Apple Watch kan gezondheidszorg overbelasten volgens wetenschappers

Door: Jeroen Kraak - 6 reacties
Apple Watch Series 6
(Afbeelding: Apple)

Met de Apple Watch krijg je een nog beter beeld over je eigen gezondheid. Toch heeft het ook nadelige effecten voor de zorg.

We zijn met z’n allen steeds meer bezig met onze gezondheid. Apps en gadgets maken het nog makkelijker om gezonder te leven. Zo zijn er apps die al je calorieën bijhouden en je nachtrust meten, terwijl je met een Apple Watch je hartslag, beweging en met de nieuwste versie zelfs het zuurstofgehalte in het bloed kunt meten. Toch hebben al deze positieve mogelijkheden mogelijk negatieve gevolgen waarschuwen wetenschappers.

Naar de dokter door de Apple Watch

Bij de Apple Watch krijg je een waarschuwing wanneer je hartslag hoog of laag is. Ook is het mogelijk om een elektrocardiogram te maken met het device. Natuurlijk kun je daar niet 100 procent van uitgaan en moet je dus bij twijfel de dokter inschakelen. Er is nu onderzoek gedaan naar die bezoekjes.

Het Engelse Telegraph meldt dat er in vier maanden 264 mensen bij de dokter kwamen omdat ze een waarschuwing kregen van hun Apple Watch over hun hartslag. Slechts 11 procent daarvan werd gediagnostiseerd met problemen aan het hart. Er blijkt dus een hoge marge te zijn waarbij de meldingen om naar een dokter te gaan dus onjuist zijn, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Apple Watch Series 6
Infraroodsensoren. (Afbeelding: Apple)

“Dit kan leiden tot een enorme druk voor de gezondheidszorg”, staat te lezen in het onderzoek. Ze vinden dan ook dat Apple en de Food en Drug Administration rekening moet houden met de onbedoelde gevolgen door het meten en waarschuwen over de hartslag bij populaties waarbij het device niet voldoende is bestudeerd. Een cardioloog vertelt dan ook aan de Telegraph dat de meeste mensen dagelijks wel eens te maken heeft met een onregelmatige hartslag en dat er dus vaak niets aan de hand is.

Niet alleen slecht

Toch is het natuurlijk niet kommer en kwel met de Apple Watch. Het gadget heeft verschillende mensen al gered van de dood. Ook de valfunctie in het horloge weet veel mensen in een penibele situatie te redden. Het kan meteen hulpdiensten inschakelen als het merkt dat iemand is gevallen. Bovendien doet Apple zelf ook onderzoek naar hoe de Apple Watch de gezondheidszorg juist kan helpen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Doner

  Bloeddruk meten? Foutje?

 • Profielfoto
  Jeroen Kraak

  Klopt, het is aangepast.

 • Profielfoto
  Moi

  Die 11% die “terecht” is langs gekomen is toch goed nieuws. Anders waren ze niet gekomen met alle gevolgen van dien. Denk dat er sowieso een groot percentage mensen is die voor niks naar de dokter gaan.

 • Profielfoto
  Prometheus

  Ja inderdaad! Better safe than sorry! Dit lijkt mij juist een goede ontwikkeling!

 • Profielfoto
  okeribok

  Moi op 30 september 2020 18:33
  Die 11% die “terecht” is langs gekomen is toch goed nieuws. Anders waren ze niet gekomen met alle gevolgen van dien. Denk dat er sowieso een groot percentage mensen is die voor niks naar de dokter gaan.

  +1

  Daarnaast is het voor het eerst mogelijk op zee grote schaal onderzoek te doen naar “normaal” en dus gaandeweg de meldingen strakker te maken. Dit zijn Amerikanen, dus die hebben een beetje andere kijk op volksgezondheid…

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Het komt er dus eigenlijk gewoon op neer dat 11% van de meldingen serieuze gevallen blijken te betreffen. Dat vindt ik vrij netjes, zeker als je bedenk dat het systeem waarschijnlijk alleen maar preciezer wordt naarmate de poel aan gebruikersdata toeneemt.

  Dat amerikanen het vervelend vinden om 89% van tijd dokterskosten te betalen voor loos alarm is begrijpelijk, maar dat onze gezondheidszorg overbelast zou raken door apple watch meldingen vind ik echt wel heel erg ver gezocht.