Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 18 september 2020

Apple wil dat Shazam een grotere rol gaat spelen op jouw iPhone

Apple kocht de muziekherkenningsdienst Shazam in 2018, maar nu pas wordt de dienst echt geïntegreerd met het iOS-besturingssysteem. Het wordt voor iOS-gebruikers gemakkelijker om muziek te ontdekken die ze ergens horen. Helaas werkt dit nog niet in de huidige versie van het besturingssysteem.

Shazam op iOS wordt voorzien van een nieuwe muziekherkenningsfunctie. In de basis verandert er niets aan de applicatie, omdat die nog steeds doet waar die om bekend staat. De nieuwe en aankomende Music Recognition-functie kan straks muziek herkennen die om je heen wordt afgespeeld. Of dat nu in de echte wereld of in apps op je smartphone is. En het werkt ook wanneer je naar muziek luistert via een gekoppelde koptelefoon. Dat is toch wel even wat anders dan jaren geleden, waar we met onze smartphones dicht tegen de radio aan stonden om te achterhalen welk nummer er nu afgespeeld wordt.

Shazam
Shazam op iOS 14.2

Shazam op iOS 14.2

De nieuwe Shazam-functie is beschikbaar als toggle in het bedieningspaneel van iOS 14.2. Om de toggle te kunnen zien, dien je wel een ontwikkelaarsversie van het besturingssysteem op je iPhone te installeren en dat is nou niet iets dat we iedereen zomaar kunnen aanbevelen. Wanneer je dat toch gedaan hebt, zo meldt The Verge, dan krijg je een klein icoontje te zien. Dat icoontje heeft de vorm van het Shazam-logo.

Het was natuurlijk al mogelijk dat je Shazam gebruikte voor het identificeren van muziek die om je heen afgespeeld wordt. Maar muziek identificeren die je in apps tegenkomt, is ook superhandig. Zo kun je bijvoorbeeld veel sneller achterhalen welk nummer één of andere influencer gebruikt op TikTok of YouTube, wanneer je die video’s bekijkt op je smartphone.

Wat het nog interessanter maakt is dat de Android-versie van Shazam al in staat is muziek te herkennen die je afspeelt via een koptelefoon. Dat kan sinds juni 2019. Het is niet bekend waarom het meer dan een jaar geduurd heeft voordat de functie ook op iOS arriveert. Het is nog niet bekend wanneer iOS 14.2 uitkomt.

Reageer op artikel:
Apple wil dat Shazam een grotere rol gaat spelen op jouw iPhone
Sluiten