Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 25 september 2020
Leestijd: 2 minuten

Instagram fixt beveiligingsprobleem waardoor hackers smartphones konden overnemen

Facebook laat weten dat het bedrijf een beveiligingsprobleem gepatcht heeft binnen de fotodeeldienst Instagram. Het lek kon ervoor zorgen dat iemands smartphone overgenomen werd op het moment dat een foto geopend werd. Die foto kon dan gestuurd worden via verschillende chatdiensten.

Business Insider schrijft erover dat wanneer iemand zo’n foto ontvangen heeft en de code geïnjecteerd werd via die afbeelding, de hackers in kwestie voortaan alles konden zien wat de gebruiker dan precies aan het doen was op z’n mobiele telefoon. De smartphone was dan als het ware overgenomen door de malafide actie. Het lek werd afgelopen april ontdekt door Check Point Security, laat het bedrijf weten. Het is nu zaak dat iedereen met de app op zijn telefoon de nieuwste update downloadt, zodat ze beschermd zijn wanneer iemand deze actie probeert uit te voeren. Het lek wordt namelijk via de update gedicht.

Instagram
Instagram

Instagram had last van ernstig lek

Naar verluidt was de hack ontzettend eenvoudig uit te voeren. De hacker zou, na een succesvolle aanval, bovendien toegang krijgen tot een groot aantal permissies. De malafide foto kon bijvoorbeeld via mail, WhatsApp of via andere chatdiensten bij het slachtoffer terechtkomen.

Vervolgens moest het slachtoffer wel een specifieke handeling verrichten. De gestuurde foto moest namelijk opgeslagen worden op diens smartphone. Daarna moest ook Instagram geopend worden. Alleen dan zou de hacker toegang krijgen tot je account op de fotodeeldienst. Instagram heeft toegang tot een aantal functies van je telefoon, zoals camera en microfoon, waardoor de hacker dat op dat moment ook had.

Dit is een goed moment om wederom streng voor apps te zijn als het gaat om toestemming geven tot bepaalde functies. Nieuwe versies van besturingssystemen voor smartphones worden hier ook strenger op, waardoor gebruikers minder snel gevaar lopen. Zo kun je bijvoorbeeld apps toestemming geven tot je locatie op het moment dat je de app gebruikt. Maar wanneer de app niet gebruikt wordt, dan wordt die toestemming weer ingetrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Instagram fixt beveiligingsprobleem waardoor hackers smartphones konden overnemen
Sluiten