Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 8 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten

5 (iOS 14) functionaliteiten die we ook in iPadOS (14) willen zien

Met iOS 14 zijn er heel wat verbeteringen gekomen voor je iPhone. De iPad werkt tegenwoordig al een tijdje op iPadOS, waardoor alles net even anders loopt. Dat heeft in sommige gevallen voordelen, terwijl je op andere gebieden elementen mist. Dit zijn daarbij vijf functies waarvan we hopen dat Apple die nog een keer gaat toevoegen in iPadOS.

Multi-user ondersteuning voor iPadOS

Eén van de eerste punten waar we aan denken is de ondersteuning van Multi-user. De iPad wordt steeds vaker gepresenteerd als een alternatief op de MacBook. Maar het is niet mogelijk om op verschillende profielen met verschillende settings in te loggen. Ergens snap ik dat wel, want Apple wil natuurlijk dat iedereen individueel een iPad neemt. Toch zou het het bedrijf sieren om dit een keer als optie te geven in iPadOS.

Echte beeldscherm ondersteuning

Een ander element die je van de MacBook kent is de mogelijkheid om je scherm uit te breiden. Sluit een beeldscherm aan je MacBook en je hebt twee schermen om op te werken. Met de iPad Pro en de iPad Air is het al mogelijk om via USB-C hem aan te sluiten op een beeldscherm. Maar met iPadOS wordt je scherm dan niet uitgebreid, maar enkel gespiegeld en nog geen eens full screen. Op die manier is het echt een gemiste kans.

Widget op je home screen

iOS 14 heeft verschillende nieuwe elementen gebracht. De widgets zijn daarbij waarschijnlijk het meest interessant. Deze zijn ook in iPadOS 14, maar missen wel de mogelijkheid om ze te slepen vanuit de Today View naar je home screen. Je mist nu gewoon wat bewegingsvrijheid die eigenlijk niet logisch is. Dit concept laat zien hoe het zou kunnen werken.

De App Library in iPadOS

Nog zo’n element die de iPhone met iOS 14 wel heeft, maar ontbreekt op iPadOS: de App Library. Op de smartphone is het mogelijk om helemaal naar rechts te swipen om zo de App Library te vinden. Daarin worden al je apps op een handige manier samengevat. Handig wanneer je een bepaalde app niet kan vinden en bent vergeten hoe deze heet. Dat mag ook wel op de iPad.

App Library
App Library

De vertaal app

Een andere toevoeging die iOS 14 heeft gekregen en ontbreekt op iPadOS is de vertaal app. Deze is in theorie handig als je op reis gaat, maar dat zit er voorlopig niet in. Op een iPad was die ook wel welkom geweest, omdat je dat apparaat vaak kunt gebruiken voor werk. Natuurlijk zijn er ook externe apps die dit doen, maar in de praktijk hebben we gemerkt dat de officiële app best wel goed werk doet.

Vertaal app
Deze vertaling inclusief geluid klopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 (iOS 14) functionaliteiten die we ook in iPadOS (14) willen zien
Sluiten