Apple gaat voor nóg groener met gigantische Deense windturbines

Door: Night - 10 reacties
Apple turbine Esbjerg
Afbeelding: MHI Vestas

Apple heeft zichzelf als doel gesteld om klimaat-neutraal te zijn. De techgigant investeert daarom in twee 200 meter(!) hoge windturbines om zijn pas geopende datacenter in Viborg, Denemarken, van stroom te voorzien.

Apple’s toewijding om zichzelf tegen 2030 volledig van CO2-neutrale energie te voorzien, krijgt in Europa binnenkort een flinke boost. het bedrijf investeert namelijk in een paar gigantische windturbines. De enorme turbines worden gebouwd in Esbjerg, Denemarken, en zullen maar liefst 200 meter hoog worden. Dat plaatst ze in de top-3 van grootste onshore windturbines ter wereld (De absolute top is de 260 meter hoge Haliade X in ons eigen Rotterdam). Om hun grootte in perspectief te plaatsen: De turbines zijn nog eens 15 meter hoger dan de Euromast.

Het gaat Apple voor de wind

De twee Esbjerg-turbines zullen 62 GWh per jaar opwekken. Dat is genoeg energie om 20.000 huishoudens van stroom te voorzien. Ze zullen stroom gaan leveren aan het onlangs geopende Viborg-datacenter van Apple, dat zorgdraagt voor de Europese versies van de App Store, iMessage, Apple Music en andere Apple-services. Het datacenter draait nu al volledig op hernieuwbare energie, maar dan zonne-energie.

Windmolenpark Esbjerg
Apple gaat in de buurt van het Deense plaatsje Esbjerg investeren in de bouw van twee van de grootste onshore windmolenparken ter wereld (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple Inc.

De toewijding van Apple om tegen 2030 alleen nog gebruik te maken van hernieuwbare energie, houdt niet op bij de datacenters en bedrijfsactiviteiten, waarvan de laatste al volledig CO2-neutraal zijn. Het bedrijf stelt dat zijn toeleveringsketen voor de productie en ook elk verkocht Apple device volledig klimaatneutraal zullen zijn.

“Investeringen in schone energie zorgt niet alleen voor baanbrekende innovaties op. Het is ook goed voor de werkgelegenheid. Dit is een gebied waar we voorop moeten lopen – in het belang van onze planeet en toekomstige generaties”, aldus Lisa Jackson, vice-president van Apple van milieu, beleid en sociale initiatieven.

ook Apple’s partners gaan groen

Naast zelf actie te ondernemen richting schone energie door zijn investering in de Esbjerg-turbines, heeft Apple ook steun gekregen van enkele van zijn Europese productiepartners. De Duitse batterijfabrikant Varta heeft bijvoorbeeld de afgelopen week toegezegd om al zijn op Apple gebaseerde activiteiten van 100% hernieuwbare energie te voorzien.

Samen met Varta hebben ook de Duitse bedrijven Henkel en Tesa SE zich aangesloten bij de meer dan 70 deelnemers aan het Supplier Clean Energy Program van Apple, net als verschillende andere Europese bedrijven.

Solar power Viborg
Eerder deze zomer is een van de grootste zonneparken in Scandinavië voltooid, bedoeld om het Apple datacenter in Viborg van elektriciteit te voorzien. Dit is het eerste zonnepaneelproject in Denemarken dat zonder overheidssubsidie tot stand is gekomen (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple Inc.

Er moet wel even vermeld worden dat deelnemers aan het programma alléén voor hun productie voor Apple-producten gebruik moeten maken van 100% hernieuwbare energiebronnen. Ze zijn niet verplicht om hetzelfde te doen voor het ‘niet-Apple-werk’ dat ze doen. Dat betekent echter niet dat de leverancierspartners hun gebruik van hernieuwbare energiebronnen niet uitbreiden buiten  het produceren van Apple-producten. Sommige partners, zoals het Belgische chemiebedrijf Solvay, “breiden nu hun gebruik van hernieuwbare energie uit naar hun bredere activiteiten nadat ze vijf jaar geleden lid waren geworden van het Apple Supplier Clean Energy Program”, aldus Apple.

“De strijd tegen klimaatverandering vereist dringende maatregelen en wereldwijde samenwerking – en het datacenter van Viborg is een onomstootbare bewijs dat we deze generatie-uitdaging het hoofd kunnen bieden”, zei Jackson.

Apple overtrof in 2018 al zijn belofte als schone energieleverancier voor 2020 en meldt dat zijn leveranciers zich vanaf juni 2020 hebben gecommitteerd aan 7,8 GWh aan schoon energieverbruik. “Eenmaal voltooid, zullen deze toezeggingen jaarlijks de uitstoot van CO2 met meer dan 14,3 miljoen ton verlagen. Dat is het equivalent van het jaarlijks meer dan drie miljoen auto’s van de weg halen”, aldus Apple.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  Zonde dat ze alle goodwill die ze hiermee creëren, verkwanselen met hun App Store-beleid. Zie liever dat ze die goodwill omzetten in hogere margins voor aandeelhouders.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Typisch dat 30% marge niet getolereerd wordt wat App store betreft, maar van praktisch elke andere vorm van handel (denk aan mode artikelen) is dit gemeengoed en vinden we dit kennelijk wel normaal

 • Profielfoto
  Di May

  ” verkwanselen met hun App Store-beleid ”
  versus
  ” hogere margins voor aandeelhouders ”

  Tenzij ik het verkeerd begrijp, conflicteren deze stellingen.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik krijg t idee dat sommige leden pertinent omt beschouwen als

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Westmuur

 • Profielfoto
  Di May

  Tot die muur bezwijkt …

 • Profielfoto
  computer space

  HHi Mac op 5 september 2020 10:36
  Typisch dat 30% marge niet getolereerd wordt wat App store betreft, maar van praktisch elke andere vorm van handel (denk aan mode artikelen) is dit gemeengoed en vinden we dit kennelijk wel normaal

  Die vergelijking slaat nergens op:

  Onkosten Apple zijn hoeveel? 1%

  Bij mode heb je een winkel, dingen kunnen niet aanslaan, seizoensleegruiming, mag je daar als winkel beetje marge voor hebben. Ik denk zelfs dat het eerder 50% is, voor 30% marge open je geen winkel.

  Apps in de appstore daarentegen zijn no cure no pay. Verkoopje minder deert niet. De kosten zitten in de distributie, niet in de pure opslag van de app-data.

 • Profielfoto
  computer space

  Mooiste bewijs dat Apple monopolist is: ALLE appstores zijn 30%: die van Google, Microsoft, Sony, noem maar op. Als dat niet riekt naar iSheep weet ik het ook niet meer.

 • Profielfoto
  Gfive

  Bman op 5 september 2020 10:09
  Zonde dat ze alle goodwill die ze hiermee creëren, verkwanselen met hun App Store-beleid. Zie liever dat ze die goodwill omzetten in hogere margins voor aandeelhouders.

  Wat een onzin vergelijking. En het laatste doen ze al. Al denk ik dat je dat niet bedoelt…. kortom weet waar je het over hebt alvorens onzin uit te kramen.

 • Profielfoto
  pruus

  Groene stroom is niet zo groen. De infrastructuur van het elektranet, kan groene stroom niet eens apart leveren. Wat op de rekening staat is een betaling die je doet voor groene stroom. En ja, het geeft een goed gevoel. Maar echt veranderen gaat het pas als we de wereld gaan koppelen. Er is overal wel water, licht en wind. En dan kunnen de ‘oude energiecentrales’ uit. Maar ja. Te veel politiek, te veel heilige huisjes die eerst moeten omvallen…

 • Profielfoto
  HHi Mac

  computer space op 5 september 2020 15:49

  HHi Mac op 5 september 2020 10:36
  Typisch dat 30% marge niet getolereerd wordt wat App store betreft, maar van praktisch elke andere vorm van handel (denk aan mode artikelen) is dit gemeengoed en vinden we dit kennelijk wel normaal

  Die vergelijking slaat nergens op:

  Onkosten Apple zijn hoeveel? 1%

  Bij mode heb je een winkel, dingen kunnen niet aanslaan, seizoensleegruiming, mag je daar als winkel beetje marge voor hebben. Ik denk zelfs dat het eerder 50% is, voor 30% marge open je geen winkel.

  Apps in de appstore daarentegen zijn no cure no pay. Verkoopje minder deert niet. De kosten zitten in de distributie, niet in de pure opslag van de app-data.

  Waarom zou de vergelijking nergens op slaan @computer space?

  We hebben het in dit geval alleen over de marge niet de kosten, dus een Wehkamp mag wel van elke 50 cent verdienen terwijl Apple geen 30 cent mag vragen? Als je de risico-opslag verdisconteert in de kosten dan lijken mij een Bol of een Wehkamp gezien de 100K aan artikelen ook meer van een No cure no pay gehalte te zijn.

  Overigens, de App devs die ik ken zijn maar wat blij met de presence in de App Store. De kosten voor marketing, het vindbaar zijn en het onderhouden en hosten van een degelijke website moet je zeker niet onderschatten.