App Store groeide in Q3 2020 twee keer zo hard als Google Play Store

Door: Jeroen Kraak - 3 reacties
Apple Developer Program coronavirus App Store
(Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

Er is de laatste tijd veel te doen om de App Store. Toch lijkt de strijd met Epic Games niet al te veel gevolgen te hebben voor Apple.

De afgelopen maanden ging het vaak over de App Store van Apple. Met een commissie van 30 procent per verkochte app of dienst van een app weet Apple de nodige inkomsten te vergaren. Een aantal makers zoals Tinder en Spotify zijn hier flink op tegen en vinden dat Apple misbruik maakt van haar positie. Toch is er een app-maker in het bijzonder die de aanval opende: Epic Games. De Fortnite-maker regelde haar in-app-betalingen buiten Apple om en uitte forse kritiek, waarop Apple het bedrijf uit de App Store gooide.

Miljarden installaties van apps

Toch lijkt de spierballentaal van Apple nauwelijks invloed te hebben op de resultaten van de App Store. In het derde kwartaal zijn er in de App Store en Play Store samen zo’n 36,5 miljard apps geïnstalleerd. Dat is een toename van 23,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er 29,6 miljard apps op telefoons gezet, blijkt uit de cijfers van app-analist Sensor Tower. In totaal werd er 29,3 miljard dollar aan apps uitgegeven ten opzichte van 22,2 miljard dollar een jaar eerder.

App Store behaalt veel meer omzet

Opvallend is vooral het verschil tussen de Apple App Store en de Google Play Store. Hoewel ongeveer 85 procent van de wereldbevolking een Android-toestel heeft, geven iOS-bezitters meer geld uit aan apps. In het derde kwartaal betaalden zij 19 miljard dollar voor apps, terwijl mensen in de Play Store maar 10,3 miljard dollar spendeerden aan applicaties.

Het bedrijf onderzocht ook wat de meest gedownloade apps waren in het derde kwartaal. Ook daar is een bijzondere nummer 1: TikTok. De app kwam de afgelopen maanden in opspraak omdat Trump de dienst in de Verenigde Staten wil verbieden. De gegevens van Amerikanen zouden volgens hem terecht kunnen komen bij de Chinese overheid. Die angst van de Amerikaanse president lijkt echter weinig gevolgen te hebben bij de mensen wereldwijd. De top vijf in de App Store wordt verder gevormd door YouTube, Tencent Video, Tinder en iQIYI.

Populaire apps App Store
De meest populaire apps. (Afbeelding: Sensor Tower)

Qua games staat het spel Among Us op plaats 1. Het spel is al een langere tijd uit, maar weet nu pas de hele wereld te bereiken.

app store populaire games
De meest populaire games. (Afbeelding: Sensor Tower)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat doen ze knap.

 • Profielfoto
  donut

  Ik snap de strekking niet van het artikel.

  Je kan niet om Apple heen of het heet Google.

  De smartphone is ondertussen een belangrijker apparaat dan een computer; ik kan tegenwoordig alleen nog bankieren met een smartphone.

  MAW de macht van Apple en Google is veel te groot, door een gebrek aan concurrentie.

   

  Add to Phrasebook

  No word lists for Estonian -> Dutch…

  Create a new word list…

  Copy

 • Profielfoto
  donut

  Jammer dat je niet kan corrigeren…