Facebook past servicevoorwaarden aan en krijgt nog meer controle

Door: Mark Hofman - 8 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Facebook voert vanaf 1 oktober 2020 een nieuwe wijziging door in zijn servicevoorwaarden. Het social media platform krijgt door middel van deze weg nog meer te zeggen over de content die jij plaatst.

Op social media wordt al gereageerd op de wijziging die vandaag bekend gemaakt werd. De reacties zijn alles behalve positief te noemen.

Facebook past servicevoorwaarden aan

Verschillende gebruikers van Facebook maken melding over een notificatie die wijst op de aanstaande wijziging. Op de Nederlandse website, waar de servicevoorwaarden te zien zijn, is de aankondiging ook te vinden. Het gaat om een aanpassing van sectie 3.2. Ondanks de aankondiging is de wijziging nog niet ingegaan. Facebook is van plan om deze per 1 oktober 2020 te activeren. Sectie 3.2 is het deel in de voorwaarden waarin staat wie Facebook kan gebruiken en wie niet. Ook staat in dit gedeelte wat je wel en niet kan doen op het platform.

Door de wijziging krijgt het Amerikaanse bedrijf van Mark Zuckerberg meer te zeggen over de content die je plaatst. Wanneer bepaalde content in de ogen van Facebook voor rechtelijke of regulerende impact kan zorgen, kan toegang tot de content beperkt worden. Het zou ook kunnen zijn dat het bedrijf ervoor kiest om de content te verwijderen.

In de aankondiging is het volgende te lezen:

Effective October 1, 2020, section 3.2 of our Terms of Service will be updated to include: “We also can remove or restrict access to your content, services or information if we determine that doing so is reasonably necessary to avoid or mitigate adverse legal or regulatory impacts to Facebook.”

Facebook servicevoorwaarden
De melding (Screenshot: iMore)

‘Angstaanjagend’

Vooral op Twitter wordt er aardig wat gesproken over de nieuwe wijziging. Een gebruiker van het platform labelt de verandering zelfs als ‘angstaanjagend’. Een andere gebruiker probeert de situatie in simpele taal uit te leggen. Zo laat hij weten:

“We verwijderen content niet vanwege het feit dat het incorrect, misleidend, illegaal of gevaarlijke informatie is. We verwijderen het, omdat het ons mogelijk helpt om niet gepakt te worden vanwege het feit dat we het toestaan.”

Iets waar we ons zeker in kunnen vinden. De wijziging wordt vrij breed aangekaart en komt op dit moment scheef over. Iets dat ook zeker komt door de reputatie die Facebook in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Het lijkt er sterk op dat het bedrijf zegt dat content simpelweg verwijderd kan worden, omdat het even niet lekker uitkomt voor het bedrijf.

Wat vinden jullie van de wijziging die vanaf 1 oktober 2020 actief is? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Verbaast me niets dat FB meer controle wil.
  Het is vrij algemeen bekend dat hij een warm hart heeft voor Trump.

 • Profielfoto
  macpeto76

  Ik heb toevallig vorige week m’n account opgeheven…. dit soort berichten zijn voor mij eens te meer bevestiging dat het een juiste beslissing is geweest!

 • Profielfoto
  Prometheus

  Aan de andere kant, als je er niets geks of illegaals op zet hoef je je geen zorgen te maken lijkt mij.

  Maar eerlijk gezegd heb ik m’n buik ook vol van FB. Ik doe er niets meer mee… ik heb m’n account nog wel maar gebruik het als een soort archief met vage kennissen mocht ik ze eens willen spreken. Zelf dingen plaatsen doe ik al heel lang niet meer…

 • Profielfoto
  error

  Tja… het is geen openbaar nutsbedrijf. Je kan altijd elders op het open web een blog starten als je totale ‘vrijheid’ eist voor je content.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Ik blijf mij toch verbazen dat mensen het angstaanjagend vinden. Want kijk even op je telefoon welke apps je gebruik en op welke websites je een account hebt aangemaakt. Overal laten we onze gegevens achter en daar gaan we zelf mee akkoord om die ene app te gebruiken toch?

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Meer controle, minder leden;)

 • Profielfoto
  polansky

  Facebook heeft zijn langste tijd gehad, alleen weten ze dat bij FB zelf nog niet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  polansky op 2 september 2020 14:29
  Facebook heeft zijn langste tijd gehad (…)

  Ik hoop het…!