Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 8 september 2020

Disney+ titel Mulan zorgt wederom voor ophef en ‘moet geboycot worden!’

Mulan is een van de grootste filmsreleases van dit jaar. Hoewel er bij een Disney-films meest weinig aan de hand lijkt, is dat bij deze titel anders.

Sinds afgelopen week is Mulan op Disney+ te zien. Leden van de streamingdienst die de film nu willen zien, moeten 21,99 euro aftikken. Je kunt er ook voor kiezen om te wachten, want vanaf 4 december is die voor iedereen met een normaal abonnement op Disney+ te bekijken zonder extra kosten. Hoewel je denkt dat de protesten rondom de film daarover gaan, ligt het toch anders.

Protesten tegen Mulan

De hashtag #boycottMulan is trending op Twitter sinds 4 september, maar de protesten tegen de film zijn al langer aan de gang. Ze begonnen in de zomer van 2019 door uitspraken van hoofdrolspeelster Liu Yifei. Ze liet toen weten achter de politie van Hong Kong te staan toen er protesten waren in de stadsstaat die onder Chinees gezag valt, op het moment dat Hong Kong wilde invoeren dat de inwoners konden worden uitgeleverd aan China. Liu deelde een bericht op Weibo, een populair Chinees medium. “Ik steun de politie van Hong Kong, je kunt me nu in elkaar slaan.” In het Engels schreef de Mulan-actrice daarbij: “Wat een schande voor Hong Kong.”

Tijdens een interview eerder dit jaar met The Hollywood Reporter probeerde Liu haar uitspraken te verduidelijken. “Het is een complexe situatie en ik ben geen expert. Ik hoop dat alles binnenkort is opgelost, het is een zeer gevoelige situatie.” Ook Disney Studio’s voorzitter Alan Horn liet zich over de situatie rondom Liu en Mulan uit. “Disney probeert niet politiek te zijn. Mijn persoonlijke gevoel is dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is in de samenleving en mensen moeten kunnen zeggen wat ze denken. Ik kan niet spreken voor wat Lui vertelt in China. We wisten niet wat ze ging zeggen en dat is dan ook haar eigen keuze.”

China is belangrijk voor Disney

Natuurlijk moet Disney zelf ook oppassen met hun uitlatingen over China, aangezien het land een belangrijke afzetmarkt is voor het bedrijf. Er zijn 1,3 miljard Chinezen en maar 10 miljoen inwoners in Hong Kong. Horn liet eerder dan ook weten: “Als Mulan het niet goed doet in China, hebben we een probleem.” Overigens moet de film daar nog uitkomen. Het is daar vanaf 11 september te zien in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Disney+ titel Mulan zorgt wederom voor ophef en ‘moet geboycot worden!’
Sluiten