Apple gaat Google achterna, lijkt te werken aan een eigen zoekmachine

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
iPhone 12 Nederlandse lekker Apple
(Afbeelding: AFP / Mladen Antonov)

Er lijkt steeds meer bewijs tevoorschijn te komen waaruit blijkt dat Apple werkt aan zijn eigen zoekmachine. Dat het bedrijf hieraan lijkt te werken, is niet vreemd: de deal met Google staat inmiddels onder druk. Voor nu is het in elk geval zo dat Google de standaardzoekmachine is in bijvoorbeeld de Safari-browser van de iPhone-maker.

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven dan werkt Apple achter de schermen in een rap tempo aan zijn eigen zoekmachine. Dat schrijft de Financial Times. Dat doet het bedrijf niet geheel zonder reden. Op dit moment liggen namelijk veel techbedrijven onder de loep in de Verenigde Staten, om te achterhalen of er op wat voor manier dan ook sprake is van een monopoliepositie. Onder meer Google wordt van alle kanten bekeken, die bijvoorbeeld deals heeft met zowel Apple eb Samsung om zijn eigen zoekmachine als standaard aan te bieden. Google betaalt hier immens grote bedragen voor, dus voor Apple is dat ook zeer lucratief.

Google trends 2019 Malware
Google. (Afbeelding: AFP / Denis Charlet)

Werkt Apple aan een eigen zoekmachine?

Maar dingen lijken nu toch langzaamaan te veranderen. Wanneer je nu op een iPhone met iOS 14 gebruikmaakt van de zoekbalk op het thuisscherm, dan laat het systeem een eigen verzameling zoekresultaten zien, met links naar websites. Dat melden bronnen aan de krant.

Het kan natuurlijk zijn dat die zoekmachine vooral bedoeld is voor intern gebruik op de iPhone, maar het kan ook een eerste stap zijn als het gaat om een Google-alternatief. De geruchten dat Apple hiermee bezig is, gonzen al jaren. Zo heeft de iPad-fabrikant ongeveer twee jaar geleden John Giannandrea binnengehaald, die destijds nog bij Google verantwoordelijk was voor de zoekmachine. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we hier op korte termijn meer over horen, zeker wanneer het Amerikaanse ministerie van Justitie druk blijft uitoefenen of deals die techbedrijven onderling sluiten (waarmee vermoedelijk concurrentiebeperking plaatsvindt).

Financial Times

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Misschien kan Apple dan eindelijk een ECHTE zoekmachine aanbieden. Wat Google doet is niet zoeken, maar statistiek bijhouden wie waarop klikt bij een bepaalde zoekterm. Dat is HEEL wat anders, en heeft NIKS met zoeken te maken.

 • Profielfoto
  swappa001

  Ik denk dat het eengoede intwikkeling is. Een serieuze concurent op de markt zou in mijn ogen een goede uitkost zijn. Hopelijk ook een duidelijkere en minder dominante werkwijze die wordt toegepast voor bedrijven die graag vindbaar willen zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kan er van vinden wat je vindt, maar als je iets zoekt is er nog steeds niets beters dan de zoekmachine van Google.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  swappa001 op 29 oktober 2020 11:55
  Ik denk dat het een goede ontwikkeling is. Een serieuze concurrent op de markt zou in mijn ogen een goede uitkost zijn…

  Absoluut. Daar is helemaal niets mis mee.

 • Profielfoto
  hansz

  KarelWillem op 29 oktober 2020 11:58
  Je kan er van vinden wat je vindt, maar als je iets zoekt is er nog steeds niets beters dan de zoekmachine van Google.

  Helemaal waar maar je moet natuurlijk wel ergens beginnen en dit lijkt mij dan wel een goed begin.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ben benieuwd, maar het is heel lastig. Kijk maar naar Bing, die kan ook nog steeds niet tippen aan Google. Vooral in het Nederlands, dit zal dan ook wel zo met een zoekmachine van Apple zijn vrees ik.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  computer space op 29 oktober 2020 11:25
  Misschien kan Apple dan eindelijk een ECHTE zoekmachine aanbieden. Wat Google doet is niet zoeken, maar statistiek bijhouden wie waarop klikt bij een bepaalde zoekterm. Dat is HEEL wat anders, en heeft NIKS met zoeken te maken.

  Helemaal eens. Maar ook ik betrap mezelf er wel eens op dat nadat ik duckduckgo geprobeerd heb overschakel naar google. Ja het is een enge ontwikkeling, maar soms wel handig dat google weet waar je eigenlijk niet naar wil zoeken! Aan de andere kant kan dit vernauwend werken natuurlijk en kom je in een tunnel terecht waar het andere niet lijkt te bestaan.

 • Profielfoto
  MacPro 5.1

  Misschien kopen ze DuckDuckGo wel…..