Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 14 september 2020

Chinese veiligheidsdiensten volgen via bedrijf zo’n 2,4 miljoen buitenlanders

Chinese veiligheidsdiensten hebben, met behulp van het Chinese bedrijf Zhenhua Data, zo’n 2,4 miljoen buitenlanders weten te volgen. Dat is het nieuws dat via een Amerikaanse professor en The Telegraph naar buiten wordt gebracht.

De databank is gelekt naar de internationale media en is een flinke vangst. Deze bevat namelijk de gegevens van rijke zakenlui, journalisten, politici en mediapersoonlijkheden. Daarnaast zijn ook de gegevens van hun naasten te vinden in de databank.

China volgt 2,4 miljoen buitenlanders via Zhenhua Data

De databank is vanuit China gelekt naar een Amerikaanse professor die tot 2018 docent was aan de Universiteit van Peking. Vervolgens bracht hij het nieuws op zijn beurt weer naar een Amerikaans bedrijf dat zich richt op cybersecurity en een aantal mediabedrijven. Na het delen van het nieuws is de databank geanalyseerd en het blijkt een hele grote vangst te zijn.

De gegeven van 2,4 miljoen mensen liggen op straat. We hebben het dan niet alleen over zaken als adresgegevens, berichten op social media, relatie-statussen en persoonlijke foto’s. We hebben het ook over bankgegevens en psychologische profielen. Volgens het Amerikaanse cybersecurity bedrijf is de meeste informatie afkomstig van openbare kanalen, maar is een deel ook buitgemaakt door cyberaanvallen.

Experts hebben dit het bovenstaande gebaseerd op tien procent van de databank. Tot op heden is het nog niet gelukt om meer te analyseren. Naast deze informatie zijn ook de nationaliteit van de slachtoffers bekend. In die tien procent zitten de profielen van 52.000 Amerikanen, 35.000 Australiërs, 9700 Britten en 10.000 Indiërs.

14-jarige dochter van politicus

Zoals gezegd zijn ook de gegevens van de naasten van o.a. politici buitgemaakt. Zo ook de gegevens van de 14-jarige dochter van een Australische politici. Een ontwikkeling waar experts, geheel terecht, zorgen over hebben. Tegenover de nieuwszender ABC laat een Australische hoogleraar weten:

“Als je een 14-jarige dochter bent van een politicus, dan weten we dus dat de Chinese veiligheidsdiensten je berichten op social media in de gaten houdt.”

De databank zal verder worden geanalyseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese veiligheidsdiensten volgen via bedrijf zo’n 2,4 miljoen buitenlanders
Sluiten