Apple Watch SE: dit kun je verwachten van deze betaalbare smartwatch

Door: Thomas Aalderink - 9 reacties
Apple Watch SE
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Apple heeft tijdens het ‘Time Flies’ evenement gisteravond niet één, maar twee nieuwe Apple Watch modellen onthuld. Naast de logische opvolger (de Apple Watch Series 6) wordt het assortiment uitgebreid met een goedkoper model: de Apple Watch SE. Wij vertellen je wat je van deze betaalbare smartwatch mag verwachten.

De Apple Watch SE is een soort samensmelting van oude en nieuwe modellen. Zo doet hij qua uiterlijk het meest denken aan de Series 4. Dit model verscheen september 2018 en moest een jaar later plaatsmaken voor de Series 5, die op zijn beurt nu vervangen wordt door de Apple Watch Series 6.

Apple Watch krijgt bekende SE behandeling

Apple kiest met de Apple Watch SE voor dezelfde benadering als de iPhone SE: het ontwerp van een ouder ontwerp, maar dan wel met het binnenwerk van een nieuwe model. Hier vinden we namelijk het zogenaamde S5 System in Package en een dual core processor. Beiden zagen we eerder al in de Series 5. Hierdoor is hij volgens Apple twee keer krachtiger dan de Apple Watch Series 3.

Apple Watch SE
Qua uiterlijk vergelijkbaar met de Series 4. (Afbeelding: Apple)

Helaas blijft de Apple Watch SE op sommige punten wel achter bij de Series 4 en 5. Zo beschikt de betaalbare nieuwkomer niet over een always-on display en kun je geen hartfilmpjes maken door middel van ECG. Ook de functie om het zuurstofgehalte in je bloed te meten en de U1-chip, die nieuw zijn bij de Apple Watch Series 6, ontbreken op de Watch SE.

Nieuwe functies

Gelukkig is dat één van de weinig Series 6 functies die niet op de SE te vinden is. Andere toevoegingen zoals de Digital Crown met voelbare feedback, versnellingsmeter, gyroscoop, always-on hoogtemeter, slaap-app, valdetectie en handenwasdetectie zijn wel te gebruiken op de Apple Watch SE. Daarnaast wordt hij standaard geleverd met watchOS 7 en ondersteunt de Watch SE ook nieuwe diensten zoals Fitness+ en Family Setup (die beiden helaas nog niet naar Nederland komen).

Apple Watch SE
WatchOS 7 op de Watch SE. (Afbeelding: Apple)

Dit maakt de Apple Watch SE een interessant alternatief voor de Series 3. Hij is krachtiger, heeft een 30% groter scherm en meer functies. Dit krijg je allemaal voor een meerprijs van 80 euro. Daarnaast kunnen je met de SE gebruikmaken van alle mogelijk bandjes, waaronder ook het nieuwe solobandje en het gevlochten solobandje.

Apple Watch SE: prijzen en beschikbaarheid

Er valt dus genoeg te kiezen qua bandjes, maar voor de kast zijn er minder opties. De Apple Watch SE wordt geleverd in het zilver, spacegrijs en goud. Bij de Apple Watch Series 6 heb je dezelfde opties, maar kun je daarnaast ook nog voor twee nieuwe kleuren gaan: blauw en PRODUCT(RED).

De Apple Watch SE is nu te bestellen en wordt vanaf vrijdag (18 september) geleverd. Je kunt kiezen uit de volgende varianten.

 • 40 mm GPS | €299
 • 44 mm GPS | €329

De GPS + Cellular versies van de Apple Watch SE zijn niet beschikbaar in de Nederlandse Apple Store.

Specificaties Apple Watch SE

 • LTPO 1000 nits OLED Retina Display (geen always-on) 368 x 448 pixels bij 44 mm / 324 x 394 pixels bij 40 mm
 • Dual‑core S5 SiP
 • Tot 50 meter waterbestendig en zwemproof
 • Valdetectie
 • Kompas
 • Always-on hoogtemeter
 • Optische hartslagsensor
 • Versnellingsmeter
 • Gyroscoop
 • Apple Pay ondersteuning
 • 32 GB opslag
 • Achterzijde van keramiek en saffierkristal

Wat vinden jullie van de Apple Watch SE? Laat het weten in de reacties. Benieuwd wat er nog meer gebeurd is tijden het ‘Time Flies’ evenement, lees dan hier wat er allemaal aangekondigd is.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het gemis van een allways-on display is voor mij nog altijd een deal-breaker. Als ik een horloge om heb, wil ik ook wel zien dat het een horloge is. En geen zwart vlakje. Gelukkig doet mijn LG Watch R dat wel netjes.

  Al die gezondheidssensors mogen ze van mij rustig weg laten. Ik heb al zeker twee keer mijn hartslag gemeten (om te zien of dat werkte).

  Maar ja, gelukkig is die keus voor mij ook makkelijk. Want met een Android telefoon heb ik toch weinig aan die Apple Watch. . .;)

 • Profielfoto
  AT024

  Voor een Android fan /gebruiker zit je vaak op OMT. Toch niet stiekem heimwee naar Apple producten?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb een Mac Pro en een iPad (èn een hele reeks vintage Macs).

  Dus heimwee is nergens voor nodig. .:)

   

 • Profielfoto
  Furbz

  Wat mij laat twijfelen is het geringe prijsverschil. Ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken. Maar voor ongeveer 130 euro meer heb je meer watch. Het laat mij in ieder we twijfelen welke van de twee voor mij een betere koop is.

  afgezet tegen de se prijs is het wel een flinke procentuele stijging natuurlijk. Desondanks we gaaf dat ze het voor een grotere doelgroep beschikbaar maken.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Waarom her introduceert men niet gewoon de Apple Watch 4 opnieuw ?

 • Profielfoto
  AT024

  Apple Watch 4 die heb ik. Hou ik nog tot volgend jaar

 • Profielfoto
  Loyd

  Precies dat! Ik heb gisteren de series 6 besteld omdat ik de SE iets te prijzig vond. Als de 44 mm SE een prijs van bv €275 had was ik daarvoor gegaan. Maar goed, m’n eerste Apple Watch ga ik flink plezier aan beleven schat ik zo in. En af en toe moet je jezelf iets gunnen toch. Werk er hard genoeg voor😉

 • Profielfoto
  Bart119

  De gezondheidsfucties zouden voor mij net een reden zijn om een Apple Watch te kopen in plaats van een andere horloge. Wat mij betreft is deze SE haar prijs dus niet waard.

   

  Ik persoonlijk zou dus oftewel meer uitgeven aan een Watch 6, of een goedkopere horloge van een ander merk kopen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iMac Lover op 16 september 2020 16:07
  Waarom her introduceert men niet gewoon de Apple Watch 4 opnieuw ?

  Omdat ‘men; dan niets nieuws kan presenteren. En mensen denken dat ze iets ouds kopen. Nu koop je een frisse nieuwe Apple Watch SE 2020. Dat klinkt toch veel beter dan een Apple Watch 4 2018? .;)