Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 16 september 2020

Apple duidelijk over zaak met Epic Games: ‘Marketingstunt voor Fortnite

De ruzie tussen Apple en Epic Games is inmiddels al een tijdje gaande. Apple ziet het als een ordinaire marketingactie voor Fortnite.

Mocht je de ruzie tussen Apple en Epic Games gemist hebben, dan hier een korte samenvatting. De twee bedrijven kregen ruzie toen Epic Games in-game betalingen regelde in Fortnite buiten de App Store. Hierdoor liep Apple geld mis, omdat het 30 procent van een aankoop krijgt. Als gevolg daarvan bande Apple Fortnite uit de App Store en trok het zelfs de ontwikkelaarslicentie van Epic Games in.

Apple en Epic Games binnenkort voor de rechter

De twee bedrijven staan nu tegenover elkaar in de rechtszaal. Een nieuwe hoorzitting is gepland op 28 september. Daarvoor heeft Apple inmiddels documenten ingevuld voor de rechtszaak. Daarin laat Mike Schmid, het hoofd van Games Business Development van de App Store, weten dat Epic Games regelmatig heeft gedreigd om haar spellen zoals Fortnite van iOS te halen.

In de documenten haalt Apple vijandig uit naar Epic Games. “Om redenen die niets te maken hebben met de claims van Epic tegen Apple, is de populariteit van Fortnite aan het afnemen. In juli 2020 was de interesse in Fortnite met bijna 70 procent afgenomen in vergelijking met 4 oktober 2019. Deze zaak (en de headlines bij verschillende media) lijken deel te zijn van een marketingcampagne die is bedoeld om de interesse in Fortnite nieuw leven in te blazen.”

Fortnite onder de aandacht brengen

Apple vindt dan ook dat Epic Games de naam van Apple heeft geschaad om Fortnite in de picture te krijgen. “Epic heeft zich beziggehouden met een grootschalige vooraf geplande mediaoorlog rond de beslissing om de overeenkomst met Apple te schenden. Het creëerde advertentiecampagnes rond de inspanningen die tot op de dag van vandaag voortduren. Als Epic echt bezorgd zou zijn om reputatieschade, zou het niet alles openbaar maken. Epic denkt juist goodwill te kweken wat zorgt voor een toename van Fortnite-spelers.”

Reageer op artikel:
Apple duidelijk over zaak met Epic Games: ‘Marketingstunt voor Fortnite
Sluiten