Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 8 september 2020

Apple voor de derde keer onderzocht door Italiaanse waakhond

Reuters schrijft dat Italië wederom een antitrustonderzoek geopend heeft naar Apple, Google en Dropbox vanwege de aangeboden clouddiensten. Dit is de derde keer dat de antitrustorganisatie aldaar Apple onder de loep legt. Het zou volgens de waakhond allemaal niet heel eerlijk verlopen bij de bedrijven.

De Italiaanse waakhond, genaamd Autorita’ Garante della Concorrenza e del Mercato, geeft in een reactie het volgende aan over het onderzoek. “The proceedings relate to alleged improper commercial practices and the possible inclusion of unfair clauses in contract conditions.” Dit is ook bekendgemaakt in een persbericht. De autoriteit maakt zich zorgen dat de drie genoemde bedrijven inadequaat uitleggen op wat voor manier gebruikersdata verzameld en gebruikt wordt. Uiteraard gebeurt dat ten aanzien van commerciële doeleinden, maar dat zou dan niet bij alle gebruikers bekend zijn.

iPhone 12
Klik/tap voor groter.

Apple wederom onder de loep

Dan wordt er nog gesproken over de “unfair clauses”. In de voorwaarden van dergelijke diensten staan een hoop woorden, woorden die waarschijnlijk aan het gros van de gebruikers voorbijgaan. Echter, in die voorwaarden staan meestal teksten waaruit blijkt dat de diensten en bedrijven achter de diensten niet verantwoordelijk zijn voor wanneer dingen misgaan.

Nu worden Google en Apple wel eens vaker onderzocht voor allerlei verschillende praktijken met betrekking tot antitrust, maar dit is voor de iPhone-maker reeds de derde keer in dat land. Het meest recente onderzoek hiervoor had te maken met de verkooptactieken die het bedrijf toepast. Ook Amazon werd toen onder de loep genomen. In dit geval ging het om verschillende producten van het bedrijf uit Cupertino, zoals Beats-koptelefoons, en de manier waarop ze verkocht werden via Amazon. Dat had namelijk mogelijk effect op andere verkopende partijen.

Het lijkt in elk geval een trend te worden dat grote techbedrijven steeds meer druk zien vanuit antitrustregulators, zowel in de Verenigde Staten als Europa. Zo opent het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten mogelijk later deze maand nog een zaak tegen Google. Ondertussen voert Apple natuurlijk ook nog zijn strijd tegen Epic Games.

Reageer op artikel:
Apple voor de derde keer onderzocht door Italiaanse waakhond
Sluiten