Mark Zuckerberg over Apples gedrag in App Store: ‘Het roept vragen op’

Door: Wesley Akkerman - 10 reacties
Bron: EPA / YOAN VALAT

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft tegenover Axios on HBO gezegd dat het App Store-beleid van Apple vragen oproept. Ook vindt de oprichter van het grote sociale netwerk dat Apple nu terecht kritiek krijgt. In het interview zegt Zuckerberg dat Apple als enige bepaalt wat mensen op hun telefoons installeren als het gaat om apps.

Dat was het antwoord van Mark Zuckerberg op de vraag of Apple zich inderdaad monopolistisch opstelt als het gaat om het beheren van de App Store en de manier waarop het bedrijf andere bedrijven dwingt zich te houden aan de regels. En dat is volgens de Facebook-CEO een probleem, omdat heel veel mensen in Amerika een iPhone gebruiken. Dat aantal is wereldwijd natuurlijk ook heel groot — de CEO denkt dat er nu meer dan een miljard Apple-apparaten in gebruik genomen worden. Daarnaast werd Zuckerberg ook gevraagd of het terecht is dat verschillende overheden nu Apple eens goed onder de loep nemen.

Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Mark Zuckerberg praat over Apple en de App Store

Mark Zuckerberg begon zijn antwoord met de opmerking dat hij nu waarschijnlijk niet degene is die daar iets zinnigs over kan zeggen. Maar hij stelt wel dat het gedrag van Apple op z’n minst vragen oproept. En hij vindt ook dat Apple daar nu terecht kritiek over ontvangt.

Zuckerberg ging er nog wat dieper op in door te zeggen dat er vragen zijn waar andere mensen antwoord op moeten geven. Het gaat dan met name om het niveau van controle dat Apple heeft over de App Store en of die omgeving wel robuust genoeg is als competitieve omgeving.

Deze uitspraken zijn al een stuk milder dan de uitspraken die Mark Zuckerberg eerder deed tijdens een Facebook-vergadering. In die vergadering kwam onder meer naar boven dat Apple zijn platform in een “unieke wurggreep” heeft, die ervoor zorgt dat innovatie en concurrentie beperkt wordt. Ook zorgt dit ervoor dat Apple “monopolistische bedragen” kan vragen voor zijn producten.

Onlangs werd Facebook nog door Apple op de vingers getikt vanwege een regel tekst waarin werd benadrukt dat Apple een deel van de omzet kreeg, wanneer je een digitale aankoop deed waarmee je een kaartje kocht voor een fysiek evenement. Facebook wilde dat de opbrengst in z’n geheel naar de organisatie zou gaan, maar daar stak Apple dus een stokje voor.

Axios on HBO

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  stopa

  Oh, ik kan heel veel Stamboom programma’s niet op mijn iMac installeren.

 • Profielfoto
  Rolf

  nee, gelukkig is FB ook van onbesproken gedrag. Pot en Ketel?

 • Profielfoto
  Imade

  Hoevaak heeft FB wel niet de wet overtreden? Iets te vaak, daarnaast volgt FB je ook als je geen account hebt via de FB pixel.

 • Profielfoto
  Imade
 • Profielfoto
  Di May

  Als Mark Zuckerberg spreekt …
  niet te veel luisteren.

 • Profielfoto
  polansky

  Van alle mensen die hun mond het best zouden kunnen houden is Mark Zuigberg toch wel degene die met stip op één staat.

  De grootste privacyschender ter wereld die Apple op het matje roept.
  Het moet niet gekker worden!

 • Profielfoto
  ¿`„

  Deze man is het vleesgeworden kwaad als het gaat om privacy en eigenaarschap van persoonlijke data.

  Daarmee is de man voor mij op voorhand al gediskwalificeerd om anderen aan te spreken.

  Ik dank de dag die hopelijk ooit komt dat dat rot bedrijf (dat een gevaar voor democratie is) op een of ander wijze ter ziele gaat.  Maar ik vrees dat het een ijdele hoop is.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Zuckerberg moet zijn mond houden zolang FB schijt heeft aan fatsoensregels

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Zelfs als ie per ongeluk in zijn slaap praat zijn het nog leugens.

 • Profielfoto
  HJ

  Niet dat FB een aantal haatgroepen heeft, en ook verschillende “FB groepen” valse informatie verspreiden over COVID, vaccinaties.

   

  Beetje hypocriet, Mark?