Epic Games en Apple over Fortnite: ‘Sign In With Apple’ blijft actief

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
Fortnite Epic Apple App Store
(Afbeelding: Epic Games)

Eerder deze week meldde Epic Games dat de mogelijkheid Sign-in with Apple zou verdwijnen uit Fortnite. Dat zou betekend hebben dat spelers niet meer hadden kunnen inloggen met het systeem van Apple; maar dat is gelukkig niet het geval. Desondanks had de ontwikkelaar al wel een faq uitgebracht met betrekking tot accountmigratie, om zeker te zijn dat de overgebleven spelers wel konden spelen.

Nu laat Epic Games op Twitter weten dat Apple het bedrijf een “onbepaald uitstel” gegeven heeft als het gaat om de functie Sign-in with Apple. Binnen de Apple-community werd er heftig gereageerd op het feit dat het bedrijf van plan was deze functie af te nemen, waardoor de iPhone-maker waarschijnlijk niet anders kon dan dit besluit te nemen. Het zou ervoor hebben gezorgd dat veel spelers alsnog (of extra?) buitengesloten zouden worden, omdat niet iedereen mogelijk doorheeft dat er opties met betrekking tot accountmigratie bestaan. Maar dan ben je al een stap verder in het denkproces, omdat je als consument hier helemaal niet mee bezig zou moeten zijn: je moet gewoon kunnen spelen.

Epic Games en Apple in de clinch

Als we de situatie ook vanuit het oogpunt van ontwikkelaars (dus niet alleen consumenten) bekijken, dan zou het terugtrekken van de Sign-in with Apple-functie nog een rimpeleffect hebben. Heel veel ontwikkelaars maken namelijk dankbaar gebruik van die optie en hebben er veel vertrouwen in. Dat vertrouwen kan geschonden worden wanneer blijkt dat Apple dergelijke zaken dus gewoon in een juridische strijd kan gebruiken als machtsmiddel.

Echter, ondanks het feit dat Apple nu dus iets in het voordeel van Fortnite en Epic Games besloten heeft, hoeven we er niet op de rekenen dat dit vaker gebeurt. De strijd tussen beide bedrijven is nog lang niet voorbij en krijgt nog een lange staart. Waarschijnlijk gaat dit nog jaren duren voordat er een echte uitspraak gekomen is. Fortnite is voorlopig niet meer te downloaden uit de App Store, maar je kunt het spel dus nog wel spelen als die op je iPhone of iPad staat.

Twitter

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Sign-in with Apple is zo betrouwbaar als weerberichten. Ik ben over gestapt naar EPIC en ga ook niet meer terug.

 • Profielfoto
  Jorik

  icegodd op 11 september 2020 15:26
  Sign-in with Apple is zo betrouwbaar als weerberichten. Ik ben over gestapt naar EPIC en ga ook niet meer terug.

  Als ik nu nog graag Apps van Epic zou willen spelen, zou ik inderdaad m’n account migreren van SIWA naar Epic zelf. Maar als je het over betrouwbaarheid hebt, ben ik grondig met je oneens. Epic is hier de onbetrouwbare partij, die hun gebruikers misbruikt om een punt te maken bij Apple. Ze hadden prima een juridische strijd kunnen voeren zonder hun klanten op iOS te benadelen. Ik vind Epic hier echt schandalig te werk gaan.

  Ik ben overigens heel benieuwd naar wat de rechter gaat zeggen over het vermeende monopolie van Apple en/of die tarieven bij de App Store te hoog zijn.

 • Profielfoto
  hansz

  Opvallend is wel dat beide berichten van Epic komen en dat Epic niks laat zien van de berichtgeving van Apple zelf, ook niet over het uitstel. Je mag je dan ook afvragen in hoeverre beide berichten van Epic juist zijn, en of ze niet gewoon proberen om paniek te zaaien.