Pages, Numbers en Keynote voorzien van Scribble Support en meer

Door: Jelle van Es - 6 reacties
iPadOS 14
(Afbeelding: screenshot Apple)

Ben jij iemand die alles uit de iPad wilt halen? Dan zijn de verschillende van Apple een must. De diverse iWork-apps in de vorm van Pages, Numbers en Keynote hebben nu een update gekregen waarmee ze de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van Scribble.

Met Scribble is het mogelijk om in apps als Pages, Numbers en Keynote nu je Apple Pencil te gebruiken om op die manier de apps zo te gebruiken als dat je zelf zou gaan willen. Zeker wanneer je op dagelijkse basis die accessoire gebruikt is dit een fijne update.

Scribble in Pages, Numbers en Keynote

Scribble is een toevoeging in iPadOS14, welke op de WWDC 20 werd aangekondigd. De software is in staat handschrift te herkennen en dat om te zetten naar digitale tekst. Wat Scribble op iPadOS 14 doet als het ware is simpelweg presenteren wat jouw input is. Er wordt niet meteen aan autocorrectie gedaan, maar je krijgt wel een lijn onder een woord te zien wanneer de software denkt dat het fout gaat. Je kunt dan op het woord tappen en het vervangen waar mogelijk. Bovendien is het maken van correcties ook zo gebeurd. Je kunt een woord of zin omcirkelen om aan te geven dat je iets wil aanpassen. En door een streep onder een woord te zetten, kun je hem in twee├źn opdelen. Woorden samenvoegen gaat door een streep omhoog te trekken. Wil je een woord weghalen? Prima, dan kras je hem lekker door.

Scribble
Scribble in de praktijk (Afbeelding: Apple)

Scribble zit dus nu in de apps, maar dat is niet de enige aanpassing die is doorgevoerd in Pages, Numbers en Keynote. Zo zijn er nieuwe templates te vinden, standaardformulieren om mee an de slag te gaan en wanneer je Keynote in presentaties gebruikt, dan is het makkelijker om daar nu video’s in te gooien. Zowel Youtube als Vimeo embeds worden ondersteund.

Afbeeldingen invoegen ook makkelijker

Tot slot kennen de apps Pages, Numbers en Keynote nu een nieuwe manier om afbeeldingen in te voegen, waardoor ook dat makkelijker is.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  amukar

  Het is best mogelijk dat ik een gruwelijk onleesbaar handschrift heb, maar ik vroeg mij af of Scribble wel goed werkt voor Nederlands. Iemand die dat kan ontkennen of bevestigen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zijn er b.t.w. alternatieven voor de Apple Pencil 1, die volledig compatibel zijn? Ik vind 100 euro investeren in een product dat eigenlijk verouderd is misschien niet zo’n goed idee.

 • Profielfoto
  Verhaegen S

  Hoe werkt dit? Werk niet op mijn iPad Pro

 • Profielfoto
  RW076

  Ik moest het echt 5x lezen, en nog twijfel is wat de functie nu is en waarom ik het wil gebruiken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @amukar. Nee, Nederlandse taalherkenning wordt niet ondersteund. Alleen Engels, Simplified & Traditioneel Chinees en Kantonees.

  https://developer.apple.com/forums/thread/650485

  Typisch weer zo’n vertaald artikel, zonder verder na te gaan of het wel voor ons van toepassing is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  2020, en veel verder dan wat je vroeger op een Newton (1993!) kon is Apple nog niet gekomen voor wat betreft handschrift herkenning.