Night
Night App Store 27 september 2020

Haal meer uit je iPad met Procreate 5X

Gewapend met een iPad, een Apple Pencil en de Procreate 5X app is het net alsof je op papier tekent. Of eigenlijk nog veel beter dan tekenen op papier. Geen rommel en veel, heel veel creatief potentieel. Procreate is al langer de lieveling van veel iPad-artiesten. Nu is er Procreate 5X en deze update maakt van wat al een geweldige app was, iets nóg beters.

Wat kan je met Procreate 5X doen?

Procreate bestaat al langer. De achterliggende gedachte van de makers was een app creëren, die het je zo gemakkelijk mogelijk maakt om digitale kunst te vervaardigen. Geen interface die in de weg zit, dus je kon tekenen en schilderen in meerdere lagen en ook je eigen penselen maken. Daarnaast kan iedere gebruiker een enorme show-off worden door een automatisch opgenomen video van de creatie van je meesterwerk te uploaden naar sociale media.

De 5X update voegt een hele reeks nieuwe creatieve en productiviteitsfuncties toe. Er zijn penseelfilters zoals glitch, vervagen en chromatische aberratie. Je kunt nu ook binnen enkele seconden een aangepast kleurverloop aan een laag toevoegen. Paletten kunnen van elke afbeelding worden vastgelegd. Er zijn nieuwe transformatietools. En je kunt zelfs ‘live’ schmink aanbrengen op jezelf of een gewillig model. (okee, die laatste is een beetje raar, maar toch: heel veel nieuwe dingen!)

De nadelen van Procreate 5X

Eén van de nadelen van Procreate is dat niet altijd even duidelijk is waar je een bepaalde functie kan vinden of hoe deze werkt. Dat valt je op als je al een Procreate-gebruiker bent. Want als er één ding is, dat men in deze app altijd heeft gewaardeerd, is het directheid. Dat heeft ook zo zijn nadelen. Zo moeten effecten bijvoorbeeld altijd rechtstreeks op lagen worden toegepast. Er is namelijk geen niet-destructieve optie. Toch is dat laatste eigenlijk een echo van het echte schilderen. Bovendien kun je altijd een laag eerst dupliceren als je niet zeker weet of een bepaalde filter doet wat jij wil.

Als je bereid bent om te leren hoe de nieuwe tools werken, is procreate 5X zeker de investering waard. Bovendien kan het online handboek je door de lastige stukjes heen helpen.

Een overzicht van de nieuwe functies

 • Nieuwe penseelfiltersJe kunt nu een penseel gebruiken om aanpassingen en effecten precies daar te schilderen waar je ze wil hebben. Veeg je filter uit om textuureffecten te creëren zoals je nog nooit eerder hebt gezien. Je kunt zelfs in realtime wissen of de hoeveelheid aanpassen.
 • KleurverlopenJe kan nu je eigen aangepaste verlopen maken met zoveel knoppen als je wil.
 • Nieuwe filtersEr zijn een groot aantal nieuwe filters toegevoegd. Daarnaast zijn bestaande filters, zoals ruis en onscherpte, aangepast en verbeterd.
 • ReferentieafbeeldingJe kan nu een referentiebeeld importeren, dat inspiratie kan geven en waaruit je kleuren kan selecteren.
 • SchminckJe kan nu ‘live’ FacePaint toepassen. Je kan dus zelf als doek functioneren in je eigen animaties. Deze functie is alleen beschikbaar op iPads met een A12 chip (of nieuwer) en een TrueDepth Camera.
 • Palet ‘Capture & SwatchDrop’Leg de kleuren om je heen vast met je camera of in foto’s uit je bibliotheek. Je kan deze kleurstalen nu rechtstreeks op het canvas plaatsen. Ook Adobe ACO- en ASE-paletbestanden kunnen nu rechtstreeks geïmporteerd worden.
 • TransformerenEr zijn nu nauwkeurige, nieuwe manieren om illustraties te verplaatsen, te schalen en objecten nauwkeurig uit te lijnen, ook op andere lagen.
 • Kleurvulling van een selectieJe kan nu een selectie automatisch met kleur vullen. Met automatische selecties vul je je illustraties op de juiste plaatsen met een kleur naar keuze.
 • PrivélaagNu blijft je time-lapse vrij van schetsen, notities en referentiebeelden.
 • KrabbelEen geheel nieuwe manier om tekst aan illustraties toe te voegen, gewoon met je Apple Pencil.
 • QuickMenu-profielenMet slechts een druk op de knop kun je wisselen naar op maat gemaakte QuickMenus voor schetsen, kleuren of afwerken.
 • VervagingspenselenMeng kleuren moeiteloos met de nieuwe instellingen in de ‘Brush Studio’.
 • Tot slot:– Opnieuw ontworpen menu voor kopiëren en plakken
  – magnetisch bijsnijden en formaat wijzigen
  – Numerieke tekstinvoer
  – Nieuwe Font Companion
  – iPadOS 14 Snelstartwidget
  – HEVC Time-lapse met alpha-kanaal
  – Kleurprofiel verbeteringen
  – Prestatieverbeteringen van Brush Studio
  – Geanimeerde transformaties
  – Nieuw uiterlijk voor tekstselectie

Meer info kun je vinden op de Procreate website.

Waar kan je Procreate 5X kopen?

Procreate 5X is beschikbaar in de App Store voor € 10,99. Om de app te kunnen gebruiken, heb je een iPad met iPadOS 13.2 of hoger nodig. Een Apple Pencil en enige artistieke vaardigheid zijn optioneel, maar wel handig.

Reageer op artikel:
Haal meer uit je iPad met Procreate 5X
Sluiten