Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 24 september 2020

‘Apple, Huawei en Xiaomi houden zich met smartwatches niet aan Europese normen’

Op het gebied van privacy dienen makers van smartwatches, in Europa, zich te houden aan een aantal regels. Volgens Het Financieele Dagblad (via Tweakers) zijn deze regels kraakhelder, maar houden bedrijven als Apple en Huawei zich er niet aan.

Volgens de krant zijn de voorwaarden van de genoemde bedrijven niet duidelijk genoeg. Gebruikers weten bij de ene merk helemaal niet wat er met de data gebeurt, terwijl er bij het andere merk niet duidelijk wordt gemaakt waar de data ├╝berhaupt heen gaat.

Apple, Huawei en Xiaomi voldoen niet aan Europese regelgeving

De voorwaarden voor gebruikers zijn er wel degelijk, maar veel duidelijkheid lijken ze niet te geven. Dat is het nieuws dat Het Financieel Dagblad vandaag naar buiten brengt. Bedrijven als Huawei en Xiaomi geven bijvoorbeeld aan dat gebruiksgegevens gedeeld wordt met zakenpartners. Alleen wordt niet duidelijk gemaakt wie deze zakenpartners precies zijn. Iets dat volledig tegen de Europese richtlijnen ingaat. In het artikel wordt ook Apple als voorbeeld genoemd. Het bedrijf uit Cupertino zegt in de voorwaarden bijvoorbeeld helemaal niets over gezondheidsdata.

Apple Watch Series 6
Infraroodsensoren

De richtlijnen in Europa zijn kraakhelder. Wanneer je als bedrijf een smartwatch op de markt brengt moet je duidelijk zijn over het delen van data. Deze data is namelijk afkomstig van gebruikers en die moeten op de hoogte zijn van wat ermee gebeurt. Zo heb jij als gebruiker niet alleen het recht om te weten dat er data verzamelt wordt, maar ook welke partijen deze data in kunnen zien.

Via de Nederlandse website Tweakers geeft De Autoriteit Persoonsgegevens een waarschuwing:

“Deze waardevolle gegevens zeggen heel veel over jou en hoe je leven eruit ziet. Wanneer je die deelt in gratis of voordelige apps, dan betaal je vaak met deze persoonsgegevens”

Eerder deze zomer raadde De Autoriteit Persoonsgegevens ook al af om de CoronaMelder in gebruik te nemen. Waarom dat precies is lees je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple, Huawei en Xiaomi houden zich met smartwatches niet aan Europese normen’
Sluiten