Epic Games speelt het via de rechter: Fortnite terug naar de App Store?

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Fortnite Epic Apple App Store
(Afbeelding: Epic Games)

Een week nadat het ontwikkelaarsaccount van Epic Games opgeschort werd, vraagt het bedrijf nu een voorlopige voorziening aan bij de rechter om Fortnite terug in de App Store te krijgen. Ook kan het bedrijf daarmee mogelijk bewerkstelligen wederom toegang te krijgen tot het ontwikkelaarsaccount.

Wanneer er sprake is van een spoedeisende situatie op het moment dat er al een bezwaar- of beroepsprocedure loopt, dan kan iemand een verzoek bij de voorzieningsrechter indienen. In dit geval gaat dus om de strijd tussen Apple en Epic Games, die al enkele weken aanhoudt. In de aanvraag stelt de Fortnite-maker dat het bedrijf bereid was Apple uit te dagen, omdat “dit het juiste was om te doen” en omdat “de ontwikkelaar de positie heeft de strijd aan te gaan en door te komen, helemaal in vergelijking met andere bedrijven”. Epic Games omschrijft Apple nog altijd als een “monopolist”.

Fortnite App Store 16x9
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Epic Games wil Fortnite terug in de App Store

En de monopolist Apple behoudt zijn positie, aldus Epic Games, door “de competitie te beperken” als het gaat om appdistributie en de markt voor digitale aankopen. In andere woorden: de ontwikkelaar wil heel graag een eigen appwinkel lanceren en betalingsopties aanbieden waar andere bedrijven geen toeslag uit halen, zoals het bedrijf gedaan heeft op Android.

Ondanks de grote woorden stelt Epic Games ook dat er “onherstelbare schade aan het bedrijf toegediend wordt” wanneer Fortnite niet wederom toegelaten wordt in de App Store. Ook is het zo dat het balans zoek is als het gaat om wie de meeste schade oploopt in deze rechtszaak, aangezien het dagelijkse spelersaantal van Fortnite op iOS inmiddels is teruggelopen met zestig procent. Dat is sinds het moment dat de game uit de digitale winkel verdween.

De voorlopige voorziening werd afgelopen vrijdag ingediend en zal op 28 september aanstaande behandeld worden tijdens een hoorzitting.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  hansz

  Oh is dat alles, ze willen alleen maar een eigen appwinkel in de appstore van Apple beginnen en daar niks voor betalen. Eerst met Fortnite en daarna natuurlijk ook met andere apps.  Ik denk dat ze bij Epic meer aan een psychiater hebben dan aan een rechtszaak .

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Los van de discussie over eigen appwinkels en marges. Epic kan natuurlijk ook doodeenvoudig zelf besluiten de voorgaande versie terug plaatsen naast rechtszaken voeren.

  Nu handelen ze over de ruggen van de spelers heen die ze onherstelbare schade toebrengen, althans zo voelt mijn neefje dat ;-(

 • Profielfoto
  SvS

  HHi Mac op 7 september 2020 12:07
  Los van de discussie over eigen appwinkels en marges. Epic kan natuurlijk ook doodeenvoudig zelf besluiten de voorgaande versie terug plaatsen naast rechtszaken voeren.

  Nu handelen ze over de ruggen van de spelers heen die ze onherstelbare schade toebrengen, althans zo voelt mijn neefje dat ;-(

  Eens. Er zijn nog zoveel spelers die alleen op iOS kunnen spelen ipv op geboden alternatieven. Best kinderachtig allemaal, vind ik, van beide partijen. En wie zijn uiteindelijk de dupe; de jeugdige spelers. Apple krijgt te maken met switchers naar andere systemen en Epic krijgt te maken met een terugval in inkomsten via iOS.

 • Profielfoto
  Ree

  SvS op 7 september 2020 14:03
  Best kinderachtig allemaal, vind ik, van beide partijen

  Eens, maar ook oneens. Eens omdat dit een stel kleine kinderen in een zandbak zijn en hun emmer en schep niet willen delen. Zoiets.

  Maar ook oneens omdat Epic van te voren wist, middels de Developer Agreement, waar ze aan toe waren. Het is enorm kinderachtig van Epic, en Epic alléén, om daar nu op terug te komen.

  Tuurlijk, van miljarden omzet is 30% naar Apple best veel, maar de andere kant is; 70% gaat naar Epic. Laat ze bij Epic even beslissen; “70% binnen harken voor troep dat niets meer of minder kost of niets binnen harken” (gerekend over het speler-aandeel op iOS, uiteraard).

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Epic heeft nog altijd geen poot om op te staan. Ik sluit me aan bij hansz, ze hebben een psychiater nodig. De rechtszaak had ook gekund zonder dat ze vooraf de regels breken. Ze kunnen altijd de shop eruit halen zodat de spelers verder kunnen. Maar dat wil Epic niet. Ze schaden hun eigen spelers dus bewust om een statement te maken terwijl dat ook had gekund zonder de schade voor iedereen.
  Ze bewijzen ook Dat Apple geen monopolie heeft omdat het spel gewoon door gaat op andere platformen. Ik ben wel benieuwd wat deze zet met de waarde van het bedrijf heeft gedaan.