Mark Hofman
Mark Hofman Diensten 1 september 2020
Leestijd: 2 minuten

Facebook past servicevoorwaarden aan en krijgt nog meer controle

Facebook voert vanaf 1 oktober 2020 een nieuwe wijziging door in zijn servicevoorwaarden. Het social media platform krijgt door middel van deze weg nog meer te zeggen over de content die jij plaatst.

Op social media wordt al gereageerd op de wijziging die vandaag bekend gemaakt werd. De reacties zijn alles behalve positief te noemen.

Facebook past servicevoorwaarden aan

Verschillende gebruikers van Facebook maken melding over een notificatie die wijst op de aanstaande wijziging. Op de Nederlandse website, waar de servicevoorwaarden te zien zijn, is de aankondiging ook te vinden. Het gaat om een aanpassing van sectie 3.2. Ondanks de aankondiging is de wijziging nog niet ingegaan. Facebook is van plan om deze per 1 oktober 2020 te activeren. Sectie 3.2 is het deel in de voorwaarden waarin staat wie Facebook kan gebruiken en wie niet. Ook staat in dit gedeelte wat je wel en niet kan doen op het platform.

Door de wijziging krijgt het Amerikaanse bedrijf van Mark Zuckerberg meer te zeggen over de content die je plaatst. Wanneer bepaalde content in de ogen van Facebook voor rechtelijke of regulerende impact kan zorgen, kan toegang tot de content beperkt worden. Het zou ook kunnen zijn dat het bedrijf ervoor kiest om de content te verwijderen.

In de aankondiging is het volgende te lezen:

Effective October 1, 2020, section 3.2 of our Terms of Service will be updated to include: “We also can remove or restrict access to your content, services or information if we determine that doing so is reasonably necessary to avoid or mitigate adverse legal or regulatory impacts to Facebook.”

Facebook servicevoorwaarden
De melding

‘Angstaanjagend’

Vooral op Twitter wordt er aardig wat gesproken over de nieuwe wijziging. Een gebruiker van het platform labelt de verandering zelfs als ‘angstaanjagend’. Een andere gebruiker probeert de situatie in simpele taal uit te leggen. Zo laat hij weten:

“We verwijderen content niet vanwege het feit dat het incorrect, misleidend, illegaal of gevaarlijke informatie is. We verwijderen het, omdat het ons mogelijk helpt om niet gepakt te worden vanwege het feit dat we het toestaan.”

Iets waar we ons zeker in kunnen vinden. De wijziging wordt vrij breed aangekaart en komt op dit moment scheef over. Iets dat ook zeker komt door de reputatie die Facebook in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Het lijkt er sterk op dat het bedrijf zegt dat content simpelweg verwijderd kan worden, omdat het even niet lekker uitkomt voor het bedrijf.

Wat vinden jullie van de wijziging die vanaf 1 oktober 2020 actief is? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Facebook past servicevoorwaarden aan en krijgt nog meer controle
Sluiten