Disney+ titel Mulan zorgt wederom voor ophef en ‘moet geboycot worden!’

Door: Jeroen Kraak - 7 reacties
Mulan Disney+
(Afbeelding: Disney)

Mulan is een van de grootste filmsreleases van dit jaar. Hoewel er bij een Disney-films meest weinig aan de hand lijkt, is dat bij deze titel anders.

Sinds afgelopen week is Mulan op Disney+ te zien. Leden van de streamingdienst die de film nu willen zien, moeten 21,99 euro aftikken. Je kunt er ook voor kiezen om te wachten, want vanaf 4 december is die voor iedereen met een normaal abonnement op Disney+ te bekijken zonder extra kosten. Hoewel je denkt dat de protesten rondom de film daarover gaan, ligt het toch anders.

Protesten tegen Mulan

De hashtag #boycottMulan is trending op Twitter sinds 4 september, maar de protesten tegen de film zijn al langer aan de gang. Ze begonnen in de zomer van 2019 door uitspraken van hoofdrolspeelster Liu Yifei. Ze liet toen weten achter de politie van Hong Kong te staan toen er protesten waren in de stadsstaat die onder Chinees gezag valt, op het moment dat Hong Kong wilde invoeren dat de inwoners konden worden uitgeleverd aan China. Liu deelde een bericht op Weibo, een populair Chinees medium. “Ik steun de politie van Hong Kong, je kunt me nu in elkaar slaan.” In het Engels schreef de Mulan-actrice daarbij: “Wat een schande voor Hong Kong.”

Tijdens een interview eerder dit jaar met The Hollywood Reporter probeerde Liu haar uitspraken te verduidelijken. “Het is een complexe situatie en ik ben geen expert. Ik hoop dat alles binnenkort is opgelost, het is een zeer gevoelige situatie.” Ook Disney Studio’s voorzitter Alan Horn liet zich over de situatie rondom Liu en Mulan uit. “Disney probeert niet politiek te zijn. Mijn persoonlijke gevoel is dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is in de samenleving en mensen moeten kunnen zeggen wat ze denken. Ik kan niet spreken voor wat Lui vertelt in China. We wisten niet wat ze ging zeggen en dat is dan ook haar eigen keuze.”

China is belangrijk voor Disney

Natuurlijk moet Disney zelf ook oppassen met hun uitlatingen over China, aangezien het land een belangrijke afzetmarkt is voor het bedrijf. Er zijn 1,3 miljard Chinezen en maar 10 miljoen inwoners in Hong Kong. Horn liet eerder dan ook weten: “Als Mulan het niet goed doet in China, hebben we een probleem.” Overigens moet de film daar nog uitkomen. Het is daar vanaf 11 september te zien in de bioscoop.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tegenwoordig zorgt elke boer die je laat voor ophef.

  Eén jonge vrouw met een mening. Boycotten die zooi!!

  Tolerantie, begrip, respect.
  Allemaal termen die ‘we’ niet meer schijnen te kennen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  B.t.w. heb ik de film al gezien. En kan ik alvast zeggen dat dit de live-action versie van een Disney-klassieker is met het minste Disney-gevoel. Als actie-film op zich is hij best oké, maar elk greintje humor of fantasie is er uit gehaald.

  Mijn mening hè! Dus een boycot is niet nodig. .;)

 • Profielfoto
  ¿`„

  Weibo, een populair Chinees medium.

  Op zich duidelijk. Maar bij het woord ‘medium’ denk ik al snel aan zo’n menswezen in lotushouding. En al helemaal in oosterse context.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Buiten het feit dat de hoofdactrice politiegeweld steunt, gaat het nu om het feit dat deze (propaganda)film in xinjiang opgenomen is. Dat is waar de lokale bevolking mensonterend leven door peking en elke vorm van mensenrechtenschendingen door de vingers gekeken worden vanwege financiele belangen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  China is onvrij, totalitair, heeft selectief gebruik van mensenrechten, is koloniaal ingesteld, en heeft veel mensen met geld die dingen kopen, mensen zonder geld die dingen maken. Kies maar wat je belangrijk vindt. En kies of al het bovenstaande een voor jou steekhoudende relatie met de film heeft. De tekenfilm heb ik nooit willen zien want boeit me niet. De ‘echte’ versie boeit me dus ook niet. Het al of niet relevante gehalte van genoemde argumenten, is voor mij daarmee al irrelevant.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Wat een onbekende hypocrisie … Gaan we nu een Film boycotten omdat deze opgenomen is in Oeigoerenland?

  Sorry, maar Apple verschijnt op een lijst van 82 zeer foute bedrijven die bedoeld of onbedoeld gebruik hebben gemaakt van dwangarbeid en oeigoerse arbeidskrachten.

  Lijkt me dan verstandiger om zich wat consequenter op te stellen en de hele lijst, inclusief Apple, te boycotten. Om het ASPI rapport aan te halen:

  The Chinese government has facilitated the mass transfer of Uyghur and other ethnic minority1 citizens from the far west region of Xinjiang to factories across the country. Under conditions that strongly suggest forced labour, Uyghurs are working in factories that are in the supply chains of at least 82 well-known global brands in the technology, clothing and automotive sectors, including Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony and Volkswagen.

  In the third case study, we identify several Chinese factories making components for Apple or their suppliers using Uyghur labour. Political indoctrination is a key part of their job assignments (see page 21).

  Daarnaast zijn er al de eerste twijfels over de arbeidsvoorwaarden in India als het gaat om de leveranciers binnen de productieketen voor Apple. En ook in India is het nodige aan te merken aan de politiek.

  Maar begin, eerlijk is eerlijk, wel een beetje moe te worden van het wijzen met vingertjes. Ik zou geen land, volk of natie kunnen noemen waar op een lange tijdspanne niet wel iets te verwijten valt.

  Daarnaast zijn we zelf als natie relatieve laatbloeiers. Als het gaat om vrouwenemancipatie bijvoorbeeld: ongeveer de helft van alle Nederlandse dames verdient niet genoeg geld om voor zichzelf te kunnen zorgen. In Nederland kenden we niet zo lang geleden verschillende wetten die het onmogelijk maakten voor een vrouw om financieel onafhankelijk te zijn. Zo was het bij wet verboden voor vrouwen om een bankrekening te openen of zelf geld te beheren. De reden? Vrouwen zijn ‘handelingsonbekwaam’, net als zwakzinnigen en kinderen. Ondanks alle veranderingen sinds de jaren vijftig werken de wetten en regeltjes in Nederland nog steeds niet in het voordeel van vrouwen.

  Hoe zit het ook al weer met dat vaderschapsverlof? En hoe goed hebben we kinderopvang eigenlijk geregeld? De regering werkt de keuze om als vrouw parttime te gaan werken in de hand. En dan is daar nog het loon en het glazen plafond. Nog altijd verdienen veel vrouwen per uur minder dan mannen en het is moeilijk om te doorbreken in hoge functies.

  Onzin? Niet bepaald, heb afgelopen paar jaar in verschillende andere landen gewoond en ervaren hoe het anders geregeld kan zijn. Daarbij verbleekt het Nederlandse kinderopvang-stelsel tot iets waanzinnigs. Om nog te zwijgen over vele andere voorzieningen die zelfs in armere landen bestaan voor vrouwen.

  En dan hebben we het niet over veel foutere thema’s. Of het nu gaat om België, Nederland, Duitsland, Engeland, Amerika, Rusland, Italië, Roemenië, Polen, Japan, China, India, Zuid Afrika, Ethiopië … Voeg daar gewoon alle landen van de wereld aan toe … overal zul je wel je wel het nodige vinden.

  Het was en is gewoon een gegeven dat China nog steeds geen vrij land is naar westers model. Democratie is een zeer subjectief begrip, immers in de meest pure vorm komt het communisme mogelijk dichterbij democratie dan het kapitalisme. Maar dan heb je het grote verschil tussen theorie en de praktijk …

  … Gaan we nu (wederom) op de Boycott-tour? Prima! Maar wees dan wel consequent. En ik vermoed dat Apple in de kern veel meer kwalijk genomen kan worden dan Disney.

  Verder moeten vele landen nog een bepaalde ontwikkeling doormaken die hier ook niet zo lang geleden heeft plaatsgehad. Op het niveau van wereldgeschiedenis is 30 tot 50 jaar een relatief korte periode. En zoals gezegd blijkt er veel mis te zijn. Of het nu gaat om Amerika, Nederland, België of welk land dan ook.

  Gaan we nu overigens ook bedrijven boycotten omdat deze direct of indirect een aandeel hebben in matige werkomstandigheden voor etnisch zwakkeren of moedwillig overheden geld hebben onttrokken en dus geen maatschappelijke bijdrage hebben geleverd aan betere omstandigheden door belasting te ontwijken.

  Ik zie momenteel eigenlijk maar eén (1) zinnige oplossing voor de ontstane rotzooi: één grote reset. Kom maar op met die wereldoorlog en geef ons daarna wederom 80 tot 100 jaar rust. We zijn overduidelijk vergeten waar het écht om gaat in het leven. En neen, dat is echt niet de meest courante iPhone kunnen kopen of Mulan boycotten …

  … want dat laatste is gewoon slappe symboolpolitiek …

 • Profielfoto
  HHi Mac

  @doctor_apple wenst een wereldoorlog. Man wat kan jij enorm zwetsen zeg. Annihilatie is het ergste wat de mensheid zichzelf kan aandoen. En dat vertel jij met droge oogjes over de miljoenen slachtoffers heen. Zeker nooit 4 mei serieus genomen hè?