Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 16 september 2020

Apple Watch SE: dit kun je verwachten van deze betaalbare smartwatch

Apple heeft tijdens het ‘Time Flies’ evenement gisteravond niet één, maar twee nieuwe Apple Watch modellen onthuld. Naast de logische opvolger (de Apple Watch Series 6) wordt het assortiment uitgebreid met een goedkoper model: de Apple Watch SE. Wij vertellen je wat je van deze betaalbare smartwatch mag verwachten.

De Apple Watch SE is een soort samensmelting van oude en nieuwe modellen. Zo doet hij qua uiterlijk het meest denken aan de Series 4. Dit model verscheen september 2018 en moest een jaar later plaatsmaken voor de Series 5, die op zijn beurt nu vervangen wordt door de Apple Watch Series 6.

Apple Watch krijgt bekende SE behandeling

Apple kiest met de Apple Watch SE voor dezelfde benadering als de iPhone SE: het ontwerp van een ouder ontwerp, maar dan wel met het binnenwerk van een nieuwe model. Hier vinden we namelijk het zogenaamde S5 System in Package en een dual core processor. Beiden zagen we eerder al in de Series 5. Hierdoor is hij volgens Apple twee keer krachtiger dan de Apple Watch Series 3.

Apple Watch SE
Qua uiterlijk vergelijkbaar met de Series 4.

Helaas blijft de Apple Watch SE op sommige punten wel achter bij de Series 4 en 5. Zo beschikt de betaalbare nieuwkomer niet over een always-on display en kun je geen hartfilmpjes maken door middel van ECG. Ook de functie om het zuurstofgehalte in je bloed te meten en de U1-chip, die nieuw zijn bij de Apple Watch Series 6, ontbreken op de Watch SE.

Nieuwe functies

Gelukkig is dat één van de weinig Series 6 functies die niet op de SE te vinden is. Andere toevoegingen zoals de Digital Crown met voelbare feedback, versnellingsmeter, gyroscoop, always-on hoogtemeter, slaap-app, valdetectie en handenwasdetectie zijn wel te gebruiken op de Apple Watch SE. Daarnaast wordt hij standaard geleverd met watchOS 7 en ondersteunt de Watch SE ook nieuwe diensten zoals Fitness+ en Family Setup (die beiden helaas nog niet naar Nederland komen).

Apple Watch SE
WatchOS 7 op de Watch SE.

Dit maakt de Apple Watch SE een interessant alternatief voor de Series 3. Hij is krachtiger, heeft een 30% groter scherm en meer functies. Dit krijg je allemaal voor een meerprijs van 80 euro. Daarnaast kunnen je met de SE gebruikmaken van alle mogelijk bandjes, waaronder ook het nieuwe solobandje en het gevlochten solobandje.

Apple Watch SE: prijzen en beschikbaarheid

Er valt dus genoeg te kiezen qua bandjes, maar voor de kast zijn er minder opties. De Apple Watch SE wordt geleverd in het zilver, spacegrijs en goud. Bij de Apple Watch Series 6 heb je dezelfde opties, maar kun je daarnaast ook nog voor twee nieuwe kleuren gaan: blauw en PRODUCT(RED).

De Apple Watch SE is nu te bestellen en wordt vanaf vrijdag (18 september) geleverd. Je kunt kiezen uit de volgende varianten.

 • 40 mm GPS | €299
 • 44 mm GPS | €329

De GPS + Cellular versies van de Apple Watch SE zijn niet beschikbaar in de Nederlandse Apple Store.

Specificaties Apple Watch SE

 • LTPO 1000 nits OLED Retina Display (geen always-on) 368 x 448 pixels bij 44 mm / 324 x 394 pixels bij 40 mm
 • Dual‑core S5 SiP
 • Tot 50 meter waterbestendig en zwemproof
 • Valdetectie
 • Kompas
 • Always-on hoogtemeter
 • Optische hartslagsensor
 • Versnellingsmeter
 • Gyroscoop
 • Apple Pay ondersteuning
 • 32 GB opslag
 • Achterzijde van keramiek en saffierkristal

Wat vinden jullie van de Apple Watch SE? Laat het weten in de reacties. Benieuwd wat er nog meer gebeurd is tijden het ‘Time Flies’ evenement, lees dan hier wat er allemaal aangekondigd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Watch SE: dit kun je verwachten van deze betaalbare smartwatch
Sluiten