Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 7 september 2020

Epic Games speelt het via de rechter: Fortnite terug naar de App Store?

Een week nadat het ontwikkelaarsaccount van Epic Games opgeschort werd, vraagt het bedrijf nu een voorlopige voorziening aan bij de rechter om Fortnite terug in de App Store te krijgen. Ook kan het bedrijf daarmee mogelijk bewerkstelligen wederom toegang te krijgen tot het ontwikkelaarsaccount.

Wanneer er sprake is van een spoedeisende situatie op het moment dat er al een bezwaar- of beroepsprocedure loopt, dan kan iemand een verzoek bij de voorzieningsrechter indienen. In dit geval gaat dus om de strijd tussen Apple en Epic Games, die al enkele weken aanhoudt. In de aanvraag stelt de Fortnite-maker dat het bedrijf bereid was Apple uit te dagen, omdat “dit het juiste was om te doen” en omdat “de ontwikkelaar de positie heeft de strijd aan te gaan en door te komen, helemaal in vergelijking met andere bedrijven”. Epic Games omschrijft Apple nog altijd als een “monopolist”.

Fortnite App Store 16x9
Klik/tap voor groter.

Epic Games wil Fortnite terug in de App Store

En de monopolist Apple behoudt zijn positie, aldus Epic Games, door “de competitie te beperken” als het gaat om appdistributie en de markt voor digitale aankopen. In andere woorden: de ontwikkelaar wil heel graag een eigen appwinkel lanceren en betalingsopties aanbieden waar andere bedrijven geen toeslag uit halen, zoals het bedrijf gedaan heeft op Android.

Ondanks de grote woorden stelt Epic Games ook dat er “onherstelbare schade aan het bedrijf toegediend wordt” wanneer Fortnite niet wederom toegelaten wordt in de App Store. Ook is het zo dat het balans zoek is als het gaat om wie de meeste schade oploopt in deze rechtszaak, aangezien het dagelijkse spelersaantal van Fortnite op iOS inmiddels is teruggelopen met zestig procent. Dat is sinds het moment dat de game uit de digitale winkel verdween.

De voorlopige voorziening werd afgelopen vrijdag ingediend en zal op 28 september aanstaande behandeld worden tijdens een hoorzitting.

Reageer op artikel:
Epic Games speelt het via de rechter: Fortnite terug naar de App Store?
Sluiten