Apple duidelijk: ‘Wis je iPhone en Apple Watch om gps-bug te fixen’

Door: Wesley Akkerman - 10 reacties
Apple Watch SE
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Gebruikers die iOS 14 en watchOS 7 gebruiken, lopen tegen een vervelende bug aan die ervoor zorgt dat de gps-route van de workout ontbreekt. Apple heeft nu een document gepubliceerd waarin mogelijke oplossingen staan voor iedereen die hier last van heeft. Dat is dus op z’n minst even het kijken waard.

Vorige week dook dit probleem voor het eerst op. Toen merkten sommige Apple Watch-eigenaars dat hun route niet via gps vastgelegd werd. Sommige mensen konden die missende data alsnog terugvinden op hun iPhone, na gebruikgemaakt te hebben van Apples eigen Workout-app en third-party apps zoals Strava. Apple heeft nu een behoorlijk uitgebreid document gepubliceerd waarin dit probleem, en andere problemen, aan bod komt. De oplossing is niet mals: je moet namelijk zowel je Apple Watch als iPhone compleet wissen en vervolgens de back-up terughalen uit je iCloud Backup-account.

Apple Watch Series 6
De nieuwe serie (Afbeelding: Apple)

Apple draagt oplossing aan voor gps-bug

Apple raadt aan dat je eerst de Apple Watch helemaal loskoppelt van je iPhone, zodat er een back-up gemaakt kan worden van content die aan boord stond. Daarna kun je hem verwijderen van je iPhone. Vervolgens dien je je iCloud Backup te updaten (of voor het eerst te installeren) en moet je even checken of je Gezondheidsdata goed overgebracht is. Dan komt het punt dat je ook je iPhone volledig moet resetten.

Wanneer je dat dan allemaal gedaan hebt, dien je de back-up in iCloud terug te zetten op je iPhone. Vervolgens moet je je Apple Watch opnieuw verbinden met je iPhone door gebruik te maken van de Watch-app. Daarmee los je het probleem op van de gps-bug, maar dus ook een serie andere problemen.

Apple heeft helaas niet laten weten wat precies het probleem is. Maar het feit dat je in dit geval twee systemen volledig moet resetten, wijst in elk geval op een hardnekkig probleem dat mogelijk iets te maken heeft met de manier waarop er omgegaan wordt met data. Het is ook niet duidelijk of het probleem opgelost is in iOS 14.0.1 of watchO 7.0.1.

Apple

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Jorik

  Dat is inderdaad een nogal tijdrovend stappenplan om dit probleem op te lossen. Hier syncen work-outs van de Apple Work-out app op de Watch niet meer naar Apple Health en de work-outs die tot vorige week wel syncten op watchOS7 hadden geen juiste GPS-data, dus ik denk dat ik dit maar eens ga proberen.

 • Profielfoto
  wimbers

  ik had het ook (geen enkele actie meer van de activiteiten app op de watch) heb eerst de watch opnieuw ingesteld en gelukkig werkte alles weer.

  behoorlijk knullige situatie, direct na de update stopte de activiteiten app er mee.

   

 • Profielfoto
  abbenhui

  Er wordt nogal uitdrukkelijk gezegd om een i-cloud backup van je iPhone te maken; nou maak ik altijd een volledige versleutelde backup op m’n iMac.
  Zou dat nu niet goed genoeg zijn / niet goed gaan?

 • Profielfoto
  polansky

  Belachelijke en tijdrovende oplossing.

  Typisch Apple om het bij de gebruiker neer te leggen.
  Een echte iSheep pikt dit immers gewoon. Nu de normale consument nog…

  Want dit is natuurlijk de meest gebruiksonvriendelijke oplossing voor een bedrijf dat zegt dat gebruiksgemak bovenaan moet staan.

  Ik wacht wel even, want ik neem aan dat ze zelf ook inzien dat dit niet zo kan.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik baal dat al ik airpods in heb het geluid in Netflix en Youtube meestal niet via de airpods gaan. Of is dat alleen bij mij?

 • Profielfoto
  Getver

  Dat is nogal een matige oplossing. Het heeft ook niet alleen met watchOS 7 te maken want ik heb het probleem in combinatie met een applewatch 2 die geen watchOS 7 heeft….Dus toch gewoon een ios14 probleem?

  Ik heb iOS 14.0.1 en daar doet het probleem zich nog steeds voor

   

 • Profielfoto
  Jerry.w

  abbenhui op 1 oktober 2020 12:34
  Er wordt nogal uitdrukkelijk gezegd om een i-cloud backup van je iPhone te maken; nou maak ik altijd een volledige versleutelde backup op m’n iMac.
  Zou dat nu niet goed genoeg zijn / niet goed gaan?

  Een versleutelde backup via de computer zou voldoende moeten zijn, zolang deze maar versleuteld is. (onversleutelde backups zijn onvolledig).

  recoiller op 1 oktober 2020 19:26
  Ik baal dat al ik airpods in heb het geluid in Netflix en Youtube meestal niet via de airpods gaan. Of is dat alleen bij mij?

  Ik heb de airpods pro en ik heb nergens last van.

   

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  recoiller op 1 oktober 2020 19:26
  Ik baal dat al ik airpods in heb het geluid in Netflix en Youtube meestal niet via de airpods gaan. Of is dat alleen bij mij?

  Hier ook nergens last van (gewone AirPods).

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik denk dat m’n Health database een beetje groot is: het syncen heeft uiteindelijk zo’n beetje de hele dag geduurd voordat al m’n health data weer beschikbaar was na de restore, maar sindsdien zien de workouts er wel weer gewoon uit, dus inclusief GPS logs. Het lijkt dus wel echt het probleem op te lossen, al hoop ik dat ze het in een update ook kunnen oplossen (voor anderen) zonder dat je door deze hele dubbele backup/restore hoeft.

 • Profielfoto
  Getver

  Heb alle stappen doorlopen met als eindresultaat dat mijn gps logs nog steeds verdwenen zijn. Vet irritant.