Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 8 september 2020

Google Maps werkt anders door covid-19, raadt soms alternatieve routes aan

Normaliter gebruikt Google voor Google Maps verkeersgegevens uit het verleden voor het bepalen van je verwachte aankomsttijd. Maar door covid-19, en het feit dat er minder mensen op de weg zijn, zijn die gegevens niet meer accuraat. Daarom kan het zijn dat je veel eerder op je plaats van bestemming bent dan je dacht.

Dat kan in veel gevallen prima zijn, behalve als je daardoor ineens op bepaalde plekken langer moet wachten omdat je dacht dat de reis langer duurde. Om mogelijke problemen in elk geval te voorkomen, leunt Google daarom voortaan op verkeersdata die twee tot vier weken oud is. Oudere data kan nog steeds gebruikt worden, maar geniet geen prioriteit. Deze verandering is wel nodig, aangezien er op sommige plekken (op aarde, niet per se in Nederland) zo’n vijftig procent minder verkeer is. In een recent gepubliceerde blogpost legt het bedrijf uit hoe het met de actuele veranderingen omgaat.

Klik/tap voor groter.

Google Maps moest veranderen vanwege covid-19

Zo gebruikt Google geaggregeerde locatiegegevens van gebruikers om te bepalen hoe het verkeer op dat moment is. Handig, maar helaas kunnen die gegevens niet meer voorspellen hoe het verkeer tien tot zestig minuten later is. Daarom kijkt Google nu vaak naar specifieke wegen op specifieke momenten, in plaats van wegen in het algemeen, zodat er op allerlei verschillende soorten wegen alsnog een enigszins accurate voorspelling gedaan kan worden.

Google klopt zichzelf ook op de borst door te zeggen dat wanneer Google Maps voor routebeschrijving gebruikt wordt, de app de verkeersinformatie in 97 procent van de gevallen correct heeft. Daarom kan de aankomsttijd ook precies voorspeld worden. Google maakt hiervoor onder meer gebruik van Alphabets DeepMind AI-onderzoekslabs en de Graph Neural Networks. Zo kan de app bijvoorbeeld voorspellen dat je waarschijnlijk in langzaam rijdend verkeer terecht komt, terwijl de snelheid nog niet afgenomen is.

Voor een alternatieve route kijkt Google ook naar verschillende datapunten. Minder verkeer is natuurlijk belangrijk, maar Google Maps let tevens op de kwaliteit van de weg, het weer, ongelukken, politie-activiteit en afgezette stukken. Daarom kan het zijn dat je soms over een weg gaat die je normaliter niet pakt, omdat Google voorspelt dat je via die route minder vertraging oploopt.

Reageer op artikel:
Google Maps werkt anders door covid-19, raadt soms alternatieve routes aan
Sluiten