Nvidia breidt nog verder uit: neemt ARM over voor 40 miljard dollar

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Nvidia Geforce
(Afbeelding: Unsplash)

Zoals verwacht werd, heeft Nvidia bevestigd dat het ARM overneemt voor een bedrag van 40 miljard dollar. Door de overname wordt de processorfabrikant een nog grotere aanwezigheid op de markt voor mobiel computergebruik, met name als het gaat om het overbrengen van zijn kunstmatige intelligentie naar smartphones, pc’s en autonome auto’s.

De deal is niet alleen voordelig voor Nvidia natuurlijk, ook ARM profiteert hiervan. Dat bedrijf krijgt nu namelijk toegang tot een grote R&D-afdeling (research & development), evenals alle producten van zijn nieuwe eigenaar. Om de overname kracht bij te zetten, heeft de fabrikant van grafische kaarten reeds aangekondigd een AI-supercomputer te bouwen die gebruikmaakt van de cpu’s van ARM. Die supercomputer wordt gebouwd in het hoofdkantoor in Cambridge. Met deze overname hoopt de CEO van het bedrijf, Jensen Huang, klaar te zijn voor een toekomst waarin AI steeds belangrijker wordt.

AI is the most powerful technology force of our time and has launched a new wave of computing. In the years ahead, trillions of computers running AI will create a new internet-of-things that is thousands of times larger than today’s internet-of-people. Our combination will create a company fabulously positioned for the age of AI.

Nvidia houdt de technologie niet voor zichzelf

Geen nood, want voorlopig lijkt het er niet op dat er iets verandert aan de strategie van ARM. Je zou namelijk kunnen denken dat Nvidia de nieuw verworven technologie lekker voor zichzelf zou kunnen houden, maar daar is geenszins sprake van. Beide bedrijven hebben bevestigd dat de open structuur behouden blijft als het gaat om ARM-producten. Ook de neutraliteit van bestaande klanten gaat nergens heen.

Uiteraard betekent deze overname ook dat we straks ARM-technologie in de grafische processors van Nvidia gaan zien. Dit geeft het bedrijf waarschijnlijk een voorsprong zijn grootste concurrent, namelijk AMD, die dat voordeel niet heeft.

Het raad van bestuur van beide bedrijven hebben al goedkeuring gegeven voor de overname. De verwachting is dat de transactie binnen nu en achttien maanden voltooid is. Ook moeten regelgevende organen in China, de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich hier nog over buigen.

Nvidia

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Hadden Apple en Nvidia niet wat animositeit?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Op korte termijn veranderdt er helemaal niets. Apple neemt de ARM processor architectuur in licentie af en daar veranderdt niets aan.

  Wat wel gaat veranderen is het speelveld. Namelijk, nVidia is bij de meeste mensen vooral bekend van GPU’s. We kunnen daar het onze van vinden, maar op zich maken ze geen zwakke GPU’s.

  Waar ze overigens heel goed bezig zijn is AI, autonome systemen (bijv. voor in zelfrijdende auto’s) en cloud oplossingen. Nu komt daar dus ARM bij.

  Apple maakt heel goede GPU’s en perfect geoptimaliseerde processors. Maar hiermee wordt de concurrentiepositie vn nVidia geboost. Immers, allereerst zijn zij de (nieuwe) eigenaar van ARM. Voor de huidige architectuur maakt dat niets uit voor Apple, maar een nieuwe architectuur zou (weer in licentie) afgenomen moeten worden.

  Verder verwacht ik dat de PC wereld ook over gaat op ARM. Immers, Microsoft heeft niet voor niets een eerste Surface Pro X op basis van ARM uitgebracht. Probleem is alleen dat er weinig tot niets aan native software voor te krijgen is. Anderzijds, hetgeen dat native draait op de processor (SQ1) draait gewoon uitstekend met verhoudingsgewijs goede prestaties. Maar het is op alle fronten een 1e generatie product.

  Als nVidia nu ARM processors versmolten met een krachtige GPU kern en AI componenten gaat leveren aan Microsoft en PC makers, dan kan het best eens zo zijn dat de propositie een stuk krachtiger wordt dan wat we tot nu toe hebben gezien. Ook de Snapdragon processorarchitectuur zou best eens een behoorlijke boost kunnen krijgen.

  Is dit allemaal slecht voor Apple? Neen, ik vermoed van niet. Apple heeft enige voorsprong op de rest. Al is dat betrekkelijk. Bepaalde technologieen door Apple gebruikt zijn ‘an sich’ niet bijzonder of wereldschokkend. Alleen kennelijk was er niet een der concurrenten te porren om het te introduceren. Overduidelijk een sector die lui was geworden. Het was hoog tijd voor enige opschudding.

  Intel gaat het zwaar te verduren krijgen. Want nVidia heeft hiermee in een keer een propositie voor datacenters, werkstations, desktop computers, maar bovenal zeer interessant (omwille de TDP) voor notebooks en mobiele telefoons.

  Ik ben erg benieuwd of Apple nu aan ARM gaat vasthouden of komend decenium nog een keer een sprong maakt naar een volledig eigen processorontwerp met eigen processorinstructieset.

  Op zich (weer) interessante tijden in de IT :-).