Apple slaat iOS 14.1 over en gaat direct naar 14.2 (en dat komt mogelijk door de iPhone 12)

Door: Thomas Aalderink - 8 reacties
iOS 14 logo
(Afbeelding: Apple)
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Afgelopen woensdag is Apple begonnen met het uitrollen van iOS 14 en iPadOS 14. Dankzij deze nieuwe versies van beide besturingssystemen kun je nu nog meer uit je iPhone en iPad halen. Toch is dat geen reden voor Apple om achterover te leunen, want het bedrijf is al druk bezig om beide versies nog beter te maken.

Slechts een paar dagen na het uitrollen van iOS 14 en iPad OS 14 is er al een nieuwe versie verschenen. Nog niet voor de gewone gebruiker, maar al wel voor ontwikkelaars. Zij vinden in hun instellingen namelijk al de update naar versie 14.2. En dat is opmerkelijk, want iedereen vraag zich nu af wat er met versie 14.1 gebeurd is.

Is iOS 14.1 speciaal voor de iPhone 12?

Waarom Apple besloten heeft om in één keer van 14 naar 14.2 te gaan, is een raadsel. Er gaan verschillende theorieën rond. Zo beweert MacWorld dat het wel eens iets te maken kan hebben met de iPhone 12. Het is het mogelijk dat de nieuwe iPhone geleverd wordt met 14.1. Binnen deze versie zouden dan kleine aanpassingen zijn zodat deze optimaal werkt voor de iPhone 12.

iPad Air
De nieuwe iPad Air in vijf verschillende kleuren. (Afbeelding: Apple)

Wanneer de iPhone 12 in de winkel ligt, kunnen deze en oudere iPhone modellen gereed gemaakt worden voor iOS 14.2. Ditzelfde geldt dus ook voor de iPad. iPadOS 14.2 wordt nu uitgerold voor ontwikkelaars omdat 14.1 mogelijk alleen bedoeld is voor de nieuwe iPad Air. Deze versie van de populaire tablet gaat een flinke make-over krijgen en is verkrijgbaar vanaf oktober.

Ook nieuwe versies van watchOS en tvOS

Dit zou ook verklaren waarom Apple er bij de Apple Watch wel voor gekozen heeft om naar een .1 versie te gaan. watchOS 7.1 is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en gaat dus niet meteen over naar 7.2. Dit zou kunnen zijn omdat beide nieuwe versies van de Apple Watch (de Series 6 en de SE) nu al beschikbaar zijn,

Als je het zo stelt, klinkt het allemaal heel logisch. Helaas is er nog een software-update die deze theorie onderuit haalt, namelijk tvOS. Ook deze slaat 14.1 over en gaat direct naar 14.2. En zover wij weten staat er geen nieuwe Apple TV op de planning. Heb jij enige idee waarom Apple besloten heeft om 14.1 over te slaan? Laat het dan weten in de comments.

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  14.1 is de samenstelling van een aantal ongelukscijfers waardoor deze niet gebruikt kan worden. Zie diverse websites over numerologie en vroeg Azteekse voorspellingen en de Apple waarschuwing van januari de veertiende in de gebruikersovereenkomst die ook jij geaccepteerd hebt.

   

  Dat, of inderdaad de voorbereiding op de iPhone 12.

 • Profielfoto
  Di May

  Een mens moet in iets geloven.
  Cijferfetisjen doen dat op hun manier.

 • Profielfoto
  AT024

  ik dacht al..

 • Profielfoto
  Frans

  Als software developer vermoed ik dat 14.1 intern wel bestaan heeft maar zo buggy bleek dat ze besloten hebben die niet naar buiten te brengen. Nieuwe hardware wordt meestal uitgebracht met de stabiele software versie die op moment van fabricage beschikbaar is. De nieuwe iPads zullen waarschijnlijk met 14.0 of 14.2 uitgebracht worden, de nieuwe iPhones met 14.2 of een latere versie.

 • Profielfoto
  Furbz

  Frans op 18 september 2020 18:52
  Als software developer vermoed ik dat 14.1 intern wel bestaan heeft maar zo buggy bleek dat ze besloten hebben die niet naar buiten te brengen. Nieuwe hardware wordt meestal uitgebracht met de stabiele software versie die op moment van fabricage beschikbaar is. De nieuwe iPads zullen waarschijnlijk met 14.0 of 14.2 uitgebracht worden, de nieuwe iPhones met 14.2 of een latere versie.

  Klinkt plausibel. Vraag me dan wel af waarom ze de 14.2 niet gewoon 14.1 hebben genoemd. Of wellicht zit er in 14.1 teveel verwijzingen naar nieuwe features van de iPhone.

 • Profielfoto
  Frans

  Furbz op 18 september 2020 20:39.
   
  Klinkt plausibel. Vraag me dan wel af waarom ze de 14.2 niet gewoon 14.1 hebben genoemd. Of wellicht zit er in 14.1 teveel verwijzingen naar nieuwe features van de iPhone.

  Softwareversies worden in een software beheersysteem bewaard en geïdentificeerd met het versienummer (dat vaak uit 3 cijfers gescheiden door een punt en een buildnummer bestaat). Dat versienummer moet oplopen, dus eenmaal 14.1 toegekend kan je naar 14.1.1 gaan, maar dan niet terug naar 14.1. Ze hadden eventueel 14.1.1 kunnen uitbrengen, maar dat had waarschijnlijk dezelfde vragen opgeroepen? Of mogelijk zat er in de 14.1 tak iets wat zoveel problemen gaf dat ze vanuit 14.0 aan een nieuwe 14.2 tak begonnen zijn? Het blijft gissen.

   

 • Profielfoto
  pruus

  Als je erachter komt dat een versie niet goed is, kun je hem net zo goed skippen….

 • Profielfoto
  Furbz

  Thanks Frans! Als het goed is dan kunnen ze het dus geen andere namen geven dan cijfers. Bv: 14.donotleakthisone? Ben benieuwd wat het later gaat blijken te zijn!