Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 19 september 2020
Leestijd: 1 minuut

Vrouw sleept Apple voor de rechter: ‘Ze stalen mijn idee voor getinte emoji’

Een Amerikaanse zakenvrouw van Afrikaanse afkomst heeft Apple aangeklaagd, omdat het bedrijf haar idee heeft gekopieerd om bij emoji uit vijf verschillende huidtinten te kunnen kiezen. De hoogte van de geëiste schadevergoeding is niet bekend gemaakt.

Katrina Parrott ontwikkelde een app waarmee gebruikers een huidskleur konden kiezen voor emoji’s. De app, genaamd ‘iDiversicons’, werd daarop opgenomen in de App Store van Apple in 2013 en iTunes in 2014. Volgens nieuwssite Bloomberg beweert de vrouw nu dat het idee achter de app is gestolen door de Apple.

Apple implementeert idee uit bestaande app in iOS

Volgens Parrott hebben twee senior software-ingenieurs van Apple in 2014 haar app onder de loep genomen tijdens een reeks besprekingen. Die hadden tot doel  om tot een partnerschapsovereenkomst te komen. In april 2015 bracht de softwaregigant echter hun eigen vijfkleurige versie uit van de emoji.

Emoji in verschillende huidstinten
Emoji in verschillende huidstinten (klik/tap voor groter).

Nadat Apple zijn eigen emoji’s met huidtinten had uitgebracht, kelderde de downloads van de iDiversicons app uit de App Store en iTunes, en dus ook mijn inkomsten, voegde Parrott eraan toe. Ze heeft nu een rechtszaak aangespannen bij de federale rechtbank in Waco, Texas. Daarin wordt Apple beschuldigd van inbreuk op auteursrechten, oneerlijke verrijking, oneerlijke concurrentie en verduistering van ideeën en technologie.

Met haar eis probeert Parrott Apple ervan te weerhouden haar werk te gebruiken. Ze vraagt de rechtbank daarnaast een niet nader genoemd bedrag aan schadevergoeding. Dit zou zijn gebaseerd op basis van de winst van Apple door toevoeging van de functie en haar eigen gemiste zakelijke kansen als gevolg van de diefstal.

Apple heeft verder niet gereageerd op vragen over de rechtszaak, aldus Bloomberg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw sleept Apple voor de rechter: ‘Ze stalen mijn idee voor getinte emoji’
Sluiten