Hoe zou jij het dan aanpakken, technisch en design-matig?

 • Profielfoto
  icegodd

  Tel sell livestream…

  teveel 3D CGI
  Acteur als afdeling hoofden
  #fakeblack

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zeer positief over de 12, maar teleurgesteld in de pro-lijn. Buiten een betere camera en LiDar, wat is er nou zoveel pro aan? Ik had echt op een 90/120Hz scherm gehoopt en desnoods TouchId of vergelijkbaars, ‘puur omdat het kan’. Ik wilde zonder na te denken de Pro nemen, maar nu na de presentatie twijfel ik toch over de normale Max.

 • Profielfoto
  icegodd

  Polonium-210 op 13 oktober 2020 19:24
  Ondersteunt de homepod mini, in tegenstelling tot zijn grote broer, ook Nederlands?

  Volgens mij niet: .nl bevat geen Homepod pagina (.com wel)

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ja, iphone en iphone, dat is het nieuws dan. Geen nieuwe software voor mac , bizar

 • Profielfoto
  Ziegler

  Matador op 13 oktober 2020 20:07

  pruus op 13 oktober 2020 20:04
  En volgend jaar komt de iPhone 13 uit in vier varianten. Sneller en veel sneller, ik kan er niet op wachten. In 2022 komt de iPhone 14 uit. Nog sneller, en weer ronde kanten, met notch. Wow veel nieuws…

  Hoe zou jij het dan aanpakken, technisch en design-matig?

  Daar gaat het toch niet om? Er komt een nieuwe iPhone uit. Prima. Gezien. Hij kan nog steeds mijn bed niet opmaken of een pizza voor me bakken.

   

 • Profielfoto
  MacMartino

  De hele wereld zit in een rampscenario, maar gelukkig hebben we een nieuwe iphone 🤣

 • Profielfoto
  plonserd

  Mijn iPhone X is echt nog perfect bruikbaar, maar die 12 Pro steekt wel m’n ogen uit… Misschien is nu eindelijk de tijd gekomen om m’n vriendin de overstap te laten maken van Android op haar S9 naar iOS op mijn iPhone X:D

 • Profielfoto
  cartimundi

  Mini vanaf vrijdag te bestellen…iculture meld begin november….

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  cartimundi op 13 oktober 2020 20:36

  Mini vanaf vrijdag te bestellen…iculture meld begin november….

  Zien we nu ook op de Apple website. Het wordt aangepast, dank voor de oplettendheid

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Goed dat Apple het milieu serieus neemt door geen lader en kabel mee te leveren. Ook mooi dat ze nu USB-c gebruiken en dat ze gemakkelijker te repareren zijn zodat er minder hoeft te worden weggegooid. O wacht…

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Geen HomePod mini in Nederland. Teleurstellend.

 • Profielfoto
  Frans

  De iPhone 12 mini is vanaf €809 te koop.

  Op basis van de huidige dollarkoers en 21% BTW zou de vanaf prijs € 719 moeten zijn. Vraag me af waarom wij (weer) 12,5% meer moeten betalen?

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zie het al – Niets gemist.

 • Profielfoto
  Frans

  Toen Apple het milieu praatje begon te houden, voelden we de bui al hangen. Het bedrijf uit Cupertino levert de nieuwe iPhone 12 in een kleiner doosje. Iets wat ervoor zorgt dat er geen adapter en geen oordopjes meer meegeleverd worden.

  Geen oordopjes, prima. Geen adapter, terwijl ze een USB-C naar Lightning kabel meeleveren in plaats van een USB-A naar Lightning kabel is geen milieuwinst. Hoeveel mensen hebben al een USB-C adapter liggen? Ik in ieder geval niet, dus het wordt of een nieuwe USB-A naar Lightning kabel aanschaffen (en de meegeleverde kabel ongebruikt laten) of een nieuwe USB-C adapter aanschaffen.

  Dus Apple, als het echt om het milieu gaat, lever dan helemaal niks mee en laat de klant zelf kiezen of en wat voor kabel/adapter ze willen aanschaffen (en verlaag meteen de prijs met een flink aantal tientjes).

 • Profielfoto
  Frans

  De iPhone 12 is, zoals verwacht, voorzien van een dual-camerasysteem. Deze bestaat uit een 12-megapixel Ultra-Wide camera en een 12-megapixel Wide camera.

  Dit is wat mij betreft het meest teleurstellend aan de iPhone 12. Als je (maar) twee camera’s hebt, dan heb je meer aan een groothoek- en een tele-lens. Twee groothoek lenzen? Voor mij een onbegrijpelijke ontwerp keuze. 🤔🙁

 • Profielfoto
  Roy

  Frans op 13 oktober 2020 21:14

  De iPhone 12 mini is vanaf €809 te koop.

  Op basis van de huidige dollarkoers en 21% BTW zou de vanaf prijs € 719 moeten zijn. Vraag me af waarom wij (weer) 12,5% meer moeten betalen?

  Prijzen in de VS zijn ex btw (is tussen de 4% en 10%). Verder houd Apple een buffer voor wisselkoers schommelingen en hebben we nog wat heffingen

 • Profielfoto
  RW076

  potver3 mijn geduld wordt wel op de proef gesteld mini vanaf sint juttimus argh! En ook nog geen datum voor de iPad Air 2020. Grrr.

 • Profielfoto
  Eprom

  Eindelijk!
  Een volwaardige iPhone die wél in mijn zak past! Prima zet om een iPhone 12 Mini uit te brengen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Weet iemand of de camera van de iPhone 12 ook werkt als je blanke mensen op foto of film wil zetten?

 • Profielfoto
  RW076

  recoiller op 13 oktober 2020 22:36
  Weet iemand of de camera van de iPhone 12 ook werkt als je blanke mensen op foto of film wil zetten?

  Waarom zou dat anders zijn?

 • Profielfoto
  Supertjeduc

  Kun je de iPhone 12 niet meer met een gewone draadloze oplader meer opladen
  Heb net een dure waarmee ik alles gelijk kan opladen

 • Profielfoto
  donut

  Het ontwerp is terug bij de iPhone 4 en dat is een verbetering…

  De notch is here to stay !  dat is minder

  De mini is wat mij betreft het mooiste model. Raar genoeg ook het ‘goed koopste’ – want minder makkelijk te maken dan een groter model lijkt me; en het sterkste en het lichtste. Al met al veel te duur allemaal; leven de SE I en II.

   

   

 • Profielfoto
  Bart119

  donut op 14 oktober 2020 00:01
  Al met al veel te duur allemaal; leven de SE I en II.

   

   

  +1!

  Ik vind de 12 mini een heel mooi toestel, maar 800€ voor een telefoon met maar evenveel geheugen als mijn 4,5 jaar oude SE… Dan denk ik toch wel even na, en wacht ik alvast op de 13 mini

 • Profielfoto
  pruus

  Wat een lelijke speaker. Ik herinner mij nog van mijn oma dat patroontje en zo’n vaarschema die ok tafel stond. Vaak voor pennen. Gelukkig komt die niet naar Nederland.

 • Profielfoto
  recoiller

  RW076 op 13 oktober 2020 22:41

  recoiller op 13 oktober 2020 22:36
  Weet iemand of de camera van de iPhone 12 ook werkt als je blanke mensen op foto of film wil zetten?

  Waarom zou dat anders zijn?

  Alle voorbeelden zijn geen blanke mensen. Zover ik weet is de iPhone juist erg populair in blank gedomineerde landen. In Amerika maar ook hier in Nederland zijn 9 van de 10 mensen blank. Maar als ik de reclames (onder andere van Apple) mag geloven is de verhouding exact het tegenovergestelde. Dit gaat ook op voor andere merken zoals Nike. Geen blanke meer te vinden op de site. Ik zal wel weer racistisch gevonden worden omdat ik dit opmerk. Het zal me verder worst wezen maar het lijkt een beetje of het allemaal doorslaat.

 • Profielfoto
  killerhvo

  ☝🏻+1

 • Profielfoto
  mrchablis

  pruus op 14 oktober 2020 10:17
  Wat een lelijke speaker. Ik herinner mij nog van mijn oma dat patroontje en zo’n vaarschema die ok tafel stond. Vaak voor pennen. Gelukkig komt die niet naar Nederland.

  Inderdaad, mooi is hij niet…