Apple zoekt verbeteringen Siri: minder vaak actief, minder energieverbruik

Door: Jeroen Kraak - 5 reacties
Apple, Amazon, Google smart home
(Afbeelding: Apple)

Apple blijft manieren zoeken om Siri nog verder te verbeteren. Het moet nog beter reageren als je roept en sneller doorhebben wanneer je geen interesse hebt.

We ergeren ons allemaal wel eens aan Siri. Je bent in een gesprek en ineens denkt de assistent dat je hem aan het oproepen bent, terwijl dit niet zo is. Het is vooral irritant als het op de verste verte niet op ‘Hey Siri’ lijkt. Dan klik je snel op je Apple Watch of iPhone om de stem meteen weer de mond te laten houden.

Apple wil Siri verder verbeteren

Apple is dit ook opgevallen en dus wil het dat gaan verbeteren. Het wil Siri laten reageren op basis van hoe erg je er geïnteresseerd in bent. Eerder vroeg Apple al een patent aan waarbij de Face ID-camera van de iPhone je emotie kan zien wanneer je Siri iets vraagt. Nu heeft het een nieuw patent aangevraagd wat erop lijkt. Het noemt het Attention Aware Virtual Assistant Dismissal. Het moet daardoor nog beter te weten komen wat een eigenaar wil en wat de device daarna moet doen.

“Het proces omvat het bepalen van de gegevens die zijn verkregen met behulp van een of meerdere sensoren van het device, of is voldaan aan een of meerdere criteria waaruit de desinteresse van de gebruiker blijkt,” is in de patentaanvraag te lezen. De desinteresse kan natuurlijk op meerdere manieren gemeten worden. Zo kan via de camera bijvoorbeeld worden gezien of je echt zin hebt in een antwoord van Siri, of is gewoon te horen dat je geen interesse hebt. Ook kan het met sensoren bepalen of een telefoon bijvoorbeeld met het scherm naar onder ligt en of het in een afgesloten ruimte is, bijvoorbeeld een broekzak. Op die momenten heb je natuurlijk minder interesse in Siri.

Minder elektriciteit

Bij de patentaanvraag bespreekt dan ook de tijdduur om te bepalen of je interesse hebt. Apple noemt dit “characteristic intensity” van een contact, oftewel vrij vertaald karakteristieke intensiteit. Daarmee kan het dus zien of je echt Hey Siri zegt. Daarvoor zijn meerdere factoren afhankelijk die in de korte tijd verzameld moeten worden. De applicatie spendeert dus als het patent wordt gebruikt minder tijd aan hoelang je moet wachten op een antwoord, maar geeft dus meer aandacht om te kijken of er echt interesse is. Het grote voordeel van dit patent is ook dat het minder gebruiken van Siri minder elektriciteit kost.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  macpeto76

  “Nog verder te verbeteren” ha ha LOL

 • Profielfoto
  okeribok

  “Hey siri, play some music”

  ”calling mother”

  of: ??? “sorry, I can’t do that”

  Maar ga gerust verder met characteristic intensity. Moet vast ook gebeuren.

 • Profielfoto
  fatboysmart

  Beste functie van Siri is de uit knop.

 • Profielfoto
  Prometheus

  Ik gebruik Siri dagelijks! Bijvoorbeeld om de lichten in huis en de robot stofzuiger te bedienen. Daarnaast gebruik ik het in de auto om berichten te versturen of bij het koken om timers te zetten. Het werkt niet altijd feilloos maar in 85% van de gevallen doet Siri wat ik vraag. Het komt ook wel voor dat ik bijvoorbeeld een kookwekker wil instellen, dan vraag ik het aan m’n apple watch en die regeert dan niet. Dan loop ik naar de tafel waar m’n iPhone ligt om het daar aan te vragen en dan hoor ik Siri achter me op de iPad die aan de muur hangt die doet wat ik zeg. Of de iPhone van mijn vriendin reageert! Dat is soms lastig maar ook wel lachwekkend… Er zijn inderdaad verbeteringen nodig! Maar om te zeggen dat het waardeloos is? NEE daar ben ik het niet mee eens!

 • Profielfoto
  elisa9180

  Jammer dat Siri zo achterloop.
  Kijk naar de tegenpartij die doen al veel veel meer of geven een beter en complexe antwoorden terug.