Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 9 september 2020

Apple, Amazon en Google op schema voor nieuwe smarthomestandaard

Vorig jaar kondigden Apple, Amazon, Google en de Zigbee Alliance, waar onder meer Samsung en Philips aan meewerken, Project Connected Home over IP aan. Met dit project proberen de bedrijven een verenigd smarthomeplatform op te zetten. Deze week is er een grote update verschenen over het ambitieuze project.

Met het project proberen de hierboven genoemde bedrijven dus producten te maken die onderling allemaal met elkaar kunnen communiceren, ongeacht het merk dat je in huis haalt. Wanneer je nu je huis slim maakt, dan moet je vaak van tevoren een platform of stemassistent uitkiezen en je daaraan houden, omdat je anders tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt. Het project wil dat voorkomen door het voor zowel consumenten als fabrikanten simpeler te maken. In de blogpost laat de Zigbee Alliance weten dat de ontwikkeling voorspoedig gaat en dat er nu een release voor 2021 op de planning staat.

Klik/tap voor groter.

Apple, Google, Amazon en Zigbee werken aan smarthomestandaard

We krijgen nu de eerste concrete informatie voorgeschoteld uit de samenwerking. Zo weten we nu welk soort apparaten straks werken met het nieuwe, open platform. Het gaat om zo’n beetje elk, belangrijk apparaat in huis die vallen in verschillende categorieën. Licht en stroom (lampen, lichtbronnen, bediening, plugs en wandcontactdozen), koel- en ventilatiesystemen (thermostaten, ac-unit), toegangsbediening (sloten, garagedeuren), veiligheid en beveiliging (sensors, detectors, beveiligingssystemen), raamdecoraties, televisies, access points en bridges.

Ook is het zo dat de groep bedrijven die hier nu aan meewerkt, significant gegroeid is. Momenteel werken er namelijk 145 bedrijven mee aan de open standaard voor smarthomes, naast natuurlijk Google, Amazon en Apple. Daarnaast is het zo dat alle apparaten die werken met deze standaard, ook de drie grote stemassistenten van dit moment ondersteunen. Dat zijn natuurlijk Google Assistent, Siri en Amazon Alexa. Tegen het einde van dit jaar aan brengt de groep bedrijven een soort kladlijst met specificaties uit, zodat we ongeveer weten wat we mogen verwachten.

Populariteit van Smart Home neemt toe

De vraag naar meer Smart Home producten en vooral slimme oplossingen om deze aan te sturen blijven toenemen. Zo blijkt ook uit onderzoek van DVJ Insights. Zij hebben gekeken naar de populariteit van de SmartThings-app. Deze kan gebruikt worden om producten van Samsung aan te sturen, maar werkt óók met 130 andere partijen, zoals Philips Hue-lampen, thermostaten van Honeywell en Ring-deurbellen.

Dit platform telt wereldwijd 63 miljoen actieve gebruikers, waarvan 1 miljoen Nederlanders. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 14 volwassenen in ons land dagelijks gebruikmaken van Samsungs smart home platform. Wereldwijd zijn er zelfs 147 miljoen geregistreerde gebruikers en dat waren er begin 2018 slechts 28 miljoen. De vraag naar een centraal punt voor al je Smart Home producten blijft dus groeien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple, Amazon en Google op schema voor nieuwe smarthomestandaard
Sluiten