Spotify klaagt over de komst van Apple One, Cupertino reageert

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Spotify Premium voor Studenten MBO
(Afbeelding: Spotify)

Dinsdagavond Nederlandse tijd onthulde Apple officieel het abonnement Apple One. Daar is niet iedereen heel blij mee, waaronder muziekstreamingdienst Spotify — die in het verleden vaker antitrustklachten over de iPhone-maker ingediend heeft. En nu zien we wederom dat het bedrijf dergelijke klachten heeft.

Recode-journalist Peter Kafka heeft het statement van Spotify gedeeld op Twitter. In dat statement laat de muziekstreamingdienst weten dat Apple wederom voorrang geeft aan één van zijn eigen diensten, door het aanbieden van een bundel, op het platform waar het zelf verantwoordelijk voor is. Daardoor zouden andere bedrijven en ontwikkelaars minder ruimte genieten. Daarnaast stelt de Zweedse onderneming dat de Apple One-bundel voor “onherstelbare schade” zorgt bij de ontwikkelaarsgemeenschap en een “bedreiging vormt voor de manier waarop we luisteren, leren, maken en verbinden”.

De onderstaande quote is afkomstig van een vertegenwoordiger van Spotify.

Once again, Apple is using its dominant position and unfair practices to disadvantage competitors and deprive consumers by favoring its own services. We call on competition authorities to act urgently to restrict Apple’s anti-competitive behavior, which if left unchecked, will cause irreparable harm to the developer community and threaten our collective freedoms to listen, learn, create, and connect.

Spotify niet blij met Apple One-bundel

De Apple One-bundel is een abonnement waarbij je voor een vast bedrag per maand in elk geval toegang krijgt tot Apple Music, Apple TV+ en iCloud. Het is relatief goedkoper om een uitgebreide bundel te nemen wanneer je toch al gebruikmaakt van allerlei Apple-diensten en Spotify vindt nu dus dat dit een oneerlijk aanbod van het bedrijf uit Cupertino is.

Ondertussen heeft een vertegenwoordiger van Apple gereageerd op de aantijging. De reden dat Apple de bundel aanbiedt, is niet om de concurrentie te ondermijnen. Apple One biedt daarentegen wel veel “waarde voor klanten en een simpele manier om alle diensten van Apple te kunnen gebruiken”. Je leest het volledige bericht in de onderstaande tweet.

Twitter

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Webarcher

  Spotify maakt afspraken met telefoonproviders om hun dienst te bundelen en verbied tegelijk dat de telecomproviders soortgelijke afspraken maakt met andere muziekdiensten. Dat is natuurlijk geen concurrentie vervalsing in de optiek van Spotify.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Ik zie hierin gene graten, het feit dat Apple een bundel verkoopt doet toch geen afbreuk aan de functionaliteit of dienst van Spotify ?

  Het bundelen van producten zorgt er mogelijk voor dat Spotify op zoek moet gaan naar een uitgebreidere dienstverlening of een goedkoper product om concurrentieel te blijven, maar op zich is dat toch gewoon vrije markt.

  Ik heb overigens 3 maanden gratis Spotify gehad, nadien 3 maanden gratis Apple music getest, voor mij kwam Apple music hier als ‘winnaar’ uit met een betere dienst.  Ik heb zelf geen interesse in een one pakket!:)

 • Profielfoto
  Di May

  Spotify … simpelweg om mee te spotten.
  Kennen die lui nog wel ernstige argumenten ?

  Bakker ‘Juul’ verkoop zijn brood aan 2 € ’t stuk.
  Bakkerij ‘Lekkere Francine’ aan 3,80 € voor 2.

  Stapt bakker Juul meteen naar de rechter. . . .

 • Profielfoto
  Pjotr

  Bakker Juul wil graag zijn brood verkopen voor een lager bedrag. Dat gaat helaas niet. Hij kan zijn brood alleen maar verkopen via één merk supermarkt. Als hij het via een andere grootgrutter wil verkopen, dan krijgt hij pas advocaten op zijn nek.

  Het gaat erom dat wij allemaal een soort broodplank kopen. Dat is de hele veilige broodplank van Apple. En daar past het brood van Juul prima op. Maar ja. Dan moet dat brood wel even via de Apple supermarkt gekocht worden. MOET via die Apple supermarkt. Geen keus.

  Ik wil wel graag een keus. Opsplitsen. Store loskoppelen van dit megagroot kolossaal consortium dat we Apple noemen. Vroeger het lelijke eendje. Nu de draak die alles op eet.

 • Profielfoto
  ArMac

  Onzin Pjotr. Spotify kan zijn abonnementen via velen wegen verkopen. Zijn daarin zeker niet afhankelijk van Apple.

  Spotify ziet alleen nu in dat Apple een commercieel rete slim aanbod doet. Door alles in1 pakket te gooien, wat voor consumenten alleen maar top is, zal het aantal gebruikers voor Apple Music en Apple TV+ razend snel gaan toenemen. Spotify leunt al te lang achterover en heeft een te eenzijdige dienstenaanbod.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  En los daarvan -pun intended- je kunt alle diensten in Apple One ook apart aanschaffen naar behoefte. Dus zoals het was en precies zoals je aangeeft te willen. Niet piepen over niks dus.

  als ik toch wil klagen is dat belachelijk kleine beetje iCloud ruimte waardoor je zonder twijfel al snel in de Premier tier terechtkomt

 • Profielfoto
  polansky

  De iSheep van Apple vinden ook alles goed!
  Zolang het ze maar extra geld kost zijn ze er nog blij mee ook.
  Sterker nog de iSheep verdedigen dat beleid ook nog eens.

 • Profielfoto
  Di May

  De ‘iSheeps’ van Apple vinden lang niet alles goed.

  Ze zijn meestal redelijk tevreden. Met reden.
  Slechts zelden zijn ze echt kritisch. Evenzeer met reden.

  Waarom zou je zonder reden zeuren en klagen over iets ?

  Het staat natuurlijk ook sjiek met modder te gooien.
  Soms voor de kick alleen.

  Objectiviteit en onvolwassenheid gaan zelden samen.

  By the way, Apple One is lang geen uitvinding van Apple.

  Het is manier van commercie doen die
  dagelijks, en over de hele wereld gebeurt.

  Net zoals de ganse wereld bevolkt is met teveel zeurkousen.

 • Profielfoto
  Di May

  Pjotr :

  Heeft er iemand beweerd dat Bakker Juul
  zijn brood via derden moet verkopen ?