Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 17 september 2020

Apple Watch SE vs Series 3: 6 redenen om voor de nieuwkomer te kiezen

Afgelopen dinsdag onthulde Apple tijdens het Time Flies event niet één, maar twee nieuwe Apple Watch modellen. Naast het nieuwe topmodel (de Series 6) komt het bedrijf uit Cupertino ook met de Apple Watch SE. Een betaalbare optie die vooral gezien kan worden als een moderner alternatief voor de Series 3, maar is dat ook zo?

Voorheen hadden geïnteresseerden in een Apple Watch vrij weinig keuze. Je kon gaan voor het topmodel van dat moment (de Series 4, 5 en nu dus de 6) of de series 3. Vond je het topmodel te prijzig? Dan had je dus eigenlijk nog maar één optie. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Apple Watch SE vs Series 3

Na de iPhone heeft nu ook de Apple Watch een SE behandeling gekregen. De benadering is ongeveer hetzelfde. Het is een soort samensmelting van oude en nieuwe modellen (wat we daarmee precies bedoelen kun je hier lezen). In dit artikel kijken we vooral naar de verschillen tussen de Series 3 en de SE (en waarom wij voor optie twee zouden gaan)

1. Groter display

De Apple Watch SE is uitgerust met hetzelfde LTPO OLED Retina-display als de Apple Watch Series 6, alleen dan wel zonder de always-on functionaliteit. Dat is een klein minpunt, maar dit display is nog steeds aanzienlijk beter dan die van de Apple Watch Series 3. Deze maakt namelijk gebruik van een OLED Retina-display. Daarnaast is de Display van de Apple Watch SE 30% groter.

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3
Links de Series 3 en rechts de SE.

2. Krachtiger

Ook onder het scherm zijn er grote verschillen te ontdekken. Zo vinden we in de Apple Watch SE de S5 SiP met 64‑bit dual-core‑processor. Deze is tot twee keer sneller dan de S3 SiP waarmee de Apple Watch Series 3 is uitgerust. Daarnaast heeft de SE een W3 Wireless Chip, Bluetooth 5.0 en 32 GB opslag. De Series 3 moet het doen met een W2 chip, Bluetooth 4.2 en 8GB.

3. Nieuwe functionaliteiten

Door de jaren heen zijn er met de Apple Watch Series 4, 5 en 6 steed meer nieuwe functies en verbeteringen bijgekomen. Deze vind je niet op de Series 3, maar de meesten hebben wel hun weg weten te vinden naar de Apple Watch SE. Zo is deze uitgerust met de Digital Crown met voelbare feedback, een betere versnellingsmeter, gyroscoop, always-on hoogtemeter, slaap-app, Geluid-app en valdetectie.

4. Meer kleurkeuze

Qua materiaal is er weinig veranderd. De kast van zowel de Apple Watch Series 3, als van de nieuwe SE zijn gemaakt van 100% gerecycled aluminium. Een belangrijk verschil is wel dat je bij de Apple Watch SE een extra kleurkeuze hebt. Je kunt nu niet meer alleen kiezen tussen zilver en spacegrijs, maar ook voor goud gaan.

Apple Watch SE
Dit kun je verwachten van de Apple Watch SE.

5. Betere hartslagsensor

Uit de voorgaande punten is al duidelijk geworden dat de Apple Watch SE qua hardware een flink stap vooruit is. Dat geldt ook voor de hartslagsensor. Apple heeft bij de SE namelijk gekozen voor de tweede generatie sensor. Hierdoor kan de SE sneller en preciezer zien hoe het met je hartslag gesteld is dan de Apple Watch Series 3 dat kan.

6. Prijs/kwaliteit verhouding

Hoewel de Apple Watch SE gezien wordt als een betaalbare smartwatch, is hij nog steeds duurder dan de Apple Watch Series 3 (de vanafprijs is respectievelijk €219,– en €299,-). Toch lijkt de SE echt de betere deal te zijn. Voor 80 euro meer krijg je een smartwatch die op alle fronten beter is en op sommige gebieden de Series 3 zelfs overklast.

Of toch de Apple Watch Series 6?

Speelt geld een minder grote rol en ben je op zoek naar het beste van het beste? Dan is het zeker de moeite waard om ook even naar de Apple Watch Series 6 te kijken. Het nieuwe topmodel is op een aantal punten verbeterd en kan nu bijvoorbeeld ook het zuurstofgehalte in je bloed meten. Meer daarover en alle andere nieuwe functies en verbeteringen lees je hier.

We zijn ook benieuwd naar de mening van onze lezers. Zien jullie reden om over te stappen naar de nieuwe Apple Watch SE of Series 6? Of laten jullie de Apple Store links liggen om bij een andere retailer een Apple Watch Series 4 of 5 op de kop te tikken? Laat het weten in de reacties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Watch SE vs Series 3: 6 redenen om voor de nieuwkomer te kiezen
Sluiten