Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 17 september 2020
Leestijd: 2 minuten

James Dyson Award voor TU Delft dankzij een speaker van glas

Een groep studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met een audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen. Het systeem wordt Ammos genoemd. Heel het systeem is dankzij zijn componenten recyclebaar. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in consumentenelektronica aan en hopen hiermee recycling verder op de kaart te zetten.

Het is geen geheim dat elektronisch afval in een rap tempo groeit en dat is schadelijk voor het milieu en de portemonnee. Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon. Zo haalt Nederland waarschijnlijk niet het verplichte recyclingpercentage voor huishoudelijke elektrische apparaten. De studenten van de faculteit van Industrieel Ontwerpen (IO) in TU Delft dachten: dit kan beter. Met de ontwikkeling van Ammos willen ze een tegenreactie starten in de huidige weggooicultuur.

Glazen speaker
Glazen speaker van TU Delft-studenten.

Studenten TU Delft winnen James Dyson Award

De studenten moesten iets bedenken wat een probleem oplost. Omdat de huidige speakers in de markt zeldzame aardmetalen gebruiken die niet duurzaam zijn, gingen de studenten aan de slag met glas. Consumentenelektronica brengt grote duurzaamheidsproblemen met zich mee, die slecht of niet te repareren en te recyclen zijn. Ammos is ontworpen voor een lange levensduur dankzij het gebruik van hoogwaardige componenten. Glas is een duurzaam materiaal en het belangrijkste ontwerpelement van Ammos. Door verder alleen ecologisch verantwoorde materialen te gebruiken, is de speaker juist makkelijk te repareren waardoor het aanzienlijk langer mee kan.

Er wordt geen lijm gebruikt, alle bevestigingen kunnen worden losgemaakt met één enkele schroevendraaier en alle elektronica is toegankelijk door slechts zes schroeven te verwijderen. Kritieke componenten kunnen makkelijker en goedkoper vervangen worden, bijvoorbeeld bij een barst in de glazen plaat. Dit bevordert de levenscycli van het product, bouwt het vertrouwen van de consument op en ondersteunt de reparatiecultuur.

Ammos produceert muziek door een dunne glasplaat te laten trillen met behulp van actuatoren. Het glas wordt gebruikt om midden tot hoge frequenties van 200 tot 20.000 Hz te produceren. De actuatoren worden ontzettend dicht bij de rand van het glas geplaatst, waardoor er voldoende kracht op wordt uitgeoefend. Om een breed geluidsveld te verkrijgen is er een kleine subwoofer in de behuizing geplaatst die lage frequenties van 20 en 200 Hz produceert. De speaker kan worden aangesloten via wifi en bluetooth en heeft USB-C, 3,5mm-audiokabel en stroomondersteuning als ingang. Op het voorpaneel, wat gemaakt is van bamboe, is een haptisch aanraakoppervlak waarmee je het product bedient.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
James Dyson Award voor TU Delft dankzij een speaker van glas
Sluiten