27-inch iMac (2020): de beste iMac die je op dit moment kunt kopen

Door: Mark Hofman - 17 reacties
27-inch iMac (2020)
(Afbeelding: Apple)

Op 4 augustus kondigde Apple de komst van de vernieuwde 27-inch iMac aan. We zijn inmiddels ruim een maand verder en heb ik de nieuwe computer al een aantal weken in gebruik. Hoe goed is deze nieuwe iMac en is hij de vanaf prijs van €2099 waard?

In deze review loop ik langs de vernieuwingen, kijk ik naar waar Apple steken heeft laten liggen en vertel ik wat voor een indruk de 27-inch iMac (2020) heeft gemaakt.

27-inch iMac (2020)

De 27-inch iMac (2020) is de meest recente toevoeging in de iconische line-up. Ondanks het feit dat er qua ontwerp weinig verandering te vinden is, weet Apple intern wel wat verbeteringen door te voeren. Denk hierbij aan de introductie van de tiende generatie Intel processors, de overstap naar SSD en de aanzienlijk betere webcam. Met hetzelfde prijskaartje van het vorige model, weet deze 27-inch iMac (2020) toch meer te bieden. Iets dat erg fijn is nu de meeste mensen steeds vaker vanuit huis hun werkzaamheden moeten verrichten.

We gaan er iets dieper op in.

Hardware onveranderd

Ik zei het net al eventjes: op het gebied van het ontwerp is er weinig verandering te vinden. Apple maakt nog steeds gebruik van de dikke schermranden en de grote kin aan de onderkant. Ook qua afmetingen valt er weinig verandering te vinden en dat is best teleurstellend. De 27-inch iMac is qua ontwerp, naar mijn idee, echt aan vernieuwing toe. Dat Apple dat bij dit model niet doet, valt dus tegen.

Zeker aangezien er in de wandelgangen gesproken werd over een ontwerp dat geïnspireerd zou zijn op de iPad Pro. Dunnere schermranden, een strakkere afwerking en een nieuwe indeling qua aansluitingen. Helaas mocht het niet baten en moeten we het doen met het ontwerp dat we al sinds 2012 kennen. Het is niet anders.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

Beeldscherm biedt weinig nieuws

Het gebrek aan vernieuwingen beperkt zich niet alleen tot het ontwerp van de 27-inch iMac (2020). Het beeldscherm van de computer is ook voorzien van weinig nieuws. Je hebt nog steeds te maken met een 27-inch Retina 5K scherm. Dat scherm heeft een resolutie van 5120 x 2880, ondersteunt een P3 kleurengamma en levert een helderheid van 500 nits. Het blijft een fantastisch scherm om foto’s of video’s mee te bewerken, maar dat was bij het vorige model ook al het geval.

De grootste verandering zit ‘em in het gebruik van glas met nanotextuur. Door gebruik te maken van deze technologie heb jij als consument minder snel last van reflectie in het scherm. Stel je bijvoorbeeld voor dat je voor een raam zit waar de zon op staat, dan merk je daar met deze 27-inch iMac weinig tot niets van. Verwacht niet dat je helemaal geen reflectie meer in het scherm hebt, want dat is wel degelijk het geval. Het enige grote verschil is alleen dat je er weinig tot geen last meer van hebt.

Om de test te doen heb ik een reguliere monitor naast het scherm van de 27-inch iMac (2020) gezet. Het verschil is echt heel groot. Geen schokkende vernieuwing, maar wel eentje die erg prettig is. Het enige nadeel dat erbij komt kijken is dat de toevoeging van glas met nanotextuur de iMac €625 duurder maakt.

Verder maakt het beeldscherm van de 27-inch iMac (2020) ook gebruik van de welbekende True Tone technologie. Hierdoor worden de kleuren op het beeldscherm beïnvloed door de hoeveelheid licht in de omgeving. Een technologie die we al kennen van de iPhone, iPad en MacBook. Het zorgt er praktisch gezien voor dat kleuren warmer worden wanneer je in een donkere kamer zit en kouder worden wanneer je veel licht om je heen hebt.

Persoonlijk vind ik de functionaliteit erg fijn, maar dat is wel een kwestie van smaak. Mensen in mijn omgeving vonden de kleuren bijvoorbeeld veel te warm in bepaalde situaties. De technologie is uit te schakelen, maar het is fijn dat de mogelijkheid er is.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

27-inch iMac (2020) intern aanzienlijk beter

Zoals gezegd zit de vernieuwing dit jaar vooral aan de binnenkant van de 27-inch iMac. Voor hetzelfde geld als bij het vorige model haal je een veel krachtigere computer in huis.

Op het gebied van de processor maakt de 27-inch iMac (2020) gebruik van de tiende generatie Intel-processors. Het standaard model wordt geleverd met een 3.1Ghz 6-core i5 processor, maar het is mogelijk om maximaal een 3.8 Ghz 8-core i9 processor te kiezen. Standaard levert Apple je 8GB aan werkgeheugen, maar ook dit is uit te breiden. Je kan ervoor kiezen om maximaal 128GB aan werkgeheugen in je 27-inch iMac (2020) te stoppen. In combinatie met de nieuwe Radeon Pro 5300 met 4GB VRAM of Radeon Pro 5700 XT met 16GB VRAM, is het mogelijk om een ontzettend krachtige computer in huis te halen. Iets dat zeker te merken is wanneer je programma’s als Adobe Premieré Pro draait op je 27-inch iMac. Het exporteren van een video is een klus die aanzienlijk sneller geklaard is dan bij het volgende model. In sommige tests komt deze iMac er zelfs 48% sneller uit.

Daarnaast is de standaard Fusion Drive optie niet meer beschikbaar in deze iMac. Vanaf nu maak je als consument gebruik van een SSD, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. De capaciteit varieert van 256GB tot 8TB. Meer dan voldoende ruimte voor bestanden die je met een snelheid van 3.4GB/s verplaatst op je nieuwe iMac. Het is echt een hele grote vooruitgang.

De interne kracht van deze 27-inch iMac (2020) is indrukwekkend. Al zijn er wel twee puntjes die aangekaart kunnen worden. Het eerste punt is dat er meer uit deze specificaties te halen is dan Apple op dit moment doet. Wie dezelfde processor en videokaart zal gebruiken in een Windows-computer, zal er zonder twijfel meer uithalen. Daarnaast zijn er op dit moment laptops die, op het gebied van Premiere Pro bijvoorbeeld, hetzelfde kunnen bieden als deze grote 27-inch iMac kan. Een goed voorbeeld van zo’n laptop is de Dell XPS 17.

 

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

Camera en microfoon indrukwekkend

Naast de brute kracht van de 27-inch iMac (2020) vind je ook op andere fronten nog verbeteringen. Denk bijvoorbeeld aan de vernieuwde webcam die eindelijk in een resolutie van 1080P kan filmen. Een aanzienlijk grote verbetering, waardoor de kwaliteit van je videogesprekken een stuk omhoog schiet. Iets dat ook in situaties met slechte belichting goed te zien is. De nieuwe iMac heeft dat te danken aan de T2 Security Chip dat de beeldkwaliteit in dit soort gevallen omhoog weet te krikken. Dat doet het volgens Apple met een Image Signal Processor. Ben ik weggeblazen door de kwaliteit? Nee, dat niet. Maar het is wel een flinke verbetering ten opzichte van het vorige model.

Om door te gaan op de videogesprekken, die we anno 2020 steeds vaker voeren, is ook de microfoon voorzien van een goede upgrade. Ik moet eerlijk bekennen dat de kwaliteit van de microfoon meer indruk op me heeft weten te maken dan de camera. Het geluid is ontzettend helder en presteert op het gebied van de bastonen ook uitstekend. Iets dat ook zeker te maken heeft met de verbeterde kwaliteit van de speakers. Apple maakt in de 27-inch iMac (2020) gebruik van dezelfde speakers als bij het vorige model. Het enige verschil is alleen wat de T2 Security Chip daarmee doet. De Equalizer zorgt er via deze weg voor dat de geluidkwaliteit beter wordt.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

27-inch iMac (2020): meer voor hetzelfde geld

De conclusie van deze review is eigenlijk best simpel. Wie de tijd heeft om te wachten tot de eerste iMac met Apple Silicon, zou ik aanraden om dat te doen. Maar wie geen tijd heeft om daar op te wachten en persé in 2020 een iMac moet aanschaffen, moet simpelweg voor de vernieuwde 27-inch iMac (2020) gaan. Ondanks het gebrek aan veranderingen in het ontwerp, is dit simpelweg de beste iMac in zijn huidige vorm. Geen twijfel over mogelijk.

Ben jij opzoek naar veel vernieuwing en wil je voor €2099 echt iets nieuws in huis halen. Dan moet je toch echt even geduld hebben tot, minstens, 2021.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Mijn macbook pro 2015 met zijn iris plus grafisch systeempje begint aardig te piepen als ik er wat adobe software op gooi. Verder stijgen mijn noden ook de laatste tijd.

  Wil graag wachten tot de ARM macs en dan liefst de tweede generatie.
  Maar sinds deze vernieuwde 27 inch iMac uit is, kriebelt het toch serieus.

 • Profielfoto
  Vroegah

  Helaas 2 foutjes in het artikel, helderheid van het scherm is 500 nits, en 16gb videogeheugen is enkel op de 5700XT chip.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik heb zelf ook al een tijdje de 27″ 2020 iMac en ben er erg tevreden over.
  Echter heb ik er wel standaard een externe SSD aan hangen en de NAS nu echt actief in gebruik. Zelf had ik altijd een 3TB fusion drive, maar de disk ruimte is wel echt een gemis.

  Verder heb ik juist bewust deze iMac gekocht omdat ik denk dat dit de laatste iMac gaat worden die Windows een beetje flot kan draaien.
  Ik geloof er niks van dat je games onder virtualisatie goed kan draaien.

 • Profielfoto
  Joerian

  Hardware onveranderd.. design onveranderd?

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  Dat er altijd mensen kritiek moeten hebben op de artikels die hier verschijnen. Ofwel worden schrijffouten aangehaald ofwel kleine verwaarloosbare foutjes. Spijtig.

 • Profielfoto
  ludovico_ventuno

  Pbelmaps en madcat:

  vlot is niet flot

  Respecteer je moedertaal.

  Fout is fout niet vaud

 • Profielfoto
  Vroegah

  Pbelmaps de foutjes zijn door Mark gecorrigeerd, en hij gaat mij nog bedanken verwacht ik:-)

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  Vroegah op 10 september 2020 18:55

  Pbelmaps de foutjes zijn door Mark gecorrigeerd, en hij gaat mij nog bedanken verwacht ik:-)

  En hoe! Bedankt voor je oplettendheid

 • Profielfoto
  KR1275

  Pbelmaps op 10 september 2020 18:28
  Dat er altijd mensen kritiek moeten hebben op de artikels die hier verschijnen. Ofwel worden schrijffouten aangehaald ofwel kleine verwaarloosbare foutjes. Spijtig.

  Wel een beetje terecht toch? Is dit serieus een review die je gebruiken kunt, mocht je deze iMac overwegen?? Ik lees dat de cam en mic beter zijn. De rest komt van andere sites. Zelfs geen eigen gemaakte foto’s of zelf gedane tests. Zo’n iMac moet je toch tot op het bot aan de tand voelen.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Ik zei het net al eventjes: op het gebied van het ontwerp is er weinig verandering te vinden. Apple maakt nog steeds gebruik van de dikke schermranden en de grote kin aan de onderkant. Ook qua afmetingen valt er weinig verandering te vinden en dat is best teleurstellend. De 27-inch iMac is qua ontwerp, naar mijn idee, echt aan vernieuwing toe.

  Iconisch design, noemen ze dat. De Porsche 911 is ook al 40 jaar niet noemenswaardig van uiterlijk veranderd.

 • Profielfoto
  Pascal

  TheBigZ op 11 september 2020 07:58

  Ik zei het net al eventjes: op het gebied van het ontwerp is er weinig verandering te vinden. Apple maakt nog steeds gebruik van de dikke schermranden en de grote kin aan de onderkant. Ook qua afmetingen valt er weinig verandering te vinden en dat is best teleurstellend. De 27-inch iMac is qua ontwerp, naar mijn idee, echt aan vernieuwing toe.

  Iconisch design, noemen ze dat. De Porsche 911 is ook al 40 jaar niet noemenswaardig van uiterlijk veranderd.

  Niets iconisch, pover design dat niet eens in de hoogte verstelbaar  is. Je hebt een ophangsysteem nodig om er professioneel en verantwoord ergonomisch mee te werken.

 • Profielfoto
  donut

  Inderdaad: Apple heeft een wat vreemde kijk op vormgeving vs ergonomie.

  Ze wilden een iPhone niet groter zodat je die met 1 hand kon bedienen…

  ( losgelaten) , maar als de vorm eronder te lijden heeft krijgt dat toch de voorkeur.

  Ander voorbeeld is het toetsenbord. Moest platter, met slecht typen tot gevolg.

  Dan het hele concept van alles aan je basis computer moeten hangen met draadjes itt tot de alles in één Mac Pro 2012, dat een helder blok oplevert.

  Op software gebied is OSX nog steeds OK, weet nog niet hoe dat met Big Sur  gaat veranderen; weet wel dat ik niet hou van tranparancy… Maakt dingen doorgaans niet transparanter.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Meer dan 600 euro voor zo’n nanodinges scherm?? Of is dat ook een tikfoutje;-)

  En niet meer betalen voor een SSD t.o.v. een Fusion Drive is niet helemaal waar: de Fusion Drive was 1TB en bij de SSD heb je voor hetzelfde geld vast geen 1TB schijf…

  Vormgeving ook niet veranderd. Ik vind deze iMac echt de moeite niet waard…

 • Profielfoto
  JJmac

  Mag ik dan vragen welke Mac nu wel de moeite waard is? Stel je hebt er een nodig en hoe lang moet je nog wachten op een iMac van Apple zelf?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  De huidige (Augustus 2020) iMac is zeer de moeite waard. Een iMac met Apple processor komt waarschijnlijk pas ergens in 2022.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  JJmac op 11 september 2020 20:53
  Mag ik dan vragen welke Mac nu wel de moeite waard is? Stel je hebt er een nodig en hoe lang moet je nog wachten op een iMac van Apple zelf?

  Als je huidige Mac het nog trekt qua zwaar werk dan zou ik wachten totdat de Mac’s er zijn met de nieuwe CPU’s en anders maakt het niet veel uit welke nieuwe Mac je koopt want die zal op alle fronten beter zijn dan jou achterhaalde model.

   

 • Profielfoto
  waterbies

  Kan de redactie mij uitleggen waarom mijn inzending hier is verwijderd. Volgens mijn bescheiden mening heb ik hier geen noemenswaardige rare vragen gesteld, noch gevloekt, noch gescholden en ga zo maar door. Ook ben ik hier door u niet van verwittigd. Echt vervelend.