Samsung klopt Apple in Q2 2020: grootste tabletmerk van de Europese markt

Door: Jeroen Kraak - 10 reacties
Samsung algemeen 16x9
(Afbeelding: Samsung)

Samsung doet goede zaken op de Tabletmarkt. Het is de grootste in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het boekt flinke groei.

Uit een nieuw rapport van marktonderzoeker International Data Corp (IDC) blijkt dat Samsung in het tweede kwartaal van dit jaar 3,37 miljoen tablets heeft verkocht in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het marktaandeel in die markten is gestegen tot 28,3 procent, een stijging van 7,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal is het aantal tablets dat Samsung verkocht bijna 70 procent meer dan een jaar ervoor.

Samsung wint en Apple verliest marktaandeel

De verliezer is Apple. In het tweede kwartaal van 2019 had het nog een marktaandeel van 25 procent. Dit is gedaald naar 21,5% in het tweede kwartaal van 2020. In totaal verkocht het bedrijf 2,56 miljoen iPads. Daarmee staat het wel tweede op de lijst. Het wordt op grote afstand gevolgd door Huawei. Dat bedrijf bezat in het tweede kwartaal 15 procent op de markt. Daarna volgen Lenovo en Amazon met respectievelijk 12,1 procent en 3,8 procent.

Interessant is om te zien dat de vraag naar tablets steeg in de tweede kwartaal van dit jaar. De oorzaak laat zich wel raden: de coronacrisis. Nu mensen meer thuiszitten denken ze veel eerder na over de aanschaf van een tablet. In totaal nam het aantal verkochte tablets met 23,8 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 11,9 miljoen tablets verkocht in het tweede kwartaal van 2020. Dit is dan ook de grootste goed tussen twee kwartalen sinds 2013.

Toch lijkt dit niet het einde te zijn voor de verkoopstijging van tablets. In het derde en vierde kwartaal van dit jaar wordt ook een flinke groei verwacht door de analisten. Zo neemt dit kwartaal de verkoop toe met 10,9 procent vergeleken met vorig jaar. Het vierde kwartaal is er nog steeds groei te zien, al is deze wat minder. Verwacht wordt dat er 3,7 procent meer tablets zullen worden verkocht. Volgens het IDC is de stijging goed te verklaren. “De stijging van de vraag naar tablets heeft te maken met het lage aanbod van notebooks in de markt. Tablets zijn niet de eerste keuze voor het werken en school thuis, maar jongere studenten en kinderen kregen ze wel in plaats van notebooks.”

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik snap niet waarom die Android-tablet markt nog zo’n groot aandeel heeft. Ik kom echt met mijn nieuwe iPad wel serieuze irritaties tegen, die op mijn smartphone zóveel fijner werken. Maar het tablet-onderdeel van Android is echt geen alternatief voor een iPad.

  Maar ja, het gros van de kopers van een tablet heeft ook geen idee wat het koopt natuurlijk. Die kijkt naar prijs, naar het feit dat ze al een Android-telefoon hebben, en naar wat hun neefje heeft (die dan mooi kan helpen).

 • Profielfoto
  PVDK

  Het zal wel weer uiteindelijk om verschepingen gaan zodat Samsung weer kan sjoemelen met de cijfers. Ik heb echt 0 vertrouwen in dat bedrijf en koop ook echt geen enkel product van ze. Laat ze lekker displays maken ?

  Mensen weten niet wat ze kopen valt me op. Dat komt omdat ze alleen maar naar de prijs kijken en vervolgens leggen ze het na 2 weken in de kast omdat ze het een kut apparaat vinden.

 • Profielfoto
  polansky

  KarelWillem op 4 september 2020 12:44
  Maar ja, het gros van de kopers van een tablet heeft ook geen idee wat het koopt natuurlijk. Die kijkt naar prijs, naar het feit dat ze al een Android-telefoon hebben, en naar wat hun neefje heeft (die dan mooi kan helpen).

  Dit dus…
  Plus het feit dat Apple zich ook wel enorm goed weet neer te zetten als Dagobert Duck om je kaal te plukken en zich ook zo doet uiten.

  Veel iSheeps vinden dat vervolgens ook nog eens heel normaal gedrag van Apple.

  Ik ben Apple gebruiker omdat ‘het gewoon werkt!’.
  Niet omdat ik Apple nou zo’n fantastisch bedrijf  vind of dat ik volledig achter de bedrijfsfilosofie sta.

  Veel mensen kiezen met hun portemonnee – Je kunt het immers maar één keer uitgeven. Die mensen kijken niet of het ‘beter’ is, die kijken dus of het ‘goedkoper’ kan. Om diezelfde reden blijft iedereen ook zo hangen aan Microsoft en zie je nu een flinke opkomst van Chromebooks.

 • Profielfoto
  Soneraxx

  KarelWillem op 4 september 2020 12:44
  Ik snap niet waarom die Android-tablet markt nog zo’n groot aandeel heeft. Ik kom echt met mijn nieuwe iPad wel serieuze irritaties tegen, die op mijn smartphone zóveel fijner werken. Maar het tablet-onderdeel van Android is echt geen alternatief voor een iPad.

  Maar ja, het gros van de kopers van een tablet heeft ook geen idee wat het koopt natuurlijk. Die kijkt naar prijs, naar het feit dat ze al een Android-telefoon hebben, en naar wat hun neefje heeft (die dan mooi kan helpen).

  Niet dat ik voor een android tablet zou gaan, maar ik vind de ontwikkeling van Samsung Dex, waarbij je naar desktop modus kan gaan op je tablet en zelfs je tablet (draadloos) kan verbinden met een beeldscherm, wel heel interessant.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik kan het best wel snappen. Als je pakweg een koeriersbedrijf hebt, en je chauffeurs hoeven maar 1 app op hun tablet te draaien, kan je ze beter een goedkope Samsung meegeven. Voor 250€ koop je al een Tab A met 4G, bij Apple ben je zowat het dubbele kwijt en die Samsung is meer als krachtig genoeg om een dergelijke toepassing te draaien.

   

  Stel je hogere eisen aan een tablet – zoals ik voor privé gebruik alvast doe – dan kom je automatisch bij Apple uit.

 • Profielfoto
  monty python

  Vind het ook altijd zonde dat men een iPad zo in een winkel bvb gebruikt voor één app. Of kinderen voor wat spelletjes. Terwijl het toestel zoveel meer kan.

 • Profielfoto
  wbreeman

  Als je een dag met een samsung tablet gewerkt hebt (ik gedwongen door werkgever) ga je gillend terug naar de ipad… ik gebruik mijn prive ipad nu voor werk… wat een waardeloos besturingssysteem

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Action verkoopt ook meer handmixers dan de Bijenkorf.

 • Profielfoto
  newtastyland

  Apple doet toch geen mededelingen meer over aantallen die ze verkopen van ee product?

 • Profielfoto
  csteelooper

  newtastyland op 7 september 2020 08:00
  Apple doet toch geen mededelingen meer over aantallen die ze verkopen van ee product?

  Dat zal ongetwijfeld een rol spelen. Ik snap eerlijk gezegd niet eens dat Samsung (of welk ander merk op Android dan ook, maar volgens mij is Samsung nog het enige enigszins bekende merk) nog tablets uitbrengt, want de officiële ondersteuning voor tablets in Android is ook alweer enige jaren ten einde. Dus als Samsung een tablet wil uitbrengen, moeten ze de ondersteuning daarvoor zelf in de Samsung Experience (de toplaag die Samsung over Android heen zet) stoppen. Net zoals ook élke afzonderlijke app door de developer zelf voor tablet geoptimaliseerd moet worden. Het is niet zoiets simpels als bij Apple, waar het aangeven van de correcte device class al voldoende is om je app in ieder geval native schermvullend te krijgen.

  Ik moet zeggen dat ik binnen Android-land wel een voorkeur aan Samsung geef als het om tablets gaat. Samsung probeert er tenminste nog het beste van te maken (al gaat dat helaas lang niet altijd goed). Bij veel andere merken zijn de Android tablets echt net telefoons met een wel héél groot scherm… Al met al ben ik nog steeds blij dat ik zelf een iPad heb.