Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 31 oktober 2020

Apple doet inbreuk op VPN-patent, moet meer dan 500 miljoen dollar betalen

Een jury in Texas heeft besloten dat Apple nog eens meer dan een half miljoen dollar moet betalen aan VirnetX. De iPhone-maker is namelijk schuldig bevonden aan patentinbreuk, van een patent dat in handen is van het beveiligingssoftwarebedrijf VirnetX. Dit is een nieuw hoofdstuk in de juridische strijd tussen beide bedrijven.

Bloomberg schrijft dat de jury moest bepalen hoeveel Apple VirnetX verschuldigd was aan royalties voor het gebruik van een patent dat gekoppeld aan VPN on Demand. Het beveiligingssoftwarebedrijf beschuldigt Apple ervan inbreuk te doen op zijn VPN-patenten op iOS, die mogelijkheden aanbiedt voor gebruikers die een verbinding willen maken met een virtual private network op een iPhone of een iPad. Als het aan VirnetX had gelegen, dan had het populaire bedrijf uit Cupertino nog veel meer moeten betalen aan royalties, maar daar stak de iPad-fabrikant een stokje voor.

VPN op iPhone
VPN op een iPhone.

Apple versus VirnetX: royalties betalen

VirnetX wilde namelijk zien gebeuren dat Apple een bedrag van 700 miljoen dollar zou betalen voor de inbreuk op de patenten. Maar het bedrijf deed een goede poging om slechts 113 miljoen dollar te hoeven aftikken, met het argument dat de royalty rate-waarde niet hoger kon zijn dan 19 cent per unit. De jury was het daar niet mee eens en besloot de fabrikant 84 cent per unit te betalen. Een vertegenwoordiger van het bedrijf was niet blij met de uitspraak.

We thank the jury for their time and appreciate their consideration but are disappointed with the verdict and plan to appeal. This case has been going on for over a decade, with patents that are unrelated to the core operations of our products and have been found to be invalid by the patent office. Cases like this only serve to stifle innovation and harm consumers.

Eerder dit jaar moest Apple hetzelfde bedrijf al eens eerder 440 miljoen dollar betalen voor patenten gekoppelde aan communicatietechnologie. Het geschil begon in 2010 en eindigde vorig jaar pas, toen de rechter een hoger beroep van Apple afwees.

Reageer op artikel:
Apple doet inbreuk op VPN-patent, moet meer dan 500 miljoen dollar betalen
Sluiten