Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 9 september 2020

Apple wil een schadevergoeding van Epic Games vanwege Fortnite

Nu heeft Apple ontwikkelaar Epic Games weer aangeklaagd, in een poging een schadevergoeding te eisen vanwege een vermoedelijke contractbreuk. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat Epic Games zijn eigen betaalsysteem introduceerde binnen Fortnite. De zaak werd gisteren ingediend door Apple.

In zijn aanklacht geeft Apple als belangrijkste klacht de wanprestatie van Epic Games op. Apple en Epic Games zijn een contractuele relatie aangegaan, doordat de Fortnite-maker akkoord ging met de voorwaarden van de licentie-overeenkomst van de App Store. Dat is een afdwingbare overeenkomst tussen beide partijen. Het bedrijf uit Cupertino stelt dat het aan zijn kant aan de eisen voldaan heeft. Denk dan aan het leveren van Fortnite aan consumenten (via de App Store) en allerlei marketingaspecten die daarbij horen. Ook stelt de iPhone-maker natuurlijk dat Epic Games zich niet aan zijn afspraken gehouden heeft.

Fortnite Epic Games Apple App Store
Fortnite op een iPhone.

Strijd tussen Apple en Epic Games gaat door

Zo staat onder meer in de overeenkomst dat Epic Games niet zomaar onderdelen of extra functies mag uitbrengen die de App Store omzeilen. Dat deed de ontwikkelaar toch toen die een extern betaalsysteem introduceerde via een recente update. Epic Games heeft de plannen vooraf ook niet met Apple gedeeld, waardoor je zou kunnen stellen dat het bedrijf dit voor Apple probeerde te verbergen. In de licentie-overeenkomst staat verder dat Epic Games verplicht is dertig procent toeslag te betalen over alle betalingen die voortvloeien uit producten uit de App Store. Het externe betaalsysteem omschrijft Apple dan ook als een Trojaans paard en wordt geïnterpreteerd als een vorm van diefstal.

Daarnaast benadrukt Apple dat de strijd tussen beide bedrijven puur en alleen om geld gaat. Apple stelt dat Epic Games zichzelf opstelt als een soort Robin Hood (al is misschien de omschrijving David tegen Goliath beter), maar in feite hebben we hier nog steeds te maken met een bedrijf dat miljarden waard is, dat, volgens Apple, niet wil betalen voor de waarde die de App Store biedt. De iPad-fabrikant laat tevens weten dat de Unreal Engine-eigenaar zo’n 600 miljoen dollar verdiend heeft aan het aanbieden van Fortnite in de App Store.

Eerder deze maand probeerde Epic Games Fortnite nog terug te krijgen in de App Store door naar de rechter te stappen. Die zaak komt eind september voor.

Reageer op artikel:
Apple wil een schadevergoeding van Epic Games vanwege Fortnite
Sluiten