Apple brengt iOS 13.7, iPadOS 13.7 met Corona notificatiesysteem en watchOS 7 bèta 7 uit

Door: Night - 3 reacties
iOS 13.3

Apple verraste ons vandaag met een aantal nieuwe updates. Met deze updates komen iOS en iPadOS beiden op versie 13.7. Daarnaast kwam het bedrijf ook met de zevende bèta voor watchOS.

Over de updates kunnen we vrij kort zijn. Het betreft namelijk voornamelijk bugfixes die zich in de vorige versies hebben opgestapeld. Toch is er ook wel wat nieuws te melden. Nou ja, eigenlijk was het al bekend uit de beta’s.

iOS 13.7: Corona notificaties

de iOS 13.7 update bevat naast de gebruikelijke bugfixes het Corona/Covid-19 notificatiesysteem. Apple daar zelf geen app voor ontwikkeld, maar een API beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Sterker nog: er is niet eens een app meer nodig. Het framework, dat samen met Google werd ontwikkeld, zorgt ervoor dat de gebruiker notificaties kan ontvangen over mogelijk contact met een met Corona besmet persoon. Hierbij wordt er dan wel vanuit gegaan dat de persoon die met het SARS-CoV-2 virus is besmet, dit ook heeft doorgegeven aan de lokale instanties. Het framework kijkt dan vervolgens met welke andere smartphonegebruikers deze persoon in contact is geweest en stelt deze mensen daarvan op de hoogte.

Kortom, iOS 13.7 verbetert de Corona-aanpak door het geheel eenvoudiger en gemakkelijker te maken. Daardoor is het traceren van contacten met besmette personen in feite mogelijk zonder de noodzaak van een speciale app, zolang de lokale autoriteiten het nieuwe systeem overnemen. Als bijvoorbeeld de GGD van het systeem gebruik wil maken, hoeven zij zich alleen nog maar aan te melden.

Als het systeem nog niet beschikbaar is in jouw omgeving, kun je in de notificatiesysteem voorkeuren een beschikbaarheidsmelding instellen. Je moet overigens wel eerst zelf handmatig aangeven dat je van het Corona notificatiesysteem gebruik wil maken.

iOS 13.7 is nu te downloaden en is geschikt voor:

 • iPhone 6S en nieuwer.

iPadOS

Ook bij iPadOS is versie 13.7 slechts een kleine update. Ook hier betreft het voornamelijk bugfixes en de toevoeging van het Corona notificatiesysteem.

iPadOS 13.7 is nu te downloaden en is geschikt voor:

 • iPad Pro 12.9-inch (alle versies)
 • iPad Pro 11-inch (alle versies)
 • iPad Pro 10.5-inch
 • iPad Pro 9.7-inch
 • iPad (5e generatie en nieuwer)
 • iPad mini (4e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (2e generatie en nieuwer)

watchOS 7

WatchOS 7 is vanaf nu beschikbaar voor ontwikkelaars. Deze versie biedt nieuwe functies voor het delen van wijzerplaten, een nieuwe wijzerplaat voor de chronograaf, een nieuwe toevoeging voor het bijhouden van slaap, een nieuwe optie voor de slaapmodus, detectie van handen wassen en nog veel meer.

watchOS 7 beta 7
watchOS 7 beta 7 is nu beschikbaar. Afbeelding: Apple

Omdat deze bèta pas net uit is, is het nog een beetje vroeg om meer specifieke vernieuwingen te kunnen vermelden. Hiervoor zullen we echt moeten wachten tot de ontwikkelaars ermee aan het stoeien zijn gegaan. Je kan er overigens wel vanuit gaan dat watchOS 7 een grote update zal worden.

Aangezien dit een bèta is en watchOS 7 zich nog in de testfase bevindt, raden we je af om de bèta voor dagelijks gebruik op je eigen Apple Watch te installeren. Dit komt doordat de firmware momenteel nog vol bugs zit en geheid problemen zal veroorzaken.

Voor ontwikkelaars en testers is beta 7 te downloaden via het Apple Developer Center.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Booden

  Ik heb iOS 13.7 geïnstalleerd op zowel m’n iPhone als de iPad Pro. Op de iPhone heb ik nu inderdaad de “Blootstellingsmeldingen” op de iPhone. Deze is echter niet verschenen op de iPad Pro.

  Weet iemand hoe dat zit?

 • Profielfoto
  Milt

  Wat een desinformatie weer. De ondersteuning voor Covid-19 contact tracing zat al in iOS 13.5 (mei 2020). Het enige wat nu is gewijzigd is dat je het al kan inschakelen zonder dat je een app hebt geïnstalleerd. Dat betekent alleen maar dat je telefoon alvast codes uitzend en ontvangt. Meer niet. Je krijgt dus geen meldingen of je mogelijk in de buurt bent geweest bij iemand die later besmet blijkt te zijn. Daarvoor heb je (in Nederland) nog steeds de CoronaMelder app nodig.

 • Profielfoto
  Rolf

  Vraagje over de Apple Watch beta ….

  na aardig wat goede ervaringen (althans zonder grote errors of bugs) in mijn iPhone beta updates, heb ik dit nu ook bij mijn Watch geprobeerd. Nu LIJKT het erop dat de watch uitstekend draait op de beta’s, maar dat een behoorlijk aantal 3rd party-Apps niet meer werken. Ze staan op de iPhone allemaal als ‘install’ maar als je dit doet schiet ie eruit, en installeert ie niks.

  Is dit een bekend/standaard dingetje bij de Apple Watch Beta’s ? Of doe ik ergens iets verkeerd?