Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 28 september 2020

TikTok-ban uitgesteld tot in elk geval de maand november

De populaire applicatie TikTok zou eigenlijk vanaf middennacht verbannen zijn uit de App Store en Google Play. Maar daar heeft een federale rechter in de Verenigde Staten een stokje voor gestoken. Nu mag de applicatie gewoon in beide digitale winkels blijven bestaan, aldus de New York Times.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ban van TikTok vannacht, rond middennacht, in zou gaan. Daardoor zou de populaire videodeelapplicatie zowel uit de App Store als Google Play gehaald worden. Maar een federale rechter heeft zondag in het voordeel van de Chinese app besloten dat die in de downloadwinkels mag blijven staan. In elk geval tot november. Dan is de verwachting dat er wel een aantal beperkingen in werking gesteld worden.

TikTok op je smartphone
TikTok op je smartphone.

De Amerikaanse regering is ervan overtuigd dat het Chinese moederbedrijf, Bytedance, de app TikTok gebruikt om Amerikaanse burgers te bespioneren. De app zou data naar de Chinese regering sturen. Daar was het bedrijf het niet mee eens, waardoor een voorlopige voorziening aangevraagd werd. Dat heeft dus uiteindelijk voordeel opgeleverd voor Bytedance.

TikTok mag voorlopig blijven

Advocaten die TikTok en Bytedance vertegenwoordiger hadden het argument dat de videodeelapp een belangrijk onderdeel is als het gaat om vrije meningsuiting. De app zou enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit de app stores gehaald worden, terwijl heel veel mensen daar juist hun visie op de kandidaten uiten. Ook is het zo dat de pandemie ervoor zorgt dat mensen minder vaak bij elkaar zijn en een dergelijke app kan het gevoel van isolatie terugdringen. Dat heeft de rechter dus in het voordeel van het Chinese bedrijf doen besluiten.

Ondertussen heeft Bytedance een deal gesloten met twee Amerikaanse ondernemingen: Walmart en Oracle. Zo kan de data van Amerikaanse gebruikers op Amerikaans grondgebied opgeslagen worden en voldoen aan de regels die Amerikanen opgesteld hebben met betrekking tot privacy.

Reageer op artikel:
TikTok-ban uitgesteld tot in elk geval de maand november
Sluiten