Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 14 september 2020
Leestijd: 2 minuten

Nvidia breidt nog verder uit: neemt ARM over voor 40 miljard dollar

Zoals verwacht werd, heeft Nvidia bevestigd dat het ARM overneemt voor een bedrag van 40 miljard dollar. Door de overname wordt de processorfabrikant een nog grotere aanwezigheid op de markt voor mobiel computergebruik, met name als het gaat om het overbrengen van zijn kunstmatige intelligentie naar smartphones, pc’s en autonome auto’s.

De deal is niet alleen voordelig voor Nvidia natuurlijk, ook ARM profiteert hiervan. Dat bedrijf krijgt nu namelijk toegang tot een grote R&D-afdeling (research & development), evenals alle producten van zijn nieuwe eigenaar. Om de overname kracht bij te zetten, heeft de fabrikant van grafische kaarten reeds aangekondigd een AI-supercomputer te bouwen die gebruikmaakt van de cpu’s van ARM. Die supercomputer wordt gebouwd in het hoofdkantoor in Cambridge. Met deze overname hoopt de CEO van het bedrijf, Jensen Huang, klaar te zijn voor een toekomst waarin AI steeds belangrijker wordt.

AI is the most powerful technology force of our time and has launched a new wave of computing. In the years ahead, trillions of computers running AI will create a new internet-of-things that is thousands of times larger than today’s internet-of-people. Our combination will create a company fabulously positioned for the age of AI.

Nvidia houdt de technologie niet voor zichzelf

Geen nood, want voorlopig lijkt het er niet op dat er iets verandert aan de strategie van ARM. Je zou namelijk kunnen denken dat Nvidia de nieuw verworven technologie lekker voor zichzelf zou kunnen houden, maar daar is geenszins sprake van. Beide bedrijven hebben bevestigd dat de open structuur behouden blijft als het gaat om ARM-producten. Ook de neutraliteit van bestaande klanten gaat nergens heen.

Uiteraard betekent deze overname ook dat we straks ARM-technologie in de grafische processors van Nvidia gaan zien. Dit geeft het bedrijf waarschijnlijk een voorsprong zijn grootste concurrent, namelijk AMD, die dat voordeel niet heeft.

Het raad van bestuur van beide bedrijven hebben al goedkeuring gegeven voor de overname. De verwachting is dat de transactie binnen nu en achttien maanden voltooid is. Ook moeten regelgevende organen in China, de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich hier nog over buigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nvidia breidt nog verder uit: neemt ARM over voor 40 miljard dollar
Sluiten