Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 1 oktober 2020

Apple- en Google-technologie toegepast op corona-app van België

België heeft dan eindelijk zijn eigen corona-applicatie uitgebracht, die werkt met de technologie van Google en Apple. De app in kwestie wordt Coronalert genoemd en is nu te downloaden vanuit Google Play en de App Store. De app werkt in alle drie de regio’s en is verkrijgbaar in verschillende talen.

Premier Sophie Wilmès heeft vorige week bekendgemaakt dat de app vanaf deze week beschikbaar zou zijn in de digitale winkels van Google en Apple. In tegenstelling tot de app in Nederland, werkt de corona-app in België wel volledig. Iedereen die in België woont kan de app nu downloaden en gebruiken waarvoor die bedoeld is. Technisch gezien is alles in elk geval in orde, aldus een vertegenwoordiger van het Interfederaal Comité Tracing en Testing. Waar de regering nu op moet letten is de communicatie tussen patiënten en hun huisartsen, maar in principe moet alles nu gaan zoals dat gepland staat.

Corona Covid19 contact tracing apps 16x9 privacy
Klik/tap voor groter

Coronalert gebruikt technologie van Google en Apple

Coronalert is gemaakt met de technologie die Apple en Google beschikbaar gesteld hebben, de zogenaamde Exposure Notification-api. Die tools zorgen ervoor dat app-makers een applicatie kunnen maken waarbij de privacy gewaarborgd blijft, terwijl ondertussen nog steeds gecontroleerd kan worden wanneer iemand in contact gekomen is met een persoon met covid-19. Uiteraard is het doel van de app de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wanneer een huisarts een patiënt aanraadt een coronatest af te nemen, dan kan de app een code genereren die gelinkt wordt aan die test. Wanneer de uitslag dan jammer genoeg positief is, dan wordt de app automatisch geüpdatet met die informatie. Mocht je dan te lang bij iemand in de buurt hebben gestaan, dan krijgt diegene een notificatie met de boodschap dat ze in de buurt waren van iemand met het coronavirus.

De app moet de huidige maatregelen in België niet gaan vervangen. Je moet dus nog steeds je handen wassen, afstand houden (anderhalve meter) en een mondkapje dragen. De app kan hier gedownload worden voor iOS en kan hier gedownload worden voor Android.

Reageer op artikel:
Apple- en Google-technologie toegepast op corona-app van België
Sluiten