Big Sur code onthult razendsnelle AMD GPU’s

Door: Night - 6 reacties
AMD Radeon RX 6000
Afbeelding: AMD

Redditor u/stblr heeft in de macOS Big Sur-code de specificaties ontdekt voor AMD’s aankomende Navi 21, Navi 22 en Navi 23 GPU’s. En die beloven wat!

Hoewel de informatie die u/stblr heeft ontdekt niet heel nauwkeurig is, is het voldoende om te concluderen dat dit zeer, zeer krachtige GPU’s zullen zijn.

Nieuwe AMD GPU’s in cijfers

In ieder geval is in de macOS-code duidelijk vermeld wat het aantal rekeneenheden is,  dat elke GPU zal hebben: de Navi 21 heeft er 80, de Navi 22 heeft er 40 en de Navi 23 heeft er 32. Als we ervan uitgaan dat elke rekeneenheid overeenkomt met vierenzestig shaders, hebben de nieuwe AMD GPU’s respectievelijk 5120, 2560 en 2048 shaders. De kloksnelheden voor elke GPU zijn wat onduidelijker, en we zullen zo meteen uitleggen waarom, maar de driver geeft snelheden van 2 GHz tot 2,5 GHz weer.
Er is verder nog sprake van een Navi 31 GPU met 80 rekeneenheden en 5120 shaders, maar er is nog geen andere informatie over die chip – de release hiervan kunnen we waarschijnlijk pas over een jaar verwachten.

AMD Radeon RX 6000

 
Navi 21
Navi 22
Navi 23
Codenaam
Sienna Cichlid
Navy Flounder
Dimgrey Cavefish
Shaders
5120
2560
2048
Kloksnelheid
2050 MHz → 2200 MHz
2500 MHz
nb
Vermogen
200 W → 238 W
170 W
nb

Zoals je kan zien is de informatie over de Navi 23 niet helemaal compleet.

U/stblr haalde al deze informatie uit het bestand met de naam “AmdRadeonX6000HwServices”  in de nieuwste bèta van macOS 11 Big Sur. De bèta is openbaar beschikbaar en dus zijn deze gegevens gemakkelijk te controleren. Het enige voorbehoud is de mogelijkheid dat AMD prototype-informatie aan Apple heeft verstrekt, of dat de architectuur zo aanzienlijk is veranderd dat de termen die we nu gebruiken iets anders betekenen. Maar dat zijn onwaarschijnlijke scenario’s.

Kloksnelheden en vermogen worden meestal pas vlak voor de release afgerond, dus het is het beste om deze waarden te beschouwen als ruwe richtlijnen waartoe de processors in staat zijn.

Uit onderstaande tabel blijkt bijvoorbeeld dat de specificaties van de Navi 10 enigszins afwijken van de specificaties van de RX 5700XT, het huidige vlaggenschip. Zowel de kloksnelheden als het vermogen zijn namelijk hoger.

AMD Radeon RX 5000

 
Navi 10
RX 5700XT
Navi 14
RX 5500XT
Shaders
2560
1536
Kloksnelheid
1400 MHz
1605 MHz
1900 MHz
1607 MHz
Vermogen
180 W
225 W
110 W
130 W

Aan de linkerkant: de GPU-specificaties zoals beschreven in macOS Big Sur, aan de rechterkant: de werkelijke specificaties van het topmodel, zoals deze momenteel wordt verkocht.

Het is nu dus nog niet precies te zeggen is hoe snel ‘Big Navi’ zal worden. Maar dat ze een stuk krachtiger zullen zijn en tegelijkertijd minder warmte produceren, mag duidelijk zijn. In welke Macs de nieuwe GPU’s van AMD terecht zullen komen blijft ook een verrassing, maar hoogstwaarschijnlijk blijven de nieuwe GPU’s voorbehouden aan Macs met Apple Silicon (ARM).

AMD zal naar verluid op 28 oktober de Radeon RX 6000 GPU’s lanceren, dus dan weten we meer.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Jammer dat er geen CPU specs zijn opgedoken, veel interessanter.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Voor welke type Mac zijn deze chips interessant?

 • Profielfoto
  TakkU

  Waarschijnlijk zal dit alleen relevant zijn voor de top pro modellen en niet voor de gemiddelde MacBook. De nieuwe Navi GPU’s zullen niet alleen krachtig zijn, maar ook aardig stroom verslindend. Enige winst die ze dan halen door eigen ARM chips in te zetten voor beter energiemanagement wordt dan gelijk teniet gedaan.

 • Profielfoto
  interFACE

  Dank je @TakkU voor de uitleg, ik snapte geen ene reet van dit artikel. Dacht dat Apple overging op Apple Silicon. Hadden ze er wel even bij kunnen plaatsen.

 • Profielfoto
  polansky

  computer space op 27 september 2020 22:25
  Jammer dat er geen CPU specs zijn opgedoken, veel interessanter.

  Dat ben ik niet met je eens.
  Grafische software, video software en games zijn allen flink meer gebaat bij een supersnelle en krachtige GPU dan CPU. Een CPU is al jaren van ondergeschikt belang ten opzichte van de grafische rekencapaciteit.

 • Profielfoto
  Night

  TakkU op 28 september 2020 09:47

  Waarschijnlijk zal dit alleen relevant zijn voor de top pro modellen en niet voor de gemiddelde MacBook. De nieuwe Navi GPU’s zullen niet alleen krachtig zijn, maar ook aardig stroom verslindend. Enige winst die ze dan halen door eigen ARM chips in te zetten voor beter energiemanagement wordt dan gelijk teniet gedaan.

  Als je goed leest zie je dat de nieuwe snellere modellen tegelijkertijd minder stroom verbruiken; en dus ook minder warmte afgeven