Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 8 september 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe Apple Maps gebruik maakt van autonome auto’s, Mac Pro’s en meer

Net zoals Google gebruikt ook Apple rondrijdende auto’s voor het verzamelen van data die gebruikt wordt voor zijn kaartenapplicatie, Apple Maps in dit geval. Eerst werden daar witte busjes voor gebruikt, maar nu is de keuze gevallen op een Subaru Impreza. 9to5Mac heeft hier meer details over gedeeld.

Intern worden die auto’s Ulysses genoemd. De auto’s worden gebruikt door het 3D Vision-team, dat verantwoordelijk is voor het maken van 3D-beelden binnen Apple Maps (denk dan aan bijvoorbeeld de Flyover-functie). Verschillende datapunten worden gecombineerd met computer vision- en machine learning-technologieën voor het creëren van het beeld. Uiteraard is de auto voorzien van allerlei benodigde hardware. Zo is er een toren met daarin geavanceerde camera’s die beelden in hoge resolutie schieten. Die camera’s werken met Zeiss-lenzen, LiDAR-scanner en een Mac Pro uit 2013 om de beelden te verwerken. Dat gebeurt allemaal in real-time.

Zo worden beelden in Apple Maps gemaakt

Alles wordt beheerd vanaf een EyeDrive-unit: een gemodificeerde iPad met de EyeDrive-app die operators de verschillende opdrachten geven en waarmee de verzamelde data beheerd wordt. Verder zijn de voertuigen voorzien van vier solid state drives met 4 TB aan ruimte per stuk. Die schrijven zijn na ongeveer een week werken gevuld. De andere, autonome, auto die Apple gebruikt is van Lexus afkomstig, die intern Tyche genoemd wordt. Deze auto heeft ook zijn eigen EyeDrive-app.

De auto’s worden geparkeerd op een onbekende locatie, die gehuurd wordt door een extern bedrijf zodat niet duidelijk is wie daadwerkelijk de eigenaar is van de auto’s. Ook is nu duidelijk dat het team vaak werk van ‘s ochtends vroeg tot ergers in de namiddag. De zon moet in de ochtend een minimale hoek van dertig graden hebben en in de avond mag die hoek ook niet overschreden worden, want anders werken de LiDAR-scanners niets goed. Ook moet het weer perfect zijn, zodat de afbeeldingen overal overeenkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Apple Maps gebruik maakt van autonome auto’s, Mac Pro’s en meer
Sluiten