Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 10 september 2020

TikTok toch niet verkocht? ByteDance en Trump bekijken alternatieven

De tijd begint nu toch echt te dringen voor TikTok, aangezien de deadline voor de aanstaande Amerikaanse ban nadert. Naar verluidt probeert het bedrijf achter de app, Bytedance, meer druk te zetten op gesprekken met de Amerikaanse president. Het bedrijf wil weten wat de opties zijn om een ban zonder verkoop te voorkomen.

TikTok heeft verschillende problemen momenteel. Deze maand verdwijnt de app mogelijk uit de downloadwinkels wanneer de Chinese ontwikkelaar het niet voor elkaar krijgt zijn Engelstalige business te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Dat betekent dat de gebruikersbasis mogelijk slinkt en kleiner wordt, wanneer content creators door hebben dat hun filmpjes minder vaak bekeken worden. Dan kom je in een neerwaarts spiraal terecht waar Bytedance natuurlijk niet op zit te wachten, dus is het niet vreemd dat er nu naar allerlei mogelijkheden gekeken wordt. Gesprekken met de president die hier verantwoordelijk voor is horen daarbij.

TikTok in de problemen

Een ander probleem is de zelfmoordvideo die maar niet wil verdwijnen, wat op zichzelf al een dramatisch verhaal is. Het zal de verkoop ongetwijfeld niet helpen, want bedrijven moeten hun vingers niet willen branden aan dit soort dingen.

Ondertussen is het onduidelijk wat er nu staat te gebeuren met TikTok. Verschillende Amerikaanse bedrijven hebben interesse getoond. Dan denken we aan Twitter, Microsoft, Oracle en zelfs Walmart. Mocht het tot een verkoop komen, dan is waarschijnlijk niet één bedrijf de baas over de zaken die TikTok heeft in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Dan is dat waarschijnlijk een groep bedrijven die er samen in geïnvesteerd hebben.

De verkoop lijkt ondanks al die interesse nog niet zeker. Daarom probeert het bedrijf nu middels gesprekken met de Amerikaanse president tot een alternatieve oplossing te komen, meldt The Wall Street Journal. Bytedance wil een verkoop én een ban voorkomen. De gesprekken werden maanden geleden gestart en zijn dus nog niet tot een conclusie gekomen. Bovendien is het zo dat de Chinese regering zich ondertussen ook gemengd heeft in de onderhandelingen met Amerikaanse bedrijven: de verkoop mag namelijk niet doorgaan zonder goedkeuring van de regering aldaar.

Reageer op artikel:
TikTok toch niet verkocht? ByteDance en Trump bekijken alternatieven
Sluiten