Apple maakt even geen vrienden: appontwikkelaars boos vanwege iOS 14

Door: Jeroen Kraak - 11 reacties
iOS 14 logo
(Afbeelding: Apple)

Na wat verschillende beta-versies is nu de definitieve versie van iOS 14 te downloaden. Veel ontwikkelaars zijn echter niet zo blij ermee.

Zoals elk jaar komt Apple met een nieuwe versie van iOS, het besturingsprogramma van de iPhone. Normaal wordt dit gelijktijdig gelanceerd met de release van een nieuwe iPhone, maar dit jaar heeft Apple productieproblemen voor de iPhone 12. Hierdoor komt deze een aantal weken later. Gelukkig heb je niet persé de nieuwste iPhone nodig voor het besturingssysteem, want deze is ook zoals gewoonlijk op oudere exemplaren beschikbaar.

Onvrede over iOS 14

Toch is niet iedereen blij met de release van iOS 14. Verschillende app-ontwikkelaars zijn boos op Apple vanwege het uitbrengen van het nieuwe besturingssysteem. Zij vinden dat ze niet genoeg tijd hebben om hun apps te testen voordat het nieuwe iOS uitkwam. Verschillende appmakers hebben dan ook tweets verstuurd om te vertellen dat de functies die mogelijk zijn met iOS14 nog niet beschikbaar zijn.

Een van die bedrijven die moeite heeft met de snelle release is de podcast-app Overcast. “Sorry, mijn iOS 14 features zijn nog niet klaar. Omdat het nog even duur voordat de meeste van mijn gebruikers iOS 14 gebruiken, richt ik me nu vooral op het oplossen van bugs.”

Overcast is zeker niet de enige die problemen kent met de release van iOS 14. Ook een groter bedrijf als Nintendo heeft er moeite mee. Het laat weten dat Animal Crossing: Pocket Camp niet zal werken als ze de game op iOS 14 spelen. Het adviseert de spelers dan ook om nog niet te updaten naar de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple.

Ontwikkelaars zijn dan ook niet blij met de actie van Apple. “Het zorgt voor veel onnodige stress bij ontwikkelaars in een anders ook al stressvol jaar,” laat appmaker Steven Trougton-Smith weten op Twitter. Ook zijn nog veel functionaliteiten voor iOS 14 nog niet beschikbaar. Zo zijn er nog weinig widgets van andere partijen dan Apple beschikbaar.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Apart, de SDK is toch al een tijdje bekend?

 • Profielfoto
  Ruurd

  Echt. Komt me een beetje de keel uit hoor dat eeuwige gedrein van ontwikkelaars. Het is echt OF niet goed OF verkeerd. Wedden dat er minstens evenveel geweeklaaag zou zijn geweest als ze nog een maand of een week hadden moeten wachten?

 • Profielfoto
  hansz

  Ach ja, IOS 14 kwam natuurlijk als een donderslag bij heldere hemel, helemaal uit het niets.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Wat is een week op al die maanden dat de SDK al beschikbaar is. Slecht plannen;-)

 • Profielfoto
  epsylon

  Ik snap de situatie ook niet. Volgens mij is er elk jaar evenveel tijd beschikbaar. Als developer kun je vanaf WWDC de SDK testen voor je apps. Het kan zijn dat je nog niet alle nieuwe features van iOS14 gebruikt, maar iets werkend krijgen voor een nieuwe versie zou toch moeten lukken in deze periode van juni tot september.

 • Profielfoto
  Phthisicus

  Ik begrijp de ontwikkelaars wel. Ja, de SDK is al uit sinds de eerste beta van iOS 14. Maar ontwikkelaars kunnen de app met nieuwe features en fixes voor het nieuwe besturing systeem pas vanaf afgelopen maandag indienen in de appstore. Gezien bijna elke ontwikkelaar zijn geupdate app beschikbaar wil hebben op het moment dat iOS 14 uit komt heeft Apple een drukke taak om al deze apps goed te keuren en kunnen hier een aantal dagen over heen gaan. Nu heeft Apple besloten om de release al na 1 dag te doen waardoor sommige ontwikkelaars dus het risico lopen dat hun app niet(goed) werkt op iOS 14. Hier zouden veel ontwikkelaars schade of gezicht verlies door kunne lijden.

   

  Denk bijvoorbeeld aan apps van banken. Deze werken vaak niet of niet goed bij Developer/Public betas van apple omdat ze complex zijn en aan bepaalde eisen moeten voldoen. Nieuwe api’s in iOS 14 kunnen er voor zorgen dat bepaalde functies niet meer werken of in het ergste geval helemaal niet meer werkt.

  Veel gebruikers snappen dit process op de achtergrond niet en zullen daarom de vinger wijzen naar de ontwikkelaar van de app. In het voorbeeld dus de bank. Echter als Apple dus een week zou wachten wat ze normaal ook gewoon doen heeft de ontwikkelaar en Apple dus genoeg tijd om de app gereed te hebben voor de release.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad Phthisicus, zo had ik het ook begrepen. Bovendien werd dit jaar de GM (Gold Master, de laatste beta die praktisch gelijk is aan de final release), slechts één dag voor de echte release vrijgegeven. Normaal is dat ongeveer een week voor de final release.

 • Profielfoto
  pruus

  We zijn inmiddels 8 bèta’s verder. En nog niet gefixed? Of het is enorm veranderd, of er werd gedacht dat Apple er later mee kwam. In beide gevallen; klunzen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij onzin. Apple’s nieuwe iOS komt elk jaar vrijwel op dezelfde datum. Je kunt bijna de klok erop gelijk zetten.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Hoe was het ook alweer, iets met stuurlui en de wal…..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dan zit je als ontwikkelaar echt te slapen. Er zijn zeker 7-8 develooer releases geweest….