Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 24 september 2020

Spotify, Epic, Tile en meer partijen vormen coalitie tegen Apple’s App Store

Een aantal grote bedrijven hebben een coalitie opgericht voor het reguleren van het monopolie van app stores. In de aankondiging wordt duidelijk dat partijen als Spotify, Epic Games, Tile en Deezer de pijlen voornamelijk richten op de App Store van Apple.

Zoals gezegd gaat het om downloadwinkels in het algemeen, maar de App Store wordt wel duidelijk genoemd. Apple maakt, volgens de nieuwe coalitie, misbruik van zijn macht en dat moet gaan veranderen.

Spotify en Epic in coalitie tegen Apple’s App Store

Coalition for App Fairness, dat is de naam van de coalitie waar een aantal grote bedrijven in zitten. Partijen als Spotify, Epic Games, Basecamp, Deezer en Tile zijn onderdeel van deze coalitie. De bedrijven pleiten voor eerlijkere regels als het op zaken als de App Store en Google Play Store aankomt. In de aankondiging worden de downloadwinkels in het algemeen benoemd, maar de nadruk ligt wel degelijk op de App Store van Apple. Logisch ook, gezien een aantal van deze bedrijven de afgelopen tijd meer problemen hebben gehad met het bedrijf uit Cupertino.

De volledige coalitie bestaat uit:

 • Basecamp
 • Blix
 • Blokchain.com
 • Deezer
 • Epic Games
 • European Publishers Council
 • Match Group (Tinder)
 • News Media Europe
 • Prepear
 • Protonmail
 • SkyDemon
 • Spotify
 • Tile

Er moeten dus eerlijkere regels komen volgens de bedrijven. Daarbij keert de coalitie zich tegen de 30% die ontwikkelaars af moeten dragen aan Apple voor in-app aankopen. Daar spreken veel bedrijven zich al langer over uit, maar inmiddels lijkt de maat vol.

Fortnite Epic Games Apple App Store
Fortnite op een iPhone.

Epic Games en Prepear

Het is uiteraard niet heel opvallend dat Epic Games in de coalitie vindt. Van alle bedrijven heeft de ontwikkelaar van Fortnite zich de laatste tijd het meeste uitgesproken over Apple en de App Store. Het immens populaire spel van de ontwikkelaar is uit de App Store verwijderd, omdat Epic Games weigerde 30% te betalen voor in-app aankopen. Daarom besloot het bedrijf zijn spelers korting te geven, wanneer ze hun in-app aankopen buiten de App Store zouden doen. Dat gaat tegen de richtlijnen van de downloadwinkel in en de twee partijen zijn inmiddels met een rechtszaak bezig.

De meest opvallende, maar niet meest onlogische, partij in de lijst is Prepear. Het bedrijf heeft het logo van hun bedrijf moeten aanpassen, omdat Apple het teveel op zijn eigen logo vond lijken. Alleen waren die gelijkenissen niet zo groot. Dat verhaal is hier te lezen.

Wat vinden jullie? Is het terecht dat deze coalitie gevormd wordt en hebben ze een punt, of staat Apple hier in zijn recht? Laat het weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify, Epic, Tile en meer partijen vormen coalitie tegen Apple’s App Store
Sluiten