Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 21 september 2020
Leestijd: 2 minuten

WeChat niet verbannen in de Verenigde Staten: rechtbank steekt er een stokje voor

Afgelopen zondag zou de applicatie WeChat uit de App Store verbannen worden, zo luidde het besluit van regering-Trump. TikTok, een andere app uit China, heeft wederom uitstel gekregen en ook deze app mag rekenen op wat mazzel. Helaas is het niet zo dat er sprake is van uitstel omdat er een akkoord bereikt is.

TikTok mag dan de mazzel hebben dat het bedrijf net op tijd nog een deal presenteerde (Oracle en Walmart zetten samen met het Chinese bedrijf de Amerikaanse onderneming TikTok Global op), voor WeChat is er een andere oplossing gevonden. Een Amerikaanse rechter van een districtsrechtbank, Laurel Beeler van de San Francisco District Court, op het laatste moment besloten om de ban toch te verbieden.

Een groep gebruikers van de populaire chatapplicatie, verenigd onder de naam U.S. WeChat Users Alliance, beargumenteert namelijk dat er veel gebruikers zijn die de app gebruiken voor communicatie tussen vrienden en familie. En wanneer er een ban op gebruik van de app komt, dan schendt dat volgens de groep het recht op vrijheid van meningsuiting. En daar is de rechter het gedeeltelijk mee eens.

Reactie van de rechter op een WeChat-ban

In een reactie laat Beeler weten dat de Amerikaanse regering onvoldoende aangetoond heeft in hoeverre een ban het Amerikaanse volk beschermt tegen mogelijke problemen in het kader van de nationale veiligheid. Wat de regering-Trump kan doen is bijvoorbeeld zelf de app niet op overheidsapparaten gebruiken, maar consumenten zouden dat vooralsnog zelf mogen weten.

Certainly the government’s overarching national-security interest is significant. But on this record — while the government has established that China’s activities raise significant national- security concerns — it has put in scant little evidence that its effective ban of WeChat for all U.S. users addresses those concerns. And, as the plaintiffs point out, there are obvious alternatives to a complete ban, such as barring WeChat from government devices, as Australia has done, or taking other steps to address data security.

Vooralsnog is de app WeChat nu dus ook niet verbannen uit de Verenigde Staten, de rechtszaak hierover volgt nog. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken krijgt nu de tijd hierop te reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WeChat niet verbannen in de Verenigde Staten: rechtbank steekt er een stokje voor
Sluiten